Krepšinio lyga Vilniuje - krepsinistau.lt
Bendraukime skype    facebook zaideju_birza
Prisijungti

Oficialus turnyro tinklalapis www.krepsinistau.lt pristato apžvalgą skirtą 7 svarbiausioms turnyro rungtynėms apžvelgti.

VASAROS TAURĖS 2016 turnyre startavo 7 ekipos, grupės varžybų etapą laimėjusi „Reaktoriaus smogikų“ ekipa jau gali laukti savo varžovo pusfinalyje, tuo tarpu kitos trys pretendentės pasirodyti ant parketo pusfinalių bei finalų dieną paaiškės rugpjūčio 4 dieną pasibaigus ketvirtfinalių susitikimams. Visuose etapuose bus žaidžiamos vienos rungtynės, todėl suklydus kartą visos vasaros svajonės ir pastangos nueis šuniui ant uodegos. Favoritai atsipalaiduoti neturi teisės!

Daugelis paprašyti įvardinti tas ekipas kurių šansai laimėti turnyrą mažiausi ilgai negalvoję bes į „Negerų“ ir „SkyGym“ komandų pavadinimus. Šios komandos vasarą naudojosi tik 2015/2016 metų sezone mėgėjų lygose žaidusiais žaidėjais, vertėsi be profų, stokojo meistriškumo bei sėkmės varžantis su pripažintais turnyro favoritais, o šlubuojanti gynyba neleido išvengti ir pralaimėjimų dideliais skirtumais. Grupės varžybos baigėsi, todėl ir maži darbai kuriuos dar gali nuveikti šios komandos ketvirtfinalyje manyčiau gali sujaukti planus medalių blizgesį priekyje jau matantiems jų varžovams.

Apie tai, kad nurašyti VASAROS TAURĖS turnyruose nuo 2011 metų jau yra triukšmavę nėra iš piršto laužtos šnekos. Debiutiniame turnyre  (2011 m.) sidabro medalius ant kaklų pasikabinę „Krituliai – atostogose“ grupės varžybose jokių stebūklų nerodė, tačiau keliaudami į finalą įveikė aštuntfinalyje ir ketvirtfinalyje favoritėmis laikytas komandas. Sekančią vasarą (2012 metais) aštuntfinalio etape krito „VKM88“ kolektyvas kuris grupės varžybose disponavo tokiais gerai žinomais žaidėjais kaip Tomas Grybauskas, Vytautas Šulskis, Kristijonas Gaška, Domantas Pipiras, Edgaras Sosnovskis ar Laurynas Samėnas. Situacija prieš dvikvovą su prastą žaidimą grupėje rodžiusia „TNS LT – PP Exclusive“ susiklostė tokia, kad „VKM88“ ekipai jau negalėjo padėti daugelis svarbiausių žaidėjų, o tie kas turėjo vesti komandą į priekį išskydobei turėjo 56:59 pripažinti antausį skėlusių varžovų pranašumą. Iš „VKM88“ pralaimėjimo niekas nelaukė, net ir tada kai pamatė, kad komanda bus priversta žaisti be profesionalų. Tą pačią vasarą pakeliui į pusfinalį vėl krito „Reaktoriaus smogikai“ ir dar kelios gerai grupėje pasirodžiusios ekipos. Nurašyti prieš playoffs etapą buvo ir „Broliai Šaunuoliai“ (2/5) kurie pirmą kartą iš keturių pateko į VASAROS TAURĖS pusfinalį nebūdami favoritais.

Intrigos turnyre trūko tik 2013 metų vasarą, tada į pusfinalius pateko keturios pajėgiausios, geriausią žaidimą grupėje rodžiusios „KK Lesyklos“, „Dredai – Pilsneris“, „VKM88“ bei „Brolių Šaunuolių“ ekipos. Tiesa staigmena buvo užfiksuota mažajame finale kurį po pratęsimo 76:72 laimėjo „VKM88“ įveikę „Broliai Šaunuoliai“. Šiai komandai prieš finalo ketvertą buvo prognozuota 4 vieta, ketvirtfinalyje kuriame komanda turėjo rimtai paprakaituoti su „KK Rieše“ taip pat jie nebuvo ryškūs poros favoritai.

Po metų (2014 metais) „Broliai Šaunuoliai“ liko ketvirti, tačiau ketvirtfinalyje iš tolimesnių kovų 74:68 eliminavo visas grupės rungtynes laimėjusią „Platinum 94“ komandą (dabar „94“), pernai (2015 metais) ant to paties grėblio – „Brolių Šaunuolių“, ketvirtfinalyje užlipo „Fabiniai“, kurie dvikovą pralaimėjo 73:75 nors iki tol laimėjo visas 7 grupės rungtynes. „Fabinių“ sunkiose rungtynėse taškas į tašką neišgelbėjo net LKL 2015/2016 metų sezono MVP Vytautas Šulskis (6 taškai ir 6 atkovoti kamuoliai).

Galima pajuokauti, kad praėjusios vasaros pergalė prieš „Fabinius“ kuriuos broliai laiko sava komanda (abiejų komandų užuomazgos prasidėjo Fabijoniškėse) „Broliams Šaunuoliams“ buvo dvigubas laimėjimas, ketvirtą kartą buvo žengta į pusfinalį, o šią vasarą „Fabiniams“ nedalyvaujant prie brolių prisijungė Simas Liepinaitis, Laurynas Ralys bei Steponas Markus. Visi trys praėjusią vasarą „Fabinių“ komandoje buvo ryškiomis figūromis. Laimėk karą, perimk priešo kareivius, tą etatiniai finalo ketverto dalyviai šaunuoliai ir padarė.

Nauji metai, naujas turnyras, naujos galimybės, tačiau vakarų fronte nieko naujo, „Broliai Šaunuoliai“ vėl nėra ketvirtfinalio favoritai ir matyt tokiais komanda net būti nenori. Ši ekipa grupės varžybose mėgsta būti pelene, kuriai likus žingsniui iki pusfinalio princas randa auksinę kurpaitę, tuo princu dažniausiai tapdavo savo tritaškiais varžovus iš proto varęs Darius Jovaiša, kuriam gerai talkindavo Darius Dūdėnas, Gediminas Bliujus ir visi likę ekipos draugai.

Rugpjūčio 4 dieną bus pradėta rašyti šios vasaros playoffs istorija, o į 2011-2015 metų turnyrųistorijos puslapius įlysimepradėdami analizuoti komandų privalumus bei kabinėtis prie trukumų.Prisiminus populiarią frazę „dabar krepšinį žaisti moka visi“, reikia tikėtis, kad ir šios vasaros svarbiausios kovos pareikalaus favoritų aukų ar bent juos privers labiau suprakaituoti aikštelėje.Kurios ekipos išgyvens atsisėdę į elektros kėdę, o kurių galvos kris nuo giljotinos ašmenų parodys laikas, tačiau mano spėjimas būtų toks, kad bent viena iš favoritų komandų ketvirtfinalyje turės didelių sunkumų, tačiau šią vasarą kaip niekada ir vėl didelė tikimybė pusfinaliuose pamatyti visas geriausias grupės varžybų komandas. Ar 2016 metais kartosis 2013 metų istorija, sužinosime rugpjūčio 4 vakarą.

Šį kartą prognozuodami playoffs etapą bandysime įvertinti komandų pasirodymą grupėje, jų trūkumus bei stipriausias puses, kad susigaudyti būtų lengviau visos komandos surikiuotos pagal jų galimybes kelti į viršų VASAROS TAURĖS 2016 pagrindinį trofėjų. Šį kartą keliaujame iš apačios į viršų.

„Negeri“ (0/6; 7 vieta grupėje): Praėjusią (2015 m.) vasarą turnyras sulaukė daugiau komandų, o „Negeri“ nuo 2011 metų praleidę vos vieną turnyrą iškovojo pirmą trofėjų komandos istorijoje. Dar 2009 metais susibūręs kolektyvas laimėjo MINI taurę (turnyras buvo skirtas į TOP8 nepatekusioms komandoms). Žiūrint į komandos ankstesnius pasirodymus vasarų metu 2016 metai nėra iškirtiniai, „Negeri“ grupėje pasirodė nei prasčiau, nei geriau nei pavykdavo ankščiau.

„Negeri“ penktą savo vasarą VASAROS TAURĖS turnyre pradėjo labai gėdingu ir beviltišku pralaimėjimu „KK Riešės“ klubui, pirmą kėlinį ekipa pralaimėjo 8:36, o visas rungtynes 65:106. Tiesa po didžiosios pertraukos kai varžovų pergalė nekėlė jokių abejonių „Negeri“ žaidė žymiai laisviau ir 3 bei 4 kėlinius pralaimėjo tik 45:46. Antrosios rungtynės su „94” buvo žymiai geresnės, tačiau keliais žaidėjais pasipildę varžovai pirmą rungtynių dalį laimėjo 44:24 ir viską išprendė per du kėlinius, „Negeri“ pralaimėjo 58:77, tačiau vėl sužaidė du neblogus kėlinius po didžiosios pertraukos 34:33. Trečiosios rungtynės su „Sportinis įgūdis“ komanda žaidimo prasme buvo „Negerų“ geriausios rungtynės grupėje. Gerą tritaškių pataikymą (45,83%), geležinę gynybą rodžiusi komanda varžovams pralaimėjo vieno taško skirtumu 79:80 po to kai paskutinės atakos metu apmaudžiai Lino Stripinio paleistas kamuolys neįkrito į krepšį. Ši pergalė būtų gerokai sujaukusi komandų rikiuotę turnyrinėje lentelėje. „Negeri“ 54:76 pralaimėjo ir ketvirtas grupės rungtynes geriausiai pažystamam priešininkui „Reaktoriaus smogikams“ per šių komandų istoriją komandos viso jau sužaidė 13 dvikovų, „Negeri“ laimėjo vos kartą 72:57 (2013 metų vasarą). Sužaidusi su visomis komandomis kurios turi profesionalių žaidėjų „Negerų“ komanda atsargoje turėjo dvikovas su „SkyGym“ ir „Broliais Šaunuoliais“ bei gerus šansus šoktelėti iš turnyrinės lentelės dugno. Žaisdamas su komandomis kurioms prieš turnyro pradžią buvo prognozuota 1-4 grupės vieta „Negerų“ kolektyvas prasčiausiai turnyre metė dvitaškius (41,71%), atkovodavo mažiausiai atšokusių kamuolių (31,25), atlikdavo mažiausiai rezultatyvių perdavimų (12,00), tačiau pirmavo pagal perimtus kamuolius (13,75) bei buvo atsidūrę tarp rečiausiai prasižengiančių turnyro komandų. Dešimtukuose pagal asmeninius rodiklius „Negerų“ žaidėjų pavardės figuravo rečiausiai iš visų turnyro komandų.

Rungtynėse su „Broliais Šaunuoliais“ nuo 2009 metų gyvuojanti komanda per 5 žaistas rungtynes prasileido mažiausiai taškų į savo krepšį, tik 69 (iki tol geriausias rodiklis 76 taškai), tačiau ir tai neišgelbėjo nuo eilinio pralaimėjo, šį kartą rezultatu 63:69. Įdomu tai, kad geriausią gynybą rodžiusi ekipa šį kartą perėmė vos 9 kamuolius (iki tol turėjo 13,75 per. kam. vidurkį).

Paskutinėse grupės rungtynėse kuriose „Negeri“ pralaimėjo 58:82 „SkyGym“ komandai bei prasčiausiai šią vasarą metė dvitaškius, vos 37,04% taiklumas. Per šešias dvikovas be pergalių likusi komanda grupės varžybose buvo prasčiausia pagal efektyvumo balą, rezultatyvumą, atkovotus kamuolius bei dvitaškių pataikymą.

Komandai bandant mesti iššūkį „KK Riešei“ ketvirtfinalyje koją tikrai pakiš trumpas atsarginių žaidėjų suolelis, komanda galės remtis 9 žaidėjų paslaugomis, tačiau iš jų tokio rango rungtynėse kažkokios apčiuopiamos naudos gali duoti vos 5 žaidėjai. Jeigu komanda pramiegos rungtynių pradžią, paleis varžovus į priekį ir visą laiką bus priversta juos vytis, dvikovos gale ekipą žūdys netik varžovai, tačiau ir nuovargis.

Dėl nesužaisto 2 privalomų rungtynių grupėje limito komandai ketvirtfinalyje tikrai nepadės vienas iš „Negerų“ lyderių Povilas Kaminskas, įžaidėjas Marius Dubininkas, Šarūnas Drupas bei Andrius Tomkūnas. Grupės rungtynėse šią vasarą buvo pasirodęs tik pastarasis.

Komandos akcijas playoffs dvikovoje gali pakelti sunkus darbas ginantis, jeigu komanda demonstruos tokią solidžią kaip 79:80 pralaimėtose rungtynėse su „Spotinis įgūdis“ kolektyvų ji tikrai gali išvengti sutriuškinimo. „Negeri“ visose grupės rungtynėse tomis atkarpomis kai sugebėdavo gerai gintis turėjo gerų momentų puolime. Greitos kontratakos leido rinkti lengvus taškus, išblaškydavo varžovų gynybą, o tada būdavo lengviau žaisti netik po krepšiu bet ir prie tritaškio linijos.

Kalbant apie puolimą greitos atakos ir tolimi metimai yra vieninteliai koziriai kuriais gali „Negeri“ naudotis ir toliau. Pozicinis puolimas šiai komandai yra pražūtingas, nebent varžovai ginasi aikšte ir komandai puikiai krenta tritaškiai. Ekipa rengdama savo atakas taip pat turėtų vengti tokių momentų, kai net keturi aikštelėje esantys krepšininkai išsidėsto prie tritaškio linijos, o penktasis dažniausiai Andrius Kvakšys arba Linas Stripinis kyla statyti užtvaros. Po netaiklaus metimo iš toli tokiose situacijose atsidūrusi komanda neturi jokių šansų atkovoti kamuolio puolime. Kovą dėl atšokusių kamuolių tikrai nėra stiprioji ekipos žaidimo pusė.

Komanda prieš ketvirtfinalio dvikovą turi mažiausiai kozirių iš visų turnyro komandų, tačiau tai, kad komanda nurašyta dar neprasidėjus šio etapo rungtynės gerokai gali įsiutinti ekipos žaidėjus, kurie neturėdami ką prarasti gali iš pilkų pelių virsti plėšriais vilkais. Sunku tikėtis, kad ir „KK Riešė“ rimtai įvertins „Negerų“ komandą (grupės rungtynės baigėsi 65:106).

Komanda nepaisant pralaimėjimų triuškinančiais skirtumais išliko vieninga bei labiausiai puolime pasitiki keturiais žaidėjais. Pasitikėjimais tais kam šią vasarą sekasi geriausiai leidžia komandai mažiau eksperimentuoti. Komanda nežaidžia gerai, todėl pradėjusi eksperimentuoti neparodytų net tokio žaidimo kokį pademonstravo grupėje. Ekipos naujokai Rokas Treinys ar Dominykas Garuckas kartais pabando kažką įrodyti, tačiau kaip matėme, kai jie išlenda iš rėmų kuriuose turi būti komanda visiškai praranda rungtynių kontrolę. Labai tikėtina, kad Giedriaus Kvakšio kariauna ketvirtfinalyje aplamai komandos remsis tik senbuvių ir Andriaus Gaidžio paslaugomis.

Palikti ant suolo įžaidėją, komandos lyderį, nors jis taip pat yra naujokas būtų didžiausia beprotybė kurią sugalvojo komanda viso turnyro metu. Andrius Gaidys rinko po 14 taškų, atliko po 4,33 rezultatyvius perdavimus ir visai neblogai pritapo prie naujos komandos, nors ją stebint nuo 2009 metų susidarė įspūdis, kad komanda į naujokus žiūri labai atsargiai ir pagarbą iš komandos senbuvių užsitarnauti nėra lengva. Andrius Gaidys grupės varžybose prasčiau nei gali atakavo iš toli, tačiau buvo stabiliai taškus renkantis žaidėjas kuris netik vadovavo komandos puolimui bet ir nevengė sunkaus darbo gynyboje, 5,17 atkovoti bei 3,67 perimti kamuoliai kiekvienose rungtynėse akivaizdus faktas, kurio nenuginčysi. Visgi jeigu „Negeri“ dar galvoja apie galimybe įveikti ketvirtfinalio barjerą, jie privalo išmokti klausyti ką kartais aikštelėje jiems sako komandos generolas. Dažnai komanda neįvykdo įžaidėjų nurodymų.

Ne ką mažiau svarbus komandoje yra Linas Stripinis, kuris yra šią vasarą pagrindinis ekipos asmuobaudos aikštelėje (10,20 tšk., 6,60 atk.kam.). Kietos kovos po krepšiais nevengiantis Stripinis neretai aukšesnius žaidėjus pranoksta greičiu bei pasižymi juodu darbu gyyboje, taip pat puolėjas stato labai patikimas užtvaras, pasižymi gera kamuolio valdymo technika, moka žaisti „2x2“.

"Negeriems" ketvirtfinalyje reikės Arnoldo Juchnevičiaus tritaškių

Savybę būti nepastebimas, prisitaikyti prie situacijos turi ir kitas komandos puolėjas Arnoldas Juchnevičius, šis snaiperis dažnai rungtynes pradeda kukliai tačiau vėliau įsibėgėja ir savo taiklių tritaškių lavina dažniausiai patempia negerus į priekį. Lengvasis kraštas komandoje debiutavęs 2015 metų vasarą renka po 14,83 taško, per rungtynes pataiko po 4 tolimus metimus (43,64%).Tiesa geresnes rungtynes sužaisti planuojantys „Negeri“ turėtų tikėtis didesnės paramos iš šio žaidėjo ir baudos aikštelėje.

Labai svarbų vaidmenį komandoje antrą vasarą iš eilės atlieka nuo komandos įsikūrimo joje žaidžiantis Gediminas Mateika. Patyręs gynėjas renka po 9,33 taško bei atkovoja po 4,83 atšokusius kamuolius. Gynėjas turi staigų pirmą žingsnį, ilgas rankas dažnai perima kamuolius, tačiau niekaip nesugeba iš savo žaidimo išbraukti bandymų skubotai ir rizikingai perduoti kamuolį.

Prognozė: „Negeri“į ketvirtfinalio etapą žengia be pergalių, o „KK Riešės“ komandai grupės varžybų starte jau buvo pralaimėję 65:106. „Negerų“ žaidimas kaip parodė paskutinė dvikova su „SkyGym“ nuo birželio 30 dienos (kai buvo žaista su „KK Rieše“) pagerėjo nežymiai, todėl sunku tikėtis, kad ši komanda sukurs didžiausią staigmeną per visą turnyo istoriją ir už pusfinalio ribų patiks galingą „KK Riešės“ ekipą. Šansai laimėti turnyrą: 1%

„SkyGym“ (2/4; 5 vieta grupėje): Viena iš trijų grynai mėgėjiškų turnyro komandų į savo sudėtį įtraukė 17 žaidėjų, tačiau aikštelėje bent kartą pasirodė tik 8 iš jų. Prastas rungtynių lankymas komandai neleido pasirodyti geriau, į rungtynes vidutiniškai po 6,33 žaidėjus rinkę „SkyGym“ turi savo sudėtyje 8 žaidėjus kurie turi teisę žaisti ketvirtfinalyje, norėdama išvengti sutriuškinimo ir garbingai pakovoti komanda į šio etapo rungtynes privalo surinkti visus geriausius žaidėjus ir bent kelis pagalbinkus jiems.

Grupės varžybas „SkyGym“ pradėjo į vienos iš turnyro favoričių „Sportinis įgūdis“ komandos krepšį sumesdama 78 taškus, „KK Riešės“ klubui mėgėjų komanda atseikėjo net 92, tiesa abi dvikovas komanda pralaimėjo vidutiniu 31,50 taško skirtumu beviltiškai skėsčiodama rankomis gynyboje. Į savo krepšį po 116,50 taško praleidusi komanda turnyro starte demonstravo prasčiausią gynybą per 6 metus trunkančio turnyro istoriją.

Kai atrodė, kad „SkyGym“ teks susitaikyti su nuolat pralaiminčios komandos vaidmeniu ji gana netikėtai įveikė 62:54 nepilnos sudėties žaidusius „Brolius Šaunuolius“. Kritęs ekipos rezultatyvumas ir pagerėjusi gynyba lyginant su pirmomis 2 rungtynėmis lėmė, kad įpusėjus grupės varžyboms komanda atsidūrė gerenėje situacijoje nei „Negerų“ ir „Brolių Šaunuolių“ ekipos.

Po trijų grupės varžybų savaičių „SkyGym“ su 77,33 taško vidurkiu pateko tarp 4 rezultatyviausių turnyro komandų, tačiau pagal gynybą ir toliau išliko dugne. Laipteliu aukščiau buvę „Negeri“ į savo krepšį praleido net 10,92 taško mažiau. „SkyGym“ po trijų rungtynių turnyre pirmavo pagal atkovotus kamuolius po krepšiais (45,33), taip pat jai nebuvo lygių pagal klaidas (22,00).

Dvikovoje su „Broliais Šaunuoliais“ komandoje debiutavęs Karolis Laucė sustiprino ekipos gynybą baudos aikštelėje ir tai buvo matyti net rungtynėse su galinga „Reaktoriaus smogikų“ ekipa kuriai „SkyGym“ pralaimėjo 53:70. Komanda pagerino savo gynybą, tačiau susidūrė su sunkumais renkant taškus. Po 4 rungtynių ekipos pelnomų taškų vidurkis krito iki 71,25 per rungtynes, o po liepos 26 dienos rungtynių „SkyGym“ buvo prasčiausiai tritaškius turnyre metanti ekipa (23,33%). Taip pat komanda „Reaktoriaus smogikams“ lentą pralaimėjusi 35-56 prarado lyderių poziciją turnyre pagal atkovotus kamuolius į priekį praleisdama „smogikus“.

Įsibėgėjęs Karolis Laucė pagyvino komandos puolimą dar smarkiau, tačiau komanda prieš paskutinėse grupės rungtynėse 62:89 nusileido „94” komandai. Ketvirtą turnyro savaitę „SkyGym“ rinko vos po 57,50 taško, kas palyginus su pirmomis dviem turnyro dvikovomis atrodė tikrai kukliai.

Prieš paskutines rungtynes „SkyGym“ turėjo šansą užimti 5 vietą grupėje ir juo pasinaudojo. „Negerų“ komanda buvo įveikta 82:58 nors po 2 kėlinių komandas skyrė vos 2 taškai. „SkyGym“ šiose rungtynėse pataikė 11 tolimų metimų iš 26 taip užfiksuodama rekordinį komandos pataikymo procentą grupės varžybų etape (42,31%). Nepaisant geriausio rodiklio grupės varžybose „SkyGym“ tritaškius metė vos 25,74% taiklumu, prasčiausias rezultatas tarp visų komandų.

Kalbant apie „SkyGym“ ekipos trūkumus pirmiausiai reikėtų paminėti prastą gynybą, komanda retai kada prie savo krepšio atiduoda visas jėgas. Prastą gynybą tikriausiai lemia, kad negausiai į rungtynes besirinkdama ekipa taupo jėgas puolimui. Grupės varžybose pasitaikė ir tokių kėlinių, atkarpų kai „SkyGym“ žaidėjai gynyboje primindavo raudonai-baltus kūgius kuriuos vaikų treneriai naudoja treniruotėse įvairiems žaidimų įgūdžiams formuoti. Patyrusiems meistrams įveikti tokią gynybą dažnai būdavo vieni juokai. Suklaidinti savo šešėlį greičiausiai sunkiau, nei „SkyGym“ pasyvius žaidėjus. Tai, kad komanda moka gintis yra akivaizdu, pavyzdžiui „Broliams Šaunuoliams“ į savo krepšį grupės rungtynėse buvo leista įmesti tik 54 taškus, kas yra net dvigubai mažiau, nei pirmų grupės dvikovų metu metė „KK Riešė“ ir „Sportinis įgūdis“. Apie tai, kad komanda gynyboje neatidirba 100% iliustruoja asmeninių pražangų vidurkis, kuris yra vos 8,67 pražangos per rungtynes.

Antras ryškus ekipos trūkumas klaidos, jų komanda rungtynėse su „KK Rieše“ liepos 14 dieną padarė net 30, o per visas grupės varžybas „SkyGym“ ekipai pasitaikė vos pora rungtynių kuriose jie nesuklystų bent 17 kartų. Klaidos pasipila tada kai vienas iš žaidėjų bando „1x1“ įveikti varžovų gynybą ir kamuolį trina tol kol jį varžovas papraščiausiai perima, taip pat komanda daug kamuolių praranda greitų atakų metu, kai skuba atlikti perdavimą priekyje atsidūrusiems žaidėjams. Perdavimų per visą aikštę „SkyGym“ nevengia, tačiau nevisada kamuolys pasiekia adresatą.

Grupės rungtynėse „SkyGym“ klubui labai smarkiai trūko svaresnio krašto puolėjo Karolio Laucės indėlio. Iš jo buvo tikėtasi solidaus žaidimo, tačiau pernai už „Verkius“ žaidęs ir  po 17 taško rinkęs (13,43 atk.kam.), tik vienose iš 7 rungtynių dvigubo dublio nesurinkęs aukštaūgis šią vasarą buvo kuklesnis ir ryškiau išsiskyrė tik kovodamas dėl atšokusių kamuolių (14). Jeigu „SkyGym“ galvoja apie rimtą iššūkį varžovams ketvirtfinalio rungtynėse šio aukštaūgio sėkmingas žaidimas prie varžovų krepšio tiesiog būtinas. Grupės rungtynėse aukštaūgis rinko po 11,33 taško, o dvitaškius metė vos 39,39% taiklumu. Tiesa 5 komandos rungtynės grupėje tapo puikiu įrodymu, kad komandai vien šio puolėjo gero žaidimo gali ir nepakakti, reikia, kad sužaistu ir kiti. „SkyGym“ 62:89 nusileido „94” komandai, nors Karolis Laucė pelnė 17 taškų ir atkovojo 16 atšokusių kamuolių.

Pasitempti reikėtų netik jam. Viktoras Azarkovas grupės varžybose rinko tik po 12,60 taško ir pataikė vos 28,57% tolimų metimų, nors buvo vienas iš dviejų daugiausiai tolimų metimų grupės varžybose metusių komandos žaidėjų.

Viktoras Azarkovas šią vasarą dar "neprisišaudė"

Komandai nemažų sunkumų sudaro ir tai, kad ji neturi aiškiai išreikšto „1“ numerio, kamuolį įžaidinėja kas netingi, tą daro Tomas Malimenkovas, Karol Ruselevič, pagal perdavimus komandoje pirmaujantis Viktoras Azarkovas (5 rez. perd.) ar net puolėjas Ernestas Varakauskas. Komandos antras žmogus pagal rezultatyvius perdavimus (3 rez. perd.) Giorgi Mačavariani,  nepasižymi puikia kamuolio valdymo technika ir dažnai turi rimtų bėdų kai varžovai jį prižiūri iš labai arti. Jeigu varžovai spaus „SkyGym“ neleis jai įžaisti kamuolio bei suardys ryšį tarp priekinės linijos ir gynėjų šios komandos pasirodymas gali baigtis labai skausmingu pralaimėjimu.

Didžiausias „SkyGym“ komandos privalumas gera kova dėl atšokusių kamuolių gynyboje bei puolime. Taip pat komandoje nėra žmogaus kuris bijotų žiūrėti į krepšį, visi aikštelėje esantys komandos žaidėjai drąsiai atakuoja varžovų krepšį nepaisant to, kiek metimų prieš tai yra prametę.

Grupės varžybose daugelį turėjo nustebinti solidus Mariaus Kazlausko (16 taškai ir 12,20 atkovoti kamuoliai) bei Ernesto Varakausko (17,33 taškai ir 6,83 atkovoti kamuoliai) žaidimas. Šie žaidėjai po 2 turnyro savaičių buvo geriausi turnyre pagal pelnomus taškus ir atkovotus kamuolius. Marius Kazlauskas per 5 žaistas dvikovas dvigubą dublį rinko kartą, Ernestas Varakauskas 2/6.

Jau startavus turnyrui į savo sudėtį įtraukdama Tomą Malimenkovą „SkyGym“ neapsiriko. Antrose komandos rungtynėse debiutavęs gynėjas iškart tapo ekipos puolimo lyderiu ir į „KK Riešės“ krepšį sumetė 30 taškų (92:126). Grupės varžybose vidutiniškai 24,50 taško rinkęs Malimenkovas varžovų krepšį atakavo 51,28% taiklumu. „SkyGym“ lyderis išsiskiria savo greičiu, gebėjimu apžaisti oponentą „1x1“, staigiu metimu. Žaidėjas apie kurį ketvirtfinalyje suksis visas ekipos žaidimas savo jėgą turės įrodinėti iš naujo, nes varžovai tikriausiai jam skirs labai daug dėmesio gynyboje.

Prognozė: „SkyGym“ galės remtis tik 8 žaidėjais, o tai tikrai palengvins uždavinius jų varžovams ketvirtfinalyje. Komanda rodo vis geresnį krepšinį, „Sportinis įgūdis“ pateko į pralaimėjimų liūną, todėl šioje poroje intrigos gali būti daugiau nei galima buvo laukti turnyro starte. Šansai laimėti turnyrą: 5%

„Broliai Šaunuoliai“ (2/4; 6 vieta grupėje): VASAROS TAURĖS 2012 debiutavę „Broliai Šaunuoliai“ 4 vasaras iš eilės tapo turnyro atradimu bei puikiu įrodymu, kad prasibrauti į TOP4 galima savo sudėtyje neturint nei vieno profesionalaus krepšininko. Iki šiol patekti tarp keturių geriausių vasaros ekipų neturint sudėtyje bent vieno „Nacionalinės krepšinio lygos“ (NKL) atleto be „Brolių Šaunuolių“ pavyko tik vienai komandai, 2011 metais „Krituliai – atostogose“ (antra vieta). Šios komandos sudėtyje žaidęs dabartinis brolių įžaidėjas Marius Krukonis 2011 metų vasarą rinko po 7,40 taškus ir atlikdavo po 4,20 rezultatyvius perdavimus. Dosniau už jį perdavimus komandos draugams dalino tik „2religija“ komandoje žaidęs Kęstas Jakštas (4,33).

Ketvirtfinaliuose 2012-2015 metais po 69,83 taško rinkę „Broliai Šaunuoliai“ šiame etape visus kartus įveikė komandą kuriai buvo pralaimėję grupės varžybas, nepati maloniausia tendencija „94“ klubui.

Patekę į pusfinalį šaunuoliai buksuoja ir tik vieną kartą iš keturių sugebėjo užmegzti lygesnę kovą, kai 2013 metų vasarą „Venipak“ komandai pralaimėjo 52:58, kitus tris kartus pralaimėjimai buvo patirti vidutiniu 17 taškų skirtumu. Dar labiau varžovai „Brolius Šaunuolius“ plaka rungtynėse dėl 3 vietos (-33; +4; -11; -26). Iki šios vasaros finalo ketverte komanda iš 8 dvikovų laimėjo vos kartą.

„Broliai Šaunuoliai“ šios vasaros turnyrą pradėjo pralaimėjimais „Sportinis Įgūdis“, „94“ ir „SkyGym“ komandoms. Po trijų turnyro savaičių šaunuoliai galėjo pasigirti nebent tuo, kad į savo krepšį praleisdama po 62,33 taško užėmė tvirtą poziciją geriausiai besiginančios ekipos kategorijoje. Nors komanda varžovams kuriuos galėjo įveikti nusileido tik vidutiniu 6,67 taško skirtumu ir visas dvikovas pralaimėjo tik ketvirtajame kėlinyje jos puolimas buvo apgailėtinas.Tą puikiai iliustravo pelnomų taškų vidurkis 55,67. Per tris pirmas turnyro rungtynes komanda pelnė atitinkamai 55, 58 ir 54 taškus. Šioje turnyro stadijoje mažiau taškų už brolius vienose iš rungtynių nebuvo pelniusi nei viena likusi iš 6 turnyro komandų („Negeri“ taip pat kartą buvo įmetę tik 54).  

Pasiekti pirmąją pergalę 2016 metų vasarą „Broliams Šaunuoliams“ pavyko rungtynėse su kita be profesionalių žaidėjų žaidžiančia ekipa „Negerais“, šį kartą broliai, buvo šaunuoliai ir ketvirtą kėlinį atlaikė varžovų šturmą. Rungtynės buvo laimėtos 69:63. Trečias rungtynes iš eilės puikiai pasirodė 32 naudingumo balus surinkęs Darius Dūdėnas, kuris prie pirmosios komandos pergalės prisidėjo 25 taškais. Dar vienas dalykas kritęs į akis po šios akistatos buvo baudos metimai, jų komanda metė 12 (10/12), iki šios akistatos per tris rungtynes „Broliai Šaunuoliai“ buvo metę tik 9 baudos metimus. Po keturių rungtynių 76,19% pataikymą nuo baudos metimo linijos fiksavę šaunuoliai pagal šį rodiklį artimiausius konkurentus lenkė 7,62%.

Liepos 28 dieną „Broliai Šaunuoliai“ susitiko su du kartus iš eilės ekipą pusfinaliuose (SEKMADIENIO KREPŠINIO LYGOS 2015/2016 metų sezonas, VASAROS TAURĖS 2015) įveikusia „KK Rieše“. Nors sportinio pyklio „Broliams Šaunuoliams“ neturėjo trūkti, jėgų ir susikaupimo pakako tik 2 kėliniams 35:43, galutinis rezultatas 73:108. Buvęs komandos žaidėjas Deimantas Pavlovskis į šaunuolių krepšį sumetė 27 taškus ir su 34 naudingumo balais buvo geriausias rungtynių žaidėjas.

„Broliai Šaunuoliai“ grupėje finišavo pergale 78:74 prieš „Reaktoriaus smogikus“ bei tapo vos antra ekipa kuriai per tris vasaras pavyko įveikti 2014 ir 2015 metų turnyro nugalėtojus. Šios rungtynės šaunuoliams buvo rezultatyviausios (78), komada perėmė daugiausiai kamuolių (16) bei surinko daugiausiai naudingumo balų (74).

„Brolių Šaunuolių“ ekipa visada žaidimą pradėdavo nuo gynybos, tačiau kelis pastaruosius sezonus savo sudėtyje turėdama Deimantą Pavlovskį ir Gediminą Povilauską buvo pradėjusi rodyti greitesnį ir rezultatyvesnį krepšinį (2015/2016 m. sezone SEKMADIENIO KREPŠINIO LYGOJE komanda rinko 88,35 taško). Grupės varžybose dažnai blankų žaidimą prie varžovų krepšio rodžiusių šaunuolių pelnomų taškų vidurkis siekė vos 64,50 taško, komanda 60 atžymą pasiekė tik 3 kartus.

Praėjusią vasarą „Brolių Šaunuolių“ pelnomų taškų vidurkis siekė 75,50 taškus, tai geriausias pasiekimas per 5 vasaras, prie tokio rezultato smarkiai tada prisidėjo Darius Dūdėnas (20,43), Darius Jovaiša (20,33) ir Gediminas Povilauskas (15,86). 2012-2015metų vasaros turnyruose 60 taškų atžymą ji pasiekė 31 kartą iš 43 (72,09%).

Ieškant atsakymų kodėl „Broliai“ Šaunuoliai“ nežaidžia prie varžovų krepšio efektyviai pirmiausiai į akis krenta prastas „1“ numerių žaidimas, visi be išimties grupės varžybose išbandyti ekipos įžaidėjai nežaidė kaip iš jų tikimasi, dažnai vėluodavo su perdavimais, todėl ekipos žaidimas tapo labai statišku. Simo Liepinaičio, Gedimino Bliujaus ir Mariaus Krukonio veiksmus aikštelėje varžovai dažnai nuspėdavo iš anksto ir nesunkiai pergrupuodavo savo pajėgas į silpnąją pusę. Antras dalykas kuris smarkiai įtakojo nedidelį komandos rezultatyvumą buvo prastas tolimų metimų pataikymas (29,41%).Taip pat komandai akivaizdžiai trūko ūgio baudos aikštelėje, kas gerokai apsunkino brolių gyvenimą renkant taškus iš po krepšio. Įveikti 200 cm ūgio ilgarankius varžovus, net tokiems tvirtiems vyrams kaip Janas Jurgo, Steponas Markus ar Darius Dūdėnas buvo sunku.

Į dvikovą su „SkyGym“ be Jurgo ir Markaus atvykę „Broliai Šaunuoliai“ pralaimėjo 54:62, prarado svarbų tašką ir dar kartą įrodė, kad jie baudos aikštelėje yra pažeidžiamiausia turnyro komanda. „Centro“ ir „4“ numerio pozicijose pranašumą turės visos ekipos su kuriomis „Broliai Šaunuoliai“ šią vasarą dar gali susitikti.

Janas Jurgo gali tapti "Brolių Šaunuolių" vedliu į eilinį finalo ketvertą

„Brolių Šaunuolių“ komandos jauniausias žaidėjas Steponas Markus yra gimęs 1994 metais, Justinas Povilauskas ir Simas Liepinaitis 1991, o likę žaidėjai jau yra sulaukę mažiausiai 30-ties. Vyriausiai turnyro komandai varžytis su jaunesniais yra nelengva, o jauniausių žaidėjų indėlis nevisada būna svarus. Ketvirtfinalio rungtynėse, o sėkmės atveju ir toliau ekipai tikrai trūks greičio, o tą jaunimas tikrai išnaudos tiek laiku spėdamas grįžti į gynybą, tiek rengdamas greitas atakas, nuo kurių apsiginti broliams sekasi nevisada.

Kamuolį savo rankose mėgstantis turėti Darius Dūdėnas šią vasarą yra tikras ekipos lyderis, kuris niekada nepasiduoda, neveikia jo psichologiškai ir pasitaikančios blankesnės rungtynės. Puolėjas gali mesti iš vidutinio nuotolio, gintis bei į žaidimą įjungti komandos draugus. Be jokios abejonės Dūdėnas yra svarbiausias „Brolių Šaunuolių“ žaidėjas šią vasarą, kuris bandys surengti dar bent vieną įspūdingą pasirodymą šią vasarą. Daugelis man gali paprieštarauti, kad jo statistika kluklėsnė nei ankščiau, o ir komandos rezultatai netokie džiuginantys, tačiau nereikėtų pamiršti, kad žaidėjui jau 36 metai ir pasidžiaugti jo puikia sportine forma.

Be Dariaus Dūdėno iniciatyvos ir stabilumo daugelyje grupės rungtynių, pagrindinis „Brolių Šaunuolių“ ginklas geležinė, o kartais net labai klampi gynyba. Pagal į savo krepšį praleidžiamus taškus komanda yra tarp trijų geriausių turnyre.

Ankščiau „Broliai Šaunuoliai“ ekipoje turėjo vieną aiškiai išreikštą metiką Darių Jovaišą, tačiau šiemet šalia 9,20 taško renkančio (25,81% tritaškio) bei geriausių rungtynių dar nesužaidusio gynėjo atsirado kitas labai pavojingas metikas Laurynas Ralys (9,0 taškai, 28,57% tritaškiai). Jei ketvirtfinalio rungtynėse kaip susitarę prabiltų abu šie žaidėjai komandos puolimas įgautų visai kitą atspalvį.

Dar vienas koziris kurį turi broliai palikę ketvirtfinaliuiyra velniškai didelę patirtį turintis puojėjas Janas Jurgo. Veteranas renka po 10,67 taško ir atkovoja po 6,67 atšokusio kamuolio ir toli gražu neprimena to žaidėjo kuris 2013 metų vasarą rinkdamas 24,50 taškus (10,50 atk. kam., 28,17 naud. balai) atvedė „KK Lesyklos“ komandą ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio. Nuo Jano Jurgo pasirodymo etape kuriame jo dabartinė komanda dar nėra kritusi gali labai priklausyti kaip greitai turnyras šaunuoliams baigsis šią vasarą.

Prognozė: „Broliai Šaunuoliai“ grupės varžybų etapą baigė įveikdami geriausią 2014 ir 2015 metų turnyro komandą, pasitikėjimo komandai ši pergalė tikrai suteiks, tačiau prieš pora metų (2014) ketvirtfinalyje įveikta „94” ekipa šiai dienai velniškai pavojinga komanda, todėl broliai šį kartą nustebinti neturėtų. Šansai laimėti turnyrą: 9%

„Sportinis įgūdis“ (3/3; 4 vieta grupėje): Turnyre pirmą kartą žaidžianti komanda į savo sudėtį surinko VASAROS TAURĖS turnyruose jau žaidusius žaidėjus. Ko iš jų tikėtis prasidėjus svarbiausioms kovoms įvertinti, nuspėti ir prognozuoti labai sunku, tačiau trumpai pristatant ko galima tikėtis iš „Sportinis įgūdis“ klubo nesuklysime pasakę, kad ši ekipa arba sudegs, arba visus labai nustebins, šaudama net iki finalo. Komandoje netrūksta talentingo jaunimo (Šerkšnas, Zdanavičius, Zupkauskas), patyrusių veteranų (Ambrulaitis, Novickas, Šeštokas) ir jeigu jie svarbiausių rungtynių metu šnekės viena, krepšinio kalba turėtų tikrai pasirodyti ant prizininkų pakylos. Ši komanda su truputi kitokia sudėtimi 2016 metais jau laimėjo stipriausią Vilniaus mieste pavasario čempionatą kurį organizatovo „Sostinės krepšinio lyga“.

„Sportinis įgūdis“ turnyrą pradėjo užtikrinta pergale rungtynėse su „SkyGym“ 107:78. Komandapataikė 73,17% dvitaškių bei buvo rezultatyviausia pirmosios turnyro savaitės komanda. Žaidėjai puikiai skirstė kamuolį (27 rez. perd.) ir susikūrė net 45 progastolimiemsmetimams (13/45). Po gerostarto iš šios komandos buvo tikėtasi žymiai daugiau ir žaidžiant sukitomis mėgėjų komandomis „Broliais Šaunuoliais“ bei „Negerais“, tačiau komandai nepadėjo Deividas Kumelis žaidimas puolime buvo labai statiškas ir abu kartus pergales komanda išplėšė tik ketvirtųjų kėlinių gale. Šaunuoliai buvo įveikti 64:55, Negeri 80:79. Likus trims rungtynėms su žymiai pajėgesnėmis komandomis „Sportinis įgūdis“ turnyre buvo antras pagal naudingumo balus, rezultatyvumą, atkovotus kamuolius, geriausias pagal dvitaškių ir baudos metimų pataikymą bei padaromas klaidas. Po 12,67 klaidos dariusi komanda labiausiai brangino kamuolį.

Komanda tik 10 kartų klydo ir rungtynėse su „KK Rieše“, tačiau 29-48 pralaimėta kova dėl atšokusių kamuolių ir visiškai subyrėjęs žaidimas ketvirto kėlinio viduryje lėmė skaudų, pirmą komandos pralaimėjimą 71:93. Po trijų kėlinių „Sportinis įgūdis“ atsiliko vos 2 taškais. Komanda šį kartą metė iš toli 15 kartų dažniau nei iš dvitaškio zonos, taip pat į savo krepšį prasileido net 22,33 taško daugiau nei pirmosiose trijose rungtynėse kai žaisti teko su grynai mėgėjiškomis ekipomis.

Antrą pralaimėjimą „Sportinis įgūdis“ įsirašė rungtynėse su „Reaktoriaus smogikais“ 61:71 ir galutinai atsisveikino su galimybėmis pakilti aukščiau 3 vietos grupėje. Rugpjūčio 2 dieną ekipa dėl aukščiausios įmanomos pozicijos (3 vieta) kovojo su „94”, abi komandos iki paskutinių grupės rungtynių per 5 susitikimus buvo iškovoję po 3 pergales. Dvikovą pradėjusi lygiai ekipa 11:21 pralaimėjo 3 kėlinį, o vėliau 53:76 ir visas rungtynes. Komanda pataikė vos 8 dvitaškius iš 22 ir surinkusi vos 53 taškus sužaidė nerezultatyviausią vasaros dvikovą. Paskutinėse grupės varžybose dar spėjęs debiutuoti Dovidas Verikas surinko 21 tašką (9/13 metimai) ir su 23 naudingumo balais buvo efektyviausias savo ekipos žaidėjas.

„Sportinis įgūdis“ klubo pagrindinis minusas, galintis užkirsti kelią šiai ekipai į finalą, yra susižaidimo stoka, nors daugelis ekipos žaidėjų puikiai pažysta vienas kitą, grupės varžybose komanda labai retai į dvikovą surinkdavo daugelį svarbiausių žaidėjų tose pačiose rungtynėse. Galima daryti išvadas, kad prasidėjus svarbiausioms kovoms lyderiai į dvikovas rinksis dažniau, tą darys visi kartu ir greitai pagaus žaidimo ritmą, tačiau kaip bebūtų pagrindiniai pretendentai žaisti finale „Reaktoriaus smogikai“ bei „KK Riešė“ grupės varžybose dažniau turėdavo savo sudėtyje visus svarbiausius savo karius ir jie yra geriau susižaidę. „Sportinis įgūdis“ norėdamas driokstelėti turės kompensuoti prarastą laiką kuo greičiau.

Jau dabar aišku, kad medalių „Sportinis įgūdis“ skieks negalėdamas savo rotacijoje turėti visų svarbiausių žaidėjų. Privalomų 2 rungtynių grupėje nesužaidė Deividas Kumelis, Karolis Bakanauskas, Danielius Lavrinovičius ir tik paskutinėse rungtynėse pasirodęs Dovidas Verikas. Tomas Galeckas žaidęs 2 rungtynes ir per jas rinkęs po 9,50 taško (5 atk. kam., 7,50 rez. perd.) neoficialiomis žiniomis taip pat šią vasarą ekipai jai nepadės.

Komandai žygiuojant toliau labiausiai gali trūkti Deivido Kumelio ir Tomo Galecko indėlio organizuojant komandos puolimą, užbėgdama įvykiams už akių komanda dar spėjo į savo sudėtį įtraukti talentingą gynėją Dominyką Zupkauską. Tai, kad šis vyrukas gali būti derama pamaina ankščiau paminėtiems gynėjams jis įrodė jau debiutinėse rungtynėse. Nors jo naujoji komanda „KK Riešei“ pralaimėjo 71:93 Zupkauskas pasirodė labai gerai. Įžaidėjas pelnė 17 taškų, atkovojo 3 kamuolius, atliko 8 rezultatyvius perdavimus ir viso surinko 18 naudingumo balų. Grupės rungtynėse per rungtynes kuriose spėjo išbėgti iki playoffs komandos naujasis generolas rinko po 8 taškus ir atliko po 7,33 rezultatyvius perdavimus.

Pagrindinė „Sportinis įgūdis“ ekipos jėga tvirti aukštaūgiai (Ambrulaitis ir Zdanavičius) bei didelis žaidėjų galinčių žaisti ant perimetro pasirinkimas, Dainius Novickas, Žygimantas Šeštokas, Mantas Šerkšnas ir dar keli mažiau pasireikšti gavę žaidėjai žaidžiantys „2-3“ numerių pozicijose gali kurti progas kitiems, pataikyti tritaškius, veržtis po varžovų krepšiu ir net sėkmingai kovoti dėl atšokusių kamuolių. Kai ekipoje daug žaidėjų galinčių atlikti daugybę funkcijų varžovų gynyba negali koncentruotis ties vienu žaidimo komponentu, kas daro šią komandą labai pavojingą. Ne vienas „Sportinio įgūdžio“ žaidėjų jau yra žaidę įvairių turnyrų pusfinaliuose ir finaluose, todėl patirties taip pat komandai trūkti neturėtų.

Vienu geriausiu ekipos žaidėju grupės varžybose tapo „Lietuvos krepšinio lygos“ (LKL) 2012 metų tritaškių konkurso nugalėtojas Žygimantas Šeštokas. Per 6 žaistas rungtynes nominalus „SG“ rinko po 16 taško, atkovojo po 8,67 atšokusius kamuolius ir dar atlikdavo po 3,17 rezultatyvius perdavimus. Žygimantas Šeštokas didžiausią vaidmenį suvaidino rungtynėse su „Broliais Šaunuoliais“ ir „Negerais“. Tose rungtynėse komandai nepadėjo po kelis labai svarbius žaidėjus, komandos žaidimas strigo, todėl kažkam reikėjo imtis iniciatyvos ir tokiu žmogumi tapo būtent Žygimantas Šeštokas. Per abi rungtynes žaidėjas rinko po 19 taškų, atkovojo po 10 atšokusių kamuolių bei rinko po 23,50 naudingumo balus. Po trijų turnyro savaičių šis žaidėjas turnyre su 25 naudingumo balais nusileido tik Osvaldui Olisevičiui rinkusiam po 32.

Žaidėjai į kuriuos verta atkreipti dėmesį: Rimtu „Sportinis įgūdis“ komandos privalumu baudos aikštelėje gali tapti 20-ties metų amžiaus, buvęs Lietuvos U20 rinkinės kandidatas Tomas Zdanavičius. Į šį talentingą aukštaūgį 2015/2016 metų sezono pabaigoje akį užmetė ir Utenos „Juventus“ (LKL). 204 cm ūgio Zdanavičius yra mobilus, greitas, „Sportinis įgūdis“ komandai per 3 rungtynes rinko po 11,67 taško ir 8,33 atkovoto kamuolio rinkęs aukštaūgis galintis žaisti vidurio puolėjo ir sunkiojo krašto pozicijoje, didelis šio vyruko privalumas tai, kad jis gali rungtyniauti atsitraukęs nuo krepšio, tačiau grupėje iš toli atakovo tik 6 kartus (pataikė 0).

Tokie universalūs, pataikantys ir greiti aukštaūgiai jau diktuoja madas NBA, Europoje, todėl iš Tomo Zdanavičiaus norisi tikėtis puikaus žaidimo per visas likusias jo komandos rungtynes VASAROS TAURĖS 2016 turnyre.

Tomas Zdanavičius ketvirtfinalyje turės rimto darbo po varžovų krepšiu

 

Pirmosios turnyro savaitės geriausiu žaidėju pripažintas Mantas Šerkšnas (200 cm) - dar vienas įdomus bei labai pavojingas į prizines vietas nusitaikiusios komandos žaidėjas. Šerkšnas gali atakuoti iš toli (40,74%), pelnyti taškus įvairiais būdais. Žaidėjas moka ir sėkmingai asistuoti kamuolį komandos draugams, per rungtynes jis atlieka po 2,17 perdavimo. Nors Mantas Šerkšnas turnyre išsiskiria kaip vienas pavojingiausių aukštaūgių prie tritaškio linijos svarbiausiose kovose iš jo labai norėtusi agresyvesnio žaidimo baudos aikštelėje. Taip pat daugelyje grupės varžybų puolėjui prireikdavo išmesti nemažai metimų, kol jo taikiklis susiderindavo, ilgai derinti taikiklį playoffs rungtynėse gali būti per didelė rizika. Tiesa pasitaikė ir tokių rungtynių kai visi Šerkšno mesti tritaškiai skriejo pro šalį.

„Spotinis įgūdis“ savo sudėtyje turi vieną geriausių visų laikų Lietuvos krepšinio mėgėją Dainių Novicką, kuris padarys viską, kad ir atstovaujama ketvirtoji ekipa VASAROS TAURĖS 2016 turnyre pasiektų finalą. Novickas 2012 ir 2014 metais atitinkamai su „Išjunk šviesą“ ir „BC Medelynas“ komandomis pralaimėjo tik finale, o 2013 su „KK Lesykla“ laimėjo vasaros taurę. Įkvepiančiu pavyzdžiu jaunimui tapęs žaidėjas yra puikus įrodymas, kad po 13 taško (5 atk. kam., 2,40 rez. perd.) bei 11,40 naudingumo balo vidurkius galima turėti net ir sulaukus 37 metų amžiaus. Vienas dalykas kuris krito į akis grupės varžybose stebint šio veterano žaidimą prastesnis nei įprastai jo tolimų metimų pataikymas (21,88%). Ankstesnes vasaras tikslą pasiekdavo 39,23% jo tolimų metimų, tačiau „Sportinis įgūdis“ varžovai playoffs varžybose neturėtų prarasti budrumo ir privalo būti visada pasirengę atlaikyti šio fantastišką karjerą padariusio mėgėjų krepšinyje žaidėjų tritaškių metimų laviną.

Prognozė: Po trijų pergalių sėkė trys pralaimėjimai, „Sportinis įgūdis“ neatsilaikė prieš aukščiau likusias ekipas, šansai laimėti ketvirtfinalio dvikovą prieš „SkyGym“ geri ir dideli, tačiau su lyg šiomis laimėtimis rungtynėmis ekipos pergalės 2016 metų vasarą ir baigsis. Šansai laimėti turnyrą: 15%

„94“ (4/2; 3 vieta grupėje): Ar  trečias bandymas bus sėkmingas? Toks klausimas pirmiausiai kyla prieš ketvirtfinalio susitikimą kuriame „94“ susikaus su „Broliai Šaunuoliais“. Jeigu „Broliai Šaunuoliai“ visada sužydi būtent šiame etape, tai „94“ (2014 metais vadinosi „Platinum 94“) šiame etape nuvysta. Debiutinę vasarą (2014 m.) šiame etape „94“ pralaimėjo pirmą ir paskutinį kartą, pernai juos 88:60 sutriuškino „Reaktoriaus smogikai“. Įveikti „Brolius Šaunuolius“ 2014 metais „94“ tikrai galėjo, kaip ir 2015 išvengti tokio pažeminimo, tačiau viltys patekti tarp keturių geriausių buvo atidėtos iki 2016 metų ir dabar komanda pasiruošisi startui, naujam iššūkiui.

Pernai iškirtinai 1994 metais gimusiais krepšininkais besirėmusi komanda šią vasarą truputį pamynė savo principus ir į komandos sudėtį prasidėjus turnyrui įtraukė tris vyresnius žaidėjus Lauryną Jacevičių (1988), Arną Aniulį (1991) ir Igną Rylą (1991). Pastarieji du tapo svarbia komandos dalimi ir greitai rado aikštelėje kalbą su keliais metais jaunesniais komandos draugais.

Trečią vasarą iš eilės turnyre dalyvaujanti komanda turnyrą pradėjo tikrai neblogai, per 4 dvikovas ji laimėjo pusę rungtynių (2/2). Pergalės buvo pasiektos prieš „Brolius Šaunuolius“ 61:58 bei „Negerus“ 77:58, o pralaimėjimai vidutiniu 6 taškų skirtumu buvo patirti tik prieš pernai VASAROS TAURĖS 2015 finale žaidusias „Reaktoriaus smogikų“ ir „KK Riešės“ komandas. Komanda garbingai kovojo su turnyro favoritėmis, tačiau jeigu komandų keliais susitiks dar kartą „94” prieš praėjusios vasaros finalininkus turės daug kozirių, nes grupės varžybose rėmėsi tik 5 žaidėjų paslaugomis. Ir prieš „Reaktoriaus smogikus“, ir prieš „KK Riešę“ žaidė tik Paulius Naraškevičius (18,50 tšk., 6 rez. perd., 25,50 naud. bal.), Artūras Besevičius (15 tšk., 4,5 atk. kam.) bei Arnas Arlauskas (17 tšk., 8/16 tritaškiai).

Liepos 28 dieną „94” įveikė 89:62 „SkyGym“ ir išsaugojo galimybę paskutinėse grupės rungtynėse rugpjūčio 2 dieną kovoti dėl 3 vietos su „Sportinis įgūdis“ klubu. „94“ žaisdami su „SkyGym“ surinko 99 naudingumo balus, kas buvo geriausias pasiekimas grupės rungtynėse. Finšuodami „94” vaikinai tragiškai metė tritaškius (15,38%), tačiau vistiek užtikrintai 76:53 įveikė „Sportinis įgūdis“ klubą ir užėmė 3 poziciją grupėje.

Šią vasarą „94” savo pavadinimą po rungtynių su „KK Rieše“ įrašė į turnyro rekordų „knygą“ komanda pataikė 68,42% tritaškių.

„94“ komanda grupėje laimėjo 4 rungtynes iš 6. Ieškant komandos privalumų kurie gali leisti jai tikėtis sėkmės pirmiausiai į akis krenta labai geras pataikymas iš žaidimo. Dvitaškius 50% ir didesniu procentu meta 4 žaidėjai iš 9, tritaškių pataikymo procentas 40% ribą viršija pas 3 žaidėjus.

Nagrinėjant ekipos rezultatus grupės varžybose nesunku būtų iškirti „94“ lyderį, jis be jokių kalbų yra Ignas Ryla. Po 20,80 taško, 8,80 atkovoto kamuolio, 5,60 rezultatyvaus perdavimo, 3 perimto kamuolio, 0,60 blokuoto metimo rinkęs žaidėjas smarkiausiai prisidėjo prie komandos žaidimo visų grupės varžybų metu kuriose žaidė (24,20 naud. balai). Galima neabejoti, kad likusiose turnyro rungtynėse jis bus labiausiai medžiojamas varžovų gybos žaidėjas, tačiau būdamas toks univesalus jis gali būti nepaprastai naudingas, net jei jam sunkiai sektusi rinkti taškus.Didžiausia šio 200 cm ūgio žaidėjo bėda, kad jis nepasižymi aukštu pataikymo procentu atakuodamas iš tolimų distancijų (tritaškiai, vidutiniai metimai), šlubuoja ir pati žaidėjo metimo technika, tą puikiai iliustruoja vos 35,29% metami baudos metimai. Kiekvieną kartą mesdamas iš toliau ar stovėdamas prie baudos metimų linijos Ignas Ryla vis dar ieško geriausio būdo išmesti metimą, todėl atsidūręs toliau nei 3 metrai nuo krepšio yra pažeidžiamas, tą gali bandyti išnaudoti visi varžvai kurie bus jo ir „94“ komandos kelyje.

Ignas Ryla varžovų krepšį finalo ketvertuose jau drebino 2014 ir 2015 metais

 

Nemažiau naudingas ekipai yra gynėjas Paulius Naraškevičius jis renka po 17,33 naudingumo balus ir drauge su Ignu Ryla po grupės varžybų patenka tarp 15-kos naudingiausių turnyro žaidėjų. Po 15 taškų (4,33 rez. perd.) renkantis Naraškevičius puikiai komunikuoja su Ryla būdami aikštelėje kartu, abu žaidėjai moka puikiai įžaisti kamuolį, daro savo komandos draugus geresniais. Komandos norinčios laimėti prieš „94“ pirmiausia turėtų suardyti šių žaidėjų tandemą.

Be šio pavojingo dueto (abu žaidėjai renka virš 40 naudingumo balų) komandoje netrūksta ir kitų solidžių žaidėjų, visų pirmą tai po 11,75 taško renkantis Dominykas Palšis, iš toli pašaudantis Arnas Arlauskas ir pavojingiausias nominalus aukštaūgis Artūras Besevičius.

Pastarasis žaidėjas renka po 11,83 taško bei atkovoja po 7,67 atšokusio kamuolio ir yra efektyviausias komandos priekinės linijos žaidėjas (neskaitant Igno Rylos, kuris dažnai užpildo visose pozicijose atsiradusias spragas), tačiau jam trūksta greičio, po traumos didelių greičiu negali pasigirti Arnas Aniulis (9,20 taškai, 5,20 atkovoti kamuoliai) bei pastebimai svorio priaugęs Simonas Jarmolajevas (6 taškai, 4,50 atkovoti kamuoliai). „94“ priekinė linija dažniausiai grupės rungtynėse nusileido varžovams greičiu ir tai tapo šios komandos didžiausiu trūkumų kurį galima pamatyti jai sužaidus šią vasarą 6 rungtynes.

Komandos sudėtyje figūravę Augustinas Jankaitis ir Denis Krestinin, galėjo labai smarkiai pakeisti komandos žaidimą baudos aikštelėje, tačiau aikštelėje nepasirodė ir playoffs etape papildomų kozirių po krepšiu „94“ tikrai neturės.

Prognozė: Geras žaidimas, pakankamai didelė rotacija turėtų suveikti prieš „Brolius Šaunuolius“ ketvirtfinalyje. Pusfinalyje komandos lauks „KK Riešė“, bus labai įdomi dvikova kur „94” turės puikią galimybę pateikti staigmeną, o jeigu to nepavyks padaryti dar bus proga laimėti mažąjį finalą. Šie vaikinai be medalių tikrai neturėtų likti. Šansai laimėti turnyrą: 18%

„KK Riešė“ (5/1; 2 vieta grupėje): Galingą sudėtį surinkusi „KK Riešė“ grupės varžybose neišvengė pralaimėjimų, tačiau puikiai pasirodžiusi praėjusią vasarą (žaidė finale) šią be jokių abejonių – turi vienintelį tikslą. Koks tas tikslas vieša paslaptis, laimėti turnyrą. Nors komandoje nematyti kelių labai svarbų vaidmenį praėjusių metų finale atlikusių žaidėjų, gerai pažystami nauji veidai, leidžia daryti išvadą, kad Ervino Stankevič komanda išlieka viena iš kandidačių bent pakartoti praėjusios vasaros žygį, kuris yra sėkmingiausias komandos istorijoje. „KK Riešė“ bent iki finalo išvengs didžiausio savo košmaro „Reaktoriaus smogikų“, todėl 2015 metų finalo antras dublis yra visai tikėtinas.

Pirmos keturios „KK Riešės“ dvikovos šią vasarą buvo labai skirtingos, komanda atitinkamai 106:65 ir 126:92 įveikė „Negerus“ bei „SkyGym“, pralaimėjo „Reaktoriaus smogikams“, nors po 2 kėlinių pirmavo 44:29 (65:71) bei vos išvengė fiasko kovoje su „94”, laimėta 73:70 (po 2 kėlinių 27:41). Lengvose rungtynėse „KK Riešė“ rinko po 116 taško, pataikė 73,12% dvitaškių bei 38,96% tritaškių, kai sekėsi sunkiau (su „smogikais“ bei „94”) komandos skaičiai buvo 69-48,57-29,51. Skirtumas akivaizdus. Po keturių dvikovų Arvydas Gydra buvo pirmas komandoje pagal taškus (10,50), atkovotus kamuolius (10,50) ir naudingumo balus (24,50), o daugiausiai perdavimų atlikdavo (5,50) Martynas Paliukėnas. Iki grupės varžybų pabaigos likus 2 rungtynėms mėgėjai „KK Riešei“ buvo surinkę 27,57% taškų (102/370).

Po sunkių rungtynių su su „94“ Ervino Stankevič ekipa atsitiesė dvikovoje su „Sportinis įgūdis“ klubu, po 30 minučių 2 taškų persvarą turėjusi komanda rungtynes baigė spurtu 13:0 ir šventė pergalę 93:71. Iškovoti reikalingo taško kovoja dėl aukščių vietų grupėje „KK Riešei“ neustrukdė net prastas tritaškių pataiymas (7/13; 22,58%). Kai pataikai 75,61% dvitaškiu snaiperiai gali ir pailsėti. Po liepos 26 rungtynių teorinį šansą į pirmą vietą pakilti išsaugojusi „KK Riešės“ komanda ir toliau išliko naudingiausia (103,40) bei rezultatyviausia (92,60) ekipa turnyre. Ji su 65,20% pataikymo procentu lyderiavo geriausiai dvitaškius metančių komandų lentelėje. Pagal šį rodiklį iki grupės varžybų finišo likus 2 turams Deimantas Pavlovskis, Martynas Paliukėnas, Laurynas Kirlys ir Mantas Kadzevičius buvo akupavę pirmas keturias sąrašo vietas (išvardinti eilės tvarka).

Paskutinėse grupės rungtynėse „KK Riešė“ 108:73 įveikė buvusią Gedimino Povilausko ir Deimanto Pavlovskio ekipą „Brolius Šaunuolius“. Šiose rungtynėse sužibėjo Deimantas Pavlovskis (11/15 metimai) 27 taškai bei Augustas Šuliauskas. Per keturias dvikovas pataikęs 9 tritaškius iš 33 (27,27%) į „brolių“ krepšį jis pasiuntė 9 metimus iš 14 ir viso surinko 29 taškus.

Grupės varžybose 2015/2016 metų sezone profesionaliai nežaidę žaidėjai „KK Riešės“ komandai rinko 37,13% visų ekipos pelnytų taškų.

Komandos privalumas puolimas, turėdama rezultatyvumu 2015/2016 metų sezone išsiskyrusius mėgėjus Deimantą Pavlovskį ir Lauryną Kirlį, patyrusius „Nacionalinės krepšinio lygos“ (NKL) žaidėjus Arvydą Gydrą bei Mantą Kadzevičių, Lenkijoje sezoną baigusį Martyną Paliukėną „KK Riešė“ neturi kito pasirinkimo kaip tik mėgautis laisvu žaidimu prie varžovų krepšio. Ervino Stankevič ekipa pirmiausiai rūpinasi kaip sumesti savo metimus ir savo krepšio apsaugą prisimena tik tada kai varžovai ima alsuoti į nugarą. Aukštas puolimo tempas, didelis tolimus metimus pataikyti galinčių žaidėjų skaičius leidžia Riešės atstovams dažniausiai net pasismaginti prie varžovų krepšio. Iš toli bent po 25 metimus grupės varžybose metė 6 komandos žaidėjai.

Mantas Kadzevičius dėl traumos gali praleisti svarbiausias turnyro dvikovas

Komanda bandys keliauti iki pat čempionų sosto ir tikrai kiekvieną kartą žengdama ant parketo turės tikslą varžovus įveikti taškų lenktynėse, tačiau kaip parodė dvikovos su „Reaktoriaus smogikais“ 65:71 bei „94“ 73:70 Ervino Stankevič komandą galima sustabdyti, o ir jos žaidimo kokybė labai skiriasi skirtinguose kėliniuose. Visgi ekipos sudėtyje esančių žaidėjų dauguma yra puolimo šalininkai ir iš jų geležinės gynybos išreikalauti labai sunku, tuo labiau, kad ką nuo suolo ar minučių pertraukėliu metu bando išaiškinti ekipos vadovas dažnai krepšininkams pro vieną ausį įeina, o pro kitą išeina.

Deimanto Pavlovskio ir Lauryno Kirlio pasirodymai grupės varybose buvo pakankamai užtikrinti, tačiau šie žaidėjai turėjo sau neįprastą vaidmenį. Jiems reikėjo papildytį kitus ir atsiradus galimybei į priekį patraukti komandą. Jų žaidimas šalia aukšesniame lygyje rungtyniaujančių komandos draugų leido susidaryti nuomonę, kad jie galėtų kilti aukščiau nei „Regionų krepšinio lyga“ (RKL), tačiau norint, kad taip atsitiktų turėtų gerokai pagerinti savo fizines savybes bei įdėti labai daug darbo.

Žinant, kad Praną Skurdauską „Reaktoriaus smogikai“ paleido beveik sausą ir tą padaryti gali antrą kartą netik jie bet ir kitos rimčiausių tikslų siekiančios komandos Erviną Stankevič prieš playoffs dvikovas turėtų neraminti jo ekipos priekinės linijos žaidimas. „Centras“ Pranas Skurdauskas grupės varžybose neįrodė, kad gali nuolat kelti pavojų baudos aikštelėje, yra pakankamai lėtas kai jam tenka žaisti nugara į krepšį bei turi vos kelis ginklus savo judesių arsenale, kurios varžovai siekiantys aukščiausių tikslų bus pakankamai gerai išstudijavę. Stebūklų vienose žaistose rungtynėse nerodė 2 taškus pelnęs ir 6 atšokusius kamuolius sugriebęs geriausiai Vilniuje tarp mėgėjų kamuolius 2015/2016 metų sezone kovojęs aukštaūgis Gediminas Povilauskas. Žinant, kad svarbiausiose turnyrų kovose jis nežais (nesužaidė 2 rungtynių) „KK Riešė“ turės rasti būdų, kaip užpildyti savo trūkumus baudos aikštelėje, labiausiai renkat taškus.

Ankščiau paminėti aukštaūgiai praleido labai daug rungtynių, todėl paskutinę minutę Ervinas Stankevič į komandos sudėtį įtraukė Paulių Joneliūną. Jis gali tapti tikru išsigelbėjimu jau ketvirtfinalyje kurį gali praleisti netik Arvydas Gydra bet ir Pranas Skurdauskas (žaidėjas sužaidė pora rungtynių, tačiau vėliau aikštelėje taip ir nepasirodė). Patyręs „centras“ 2015/2016 metų SEKMADIENIO KREPŠINIO LYGOS sezone jau talkino „KK Riešės“ komandai kai per susitikimą rinko po 15,25 taško (63,57% dvitaškiai) bei atkovodavo po 11,50 atšokusio kamuolio. Komanda pasiekė finalą kuriame 44:53 teko pripažinti „Reaktoriaus smogikų“ jėgą. Paulius Joneliūnas finale pelnė 10 taškų (5/7 dvitaškiai), tačiau atkovojo vos 1 kamuolį ir dvikovą baigė surinkdamas 3 naudingumo balus. Šią vasarą per 2 žaistas rungtynes 211 cm ūgio milžinas rinko po 17 taškų ir 11,50 atkovoto kamuolio. Komandai prie jos pergalių jau prisidėjęs žaidėjas tikrai pravers, tačiau ir su juo „KK Riešė“ stokos greičio. Paulius Joneliūnas nėra pats greičiausias „centras“, o ir šiuo metu jo forma nėra tokia kokią jis rodė 2015/2016 metų sezone.

Pamėčius akmenų į „KK Riešės“ priekinę liniją galima ir prisižaisti. Ekipa turi du aukščiausius ir sunkiausius vidurio puolėjus turnyre, jie turi teisę žaisti playoffs, stumdymasis su jais tikrai bet kam kainuos daug jėgų. Intriga išlieka ar Ervinas Stankevič vienose iš rungtynių turėdamas abu aukščiausius savo žaidėjus turės ryžto pabandyti juos į kovą mesti abu kartus. Jeigu taip nutiks bus begalo įdomu. Šie gerokai virš 100 kg sveriantys vyrukai užims begalo daug vietos baudos aikštelėje kurioje vykstantį veiksmą bus tikrai smagu stebėti. Kitas klausimas kaip šių žaidėjų būvimas aikštelėje vienu metu paveiks komandos atakų tempą?

Prasčiau nei tikėtasi grupės varžybose pasirodė ir praėjusią vasarą smarkiai komandos sėkmę įtakojęs įžaidėjas Augustas Šuliauskas, gynėjas sezoną praleido Latvijos aukščiausioje lygoje, grupėje rinko po 14,20 taško (4,6 rez. perd.), tačiau metė daug tritaškių pro šalį ir dažnai sulaukdavo iš labiau patyrusių komandos draugų priekaištų už nevisada primtą geriausią sprendimą. Jeigu Ervinas Stankevič planuoja apie aukščiausios prabos medalius jis turi tikėtis, kad jo gynėjas sužais naudingai visose likusiose vasaros rungtynėse. Šio staigaus gynėjo rodiklius pakelė paskutinėse grupės rungtynėse su „Broliais Šaunuoliais“ pelnyti 29 taškai (9/14 tritaškiai) bei atlikti 7 rezultatyvūs perdavimai.

Inkaru aukso medalių link gali tapti ir trumpas žaidėjų suolelis, komanda gali remtis tik 8 krepšininkais ir tikrai sunku tikėtis, kad visi jie atvyks į visas svarbiausias dvikovas.

Arvydas Gydra – pavojingiausias „KK Riešės“ ginklas grupės varžybose, kuris dėl kelionės į Kiniją tikrai praleis ketvirtfinalio susitikimą. Jo komandos draugai ketvirtfinalyje neturi teisės grybauti, kitaip trečiosios turnyro savaitės geriausias žaidėjas šią vasarą neturės progų pasirodyti VASAROS TAURĖS 2016 rungtynėse.

Apie „KK Riešės“ pralaimėjimą negalvoja nei pati komanda, nei tie kas stebi turnyro eigą, todėl apie Arvydą Gydrą kaip komandos lyderį kuris bus svarbus veiksnys pusfinalių ir finalų dieną galima pakalbėti ir plačiau. Aukštaūgis grupės rungtynėse rinko po 18,50 taško, atkovodavo po 10,50 atšokusio kamuolio ir dar atlikdavo po 3,75 rezultatyvius perdavimus. Tik pralaimėtose rungtynėse „Reaktoriaus smogikams“ 50% tritaškius metantis žaidėjas turėjo tenkintis 8 taškais (11 atk. kam., 11 naud. bal). Jeigu reikėtų rinkti komandos žaidėją kuris efektyviausiai žaidžia kritiniais komandai momentais juo neabejotinai taptų Arvydas Gydra.

Ketvirtfinalyje savo lyderio pelnomų taškų dalį turės kompensuoti kiti, o vienu iš ekipos koziriu gali tapti puikus Manto Kadzevičiaus žaidimas, gynėjas renka po 15,17 taško, atkovoja po 7,33 kamuolius ir atlieka po 4,17 rezultatyvius perdavimus. Tiesa 18 naudingumo balo vidurkį grupėje turėjęs žaidėjas visiškai išskydo kai „KK Riešė“ turėjo rimtą susitikimą su didžiausiais savo priešais „Reaktoriaus smogikais“, Kadzevičius tada pelnė tik 5 taškus (2/9 metimai) ir surinko 2 naudingumo balus. Pamačius šio patyrusio krepšiniko vidurkius po grupės rungtynių galima apsigauti, jeigu su „Reaktoriaus smogikais“ jis pasirodė tikrai prastai, tai rungtynėse su „Broliais Šaunuoliais“ jis dar pirmo kėlinio pradžioje patyrė kojos traumą ir daugiau aikštelėje nepasirodė. Reikia tikėtis, kad šis gynėjas spės atsigauti bent iki pusfinalio rungtynių ir šią vasarą dar įmes metimų į varžovų krepšį kai „KK Riešė“ kovos dėl medalių.

Dar vienas iš ekipos vedlių į aukščiausias pozicijas „KK Riešės“ klube bus savo fizine jėga, įspūdingu šuoliu išsiskiriantis Martynas Paliukėnas. Atakuojančiu gynėju arba lengvojo krašto pozicijas dažniausiai užimantis Martynas dažnai ekipai praverčia ir grumtynėse po krepšiais, o laimėtos mikro dvikovos baudos aikštelėje dar labiau patvirtina, kad šis profesionalas yra velniškai gerai fiziškai pasiruošęs atletas. Žaidėjas gali užbaigti atakas metimais iš po krepšio, dėjimais, taip pat yra labai pavojingas prie tritaškio linijos (33,33%), tiesa šiemet po 16,67 taško renkantis Paliukėnas pernai iš toli atakavo dar geriau (40,63%). „KK Riešė“ 2015 metų vasarą šį lyderio vaidmens pasirengusį imtis žaidėją turėjo tik grupės rungtynėse, o šiemet reikia tikėtis, kad jis žais iki pat turnyro pabaigos.

Komandai dėl nesužaistų rungtynių limito nepadės du praėjusią vasarą finale žaidę žaidėjai. Komandos kapitonas Lukas Motiejūnas ir Vitalijus Lukša. Lukas Motiejūnas 2015 metų vasarą per 10 žaistų rungtynių rinko po 14 taškų, o Vitalijus Lukša turėjo dvigubo dublio vidurkius. Aukštaūgis rinko po 10,80 taško ir atkovodavo po 11,60 atšokusio kamuolio (geriausias rodiklis ekipoje).

Prognozė: „KK Riešė“ susitvarkys su „Negerais“ ketvirtfinalyje, tada kovos su „94” ir jau turės didelių sunkumų, visgi komanda pateks į finalą ir ten vėl pralaimės „smogikams“. Priežastis paprasta, trumpas suolas, prasta gynyba bei „skystoka“ priekinė linija. Šansai laimėti turnyrą: 22%

„Reaktoriaus smogikai“ (5/1; 1 vieta grupėje): Komanda turnyre dominavo 2014 ir 2015 metais, laimėjo du čempionų titulus, o šią vasarą dar kartą pasirengusi lipti ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio. Komanda nuo pirmųjų grupės rungtynių demonstruoja puikų krepšinį, nors komandoje atsirado naujokų, trūksta kelių svarbų vaidmenį vaidinusių auksinių berniukų (Karolio Petrukonio, Lino Valatkevičiaus, Viktoro Daukšos). Darius Petrikas moka puikiai sukomplektuoti komandą, užsivilkę „Reaktoriaus smogikų“ marškinėlius žaidėjai ekipą palieka tik išėję į pensiją arba dėl kitų asmeninių priežasčių. Komanda vieninga kaip kumštis, todėl tokie geri ir stabilūs pastarųjų metų rezultatai jau nieko nestebina. Komandoje trečius metus iš eilės vasarą žaidžia ryškiausia turnyro žvaigždė Osvaldas Olisevičius, tačiau sakyti, kad „smogikai“ yra priklausomi vien nuo šio puolėjo sėkmingo žaidimo būtų netiesa, kiekvienoje pozicijoje „Reaktorius“ turi pajėgių žaidėjų, kurie jau spėjo įrodyti, kad gali bet kada netik pagelbėti lyderiui bet ir patys imtis tokio vaidmens.

Čempionai grupės varžybas pradėjo trimis pergalėmis. Per jas komanda netik spėjo parodyti akiai gražų krepšinį, tačiau ir charakterį, čempionų širdį. Rinkusi po 80,33 taško, atlikusi po 22,67 rezultatyvius perdavimus ekipa įveikė „94”, „KK Riešės“ ir „Negerų“ komandas vidutiniu 12,33 taško skirtumu. Visiems kas susirinkdavo į rungtynes žaidimo minučių suteikusi komanda galima sakyti per daug nesidraskė, iki grupės varžybų likus trims turams ji pirmavo tik pagal tolimų metimų pataikymą (41,38%) bei blokuotus metimus (2,33). Įspūdingiausią pergalę grupėje „Reaktoriaus smogikai“ pasiekė dvikovoje su „KK Rieše“, po 2 kėlinių čempionai turėjo 15 taškų deficitą, tačiau sugebėjo jį panaikinti ir laimėti rungtynes 71:65. Šiose rungtynėse fantastišką žaidimą demonstravo Osvaldas Olisevičius. Lemiamais momentais komandą į priekį vedęs puolėjas pelnė 25 taškus, atkovojo 15 atšokusių kamuolių bei surinko net 38 naudingumo balus.

Liepos 19 dieną „Reaktoriaus smogikai“ žaisdami su „Negerais“ (76:54) sužaidė galingai vos vieną kėlinį 26:9 (trečią) to pakako, kad būtų pasiekta užtikrinta pergalė. Po savaitės liepos 26 dieną viskas pagal tokį pat scenarijų vyko ir rungynėse su „SkyGym“. Antras kėlinys laimėtas 23:9, rungtynės 70:53. Dvikovoje su „SkyGym“ 10 taškų surinkęs ekipos vadovas Darius Petrikas pataikė savo pirmuosius metimus šią vasarą (2/2 baudos metimai, 3/6 metimai iš žaidimo), iki liepos 26 rungtynių puolėjas buvo prametęs visus 8 savo metimus ir abi dvikovas baigė su minusiniu naudingumu.

Liepos 28 dieną 71:61 įveikę „Sportinis įgūdis“ kolektyvą „Reaktoriaus smogikai“ užsitikrino grupės varžybų nugalėtojų titulą ir tiesiausiu keliu žengė į pusfinalį savo atsargoje turėdami dar vienas rungtynes atsargoje. Komandoms likus žaisti po vieną dvikovą „smogikai“ į savo krepšį praleisdami po 63,60 taško buvo geriausi pagal gynybą, o puolime turėdami 76,40 taško vidurkį po liepos 28 dienos rungtynių buvo 2-3 vietoje („94“ metė tiek pat taškų).

Paskutines grupės rungtynes „Reaktoriaus smogikai“ 74:78 pralaimėjo „Broliams Šaunuoliams“, tačiau tos rungtynės nieko negelėmė du kart čempionai į trečią čempionišką žygį pajudės kaipgrupės nugalėtojai.

Du iš eilės čempionų titulai, geras žaidimas grupės varžybose suteikia komandai begalo daug pasitikėjimo, net sparnus, tačiau vėliau ar ankščiau pralaimi net ir geriausi. Svarbiausiose turnyro rungtynėse komandą netikėtai gali sukaustyti įtampa. Nereikėtų atmesti tikimybės, kad du čempionų titulai gali ir atpalaiduoti komandą, ji nuvertins varžovus bei tokiu būdu bus išversta iš sosto. Nuimti karūną norinčių netrūks, todėl playoffs etape bus labai svarbi komandos emocinė ir psichologinė būsena.

Grupės varžybose komandos žaidimas dažniausiai sukosi apie ekipos puolėjus bei „centrą“ Igną Juškevičių, jeigu nuo ketvirtfinalių komandai pradėtų daugiau taškų rinkti gynėjai „Reaktoriaus smogikai“ galėtų savo žaidimo kreivę pakelti dar aukščiau.

Įžaidėjai demonstruoja kitokio stiliaus krepšinį. Linas Valatkevičius „Reaktoriaus smogikų“ marškinėlius pirmą kartą užsivilko 2011 metų birželio 29 dieną VASAROS TAURĖS 2011 turnyre. Sekančią vasarą komandai vėl padėjęs įžaidėjas demonstravo dar solidesnį žaidimą, tačiau 2013 metų vasarą susikundė „KK Lesyklos“ pasiūlymu. Čempionu su šia komanda tapęs Linas Valatkevičius į „Reaktoriaus smogikus“ grįžo ir labai svariai prisidėjo prie 2014 ir 2015 metais iškovotų čempionų titulų. Vasaros turnyruose kurios Valatkevičius laimėjo su „smogikais“ jis buvo svarbiausias komandos atakų organizatorius rinko po 9 taškus bei atlikdavo po 3,64 rezultatyvius perdavimus. Tvirtai sudėtas žaidėjas mėgo žaisti „1x1”, dažnai verždavosi po varžovų krepšiu kur pelnydavo taškus iš po krepšio arba priversdavo oponentus pažeisti taisykles. Įžaidėjas pavojingas būdavo ir toliau nuo krepšio, tritaškius jis mesdavo 39,21% taiklumu. Jeigu 2014 metų vasarą „Reaktoriaus smogikai“ į savo rotaciją dar įtraukdavo Tadą Brazį, tai 2015 metais visa atsakomybė „1” numerio pozicijoje krito ant Valatkevičiaus pečių.

Šią vasarą ekipos vairas patikėtas „Nacionalinės krepšinio lygos“ (NKL) patirties turintiems žaidėjams Dariui Kibildžiui ir Pauliui Leščinskui, jie vagos negadino, tačiau nerodė ir didelių stebūklų, o labiausiai iš jų komandos žaidime trūko aštrumo kurio suteikdavo savo prasiveržimais Linas Valatkevičius. Darius Kibildis pelnydavo po 7 taškus (50% tritaškiai), atlikdavo po 2,50 rezultatyvaus perdavimo, tačiau iš 2 taškų zonos per 2 žaistas rungtynes atakavo vos kartą. Paulius Leščinskas dvitaškius mesdavo dažniau, per 4 rungtynes atliko 13 metimų, tačiau jo pataikymo procentas buvo nuviliantis. Per rungtynes po 0,50 baudos metimo metęs gynėjas rinko po 4,25 taško (42,86% tritaškiai), tačiau atlikdavo net po 4,50 rezultatyvius perdavimus, 10 rezultatas tarp visų turnyro žaidėjų. Palyginimui Linas Valatkevičius 2014-2015 metų turnyruose per rungtynes mesdavo po 2,29 baudosmetimus. Iš šių žaidėjų „Reaktoriaus smogikai“ dabar turi tikėtis tik rimto žaidimo, kad abu jie gali būti svarbiais įrodymų toli ieškoti nereikia, Paulius Leščinskas 2015 metų vasarą rungtyniavo pajėgioje „Fabinių“ komandoje per 8 rungtynes ne karto nepelnė mažiau 13-kos taškų (20,75 vid.), taip pat jisatkovodavopo 6,13 atšokusio kamuolio, atlikdavo po 3,75 rezultatyvius perdavimus. Palyginus šios (4,00) ir praėjusios vasaros (20,00) naudingumo balo vidurkius nesunku suprasti, kad gynėjas nerodo geriausio savo žaidimo. Darius Kibildis už Šilutės „Šilutę“ (NKL) 2015/2016 metų sezone sužaidė 41 rungtynes per jas rinko po 8,50 taško ir 6,50 efektyvumo balus bei aikštelėje praleisdavo daugiau nei 20 minučių.

„Reaktoriaus smogikų“ priekinė linija grupės varžybose dirbo kaip laikrodis, tačiau lyginant su čempioniškomis vasaromis komandos rotacijoje trūksta kelių rimtų vyrukų, Viktoro Daukšos bei Karolio Petrukonio. Daukšą grupės varžybose pilnai  kompensavo pirmą vasarą komandai patalkinti nusprendęs Lukas Bankieta (7,50 taškai, 5,33 atkovoti kamuoliai bei 9,83 naudingumo balai), tačiau komandai pasiekus finalo ketvertą gali pasijusti antrojo – Karolio Petrukonio trūkumas, 212 cm ūgio „centras“ 2014-2015 metų finalo ketvertuose buvo labai galinga jėga, o pernai vasarą tapo netik pusfinalio, bet ir finalo MVP. Šio žaidėjo skaičiai (eilės tvarka, taškai, atkovoti kamuoliai, naudingumo balas) iki pusfinalių būdavo 12,88-9,88-21,63, finalo ketverte 13-8-16.

Ryškiausiai matomi „Reaktoriaus smogikų“ privalumai grupės varžybose buvo puikus komandinis žaidimas, gerai veikusi gynyba, stabilus lyderių žaidimas. Džiugino, kad prie komandos greitai prilipę naujokai nebandė įrodinėti savojo aš, o darė to ko labiausiai reikėjo komandai. „Smogikai“ visą rungynių laiką bandydavo žaisti sau parankų krepšinį, išnaudoti svarbiausius ginklus. Jie nesitaikė prie varžovų, varžovai turėjo taikytis prie jų. Stebino komandos ramybė įkritus į žaidybines duobes.

Pasikeitęs Igno Juškevičiaus vaidmuo. Šią vasarą kaip ir buvo kalbėta ankščiau „smogikams“ nusprendė nepadėti Karolis Petrukonis, todėl žymiai svarbesnis komandai tapo kitas „centras“ Ignas Juškevičius. Jis būdavo svarbiausias šios pozicijos žaidėjas SEKMADIENIO KREPŠINIO LYGOJE, „Vilniaus krepšinio lygoje“ (VKL), tačiau 2014 ir 2015 metų vasarą prisijungus Petrukoniui jo vaidmuo būdavo visai kitoks. Karolis Petrukonis per dvi vasaras sužaidė 12 rungtynių Ignas Juškevičius dalyvavo 10-tyje iš jų. Keturis kartus jose Ignui Juškevičiui teko rungtynes pradėti keičiant Petrukonį, per tas dvikovas jis rinko po 9,5 taško, atkovodavo po 5,75 atškosius kamuolius (12 naud. bal.). Kai pagrindinis „Reaktoriaus smogikų“ šios vasaros „centras“ rungtynes pradėdavo drauge su Petrukoniu (užimdavo „4” pozicija) jo rodikliai būdavo labai panašus, 8,67 pelnyti taškai, 7,67 atkovoti kamuoliai ir 11,50 naudingumo balo.

Ignas Juškevičius prieš patekdamas į „Reaktorių“ debiutavo „KK Lesyklos“ komandoje, todėl jis kaip ir Linas Valatkevičius šį turnyrą yra laimėjęs tris kartus (2013, 2014 ir 2015 m.). Čempioniškose komandose rokiškėnas sužaidė viso 22 rungtynes, jo pelnomų taškų vidurkis jose 12,81(+5,69), atkovotų kamuolių 8,36 (+0,31), naudingumo balų 17,14 (+2,86). Skliausteliuose nurodytas rodiklio pokytis lyginant čempiono titulu pasibaigusias ir šią vasarą. Dvitaškių pataikymas dabar 57,78%, 2013-2015 metais 61,22%.

Po kelių sezonų pertraukos į krepšinį grįžęs Marius Staniulis 2015/2016 metų sezoną prisijungė prie„Reaktoriaus smogikų“ ir jau spėjo sužaisti labai gerų rungtynių SEKMADIENIO KREPŠINIO LYGOJE bei „Vilniaus krepšinio lygos“ (VKL) čempionatuose. Grupės varžybose po 7,67 taško rinkęs puolėjas puikiai prisitaiko prie ekipos žaidimo, kildamas nuo suolo gali įnešti sumaišties varžovų gynybai, taip pat turi puikų žaidimo pojutį ir moka pataikyti svarbius metimus. Darius Petrikas neapsiriko pasiūlydamas vietą Staniuliui pamažu atsinaujinančios ekipos sudėtyje, o puolėjas bent vienose iš playoffs rungtynių tikrai suvaidins „x faktoriaus“ vaidmenį.

„Reaktoriaus smogikai“ svarbiausiose kovose turės labai didelį „SF“ ir „PF“ pozicijose galinčių žaisti žaidėjų pasirinkimą, todėl varžovai po aikštelę vaikydamiesi nuolat besikeičiančius „smogikų“ puolėjus turės atiduoti visas jėgas. Ryškiausia komandos ir viso turnyro žvaigždė Osvaldas Olisevičius, Lukas Bankieta, komandos kapitonas ir vienas iš kertinių žaidėjų Eduard Rogačiov, savo vertę jau įrodęs ekipos naujokas Žygimantas Kosarevas, ankščiau minėtas Marius Staniulis bus pasirengę pridaryti daug žalos komandą iš sosto panorusioms išversti komandoms. Prieš šių puikių žaidėjų taip pat rotacijoje gali prisijungti ir „SG/SF“ žaidžiantis Andrius Juknevičius. „Smogikų“ žaidėjai yra labai universalūs, moka daryti tą ko tuo metu reikia komandai. Varžovai to, kad kiek vienose rungtynėse nesužais sėkmingai bent du iš jų gali nesitėkėti, pridėkime solidžius pridėti galinčius gynėjus, stabilų „centrą“ (Juškevičių) ir turėsime sudėtį kuri gali triumfuoti ir vėl.

Prognozė: „Reaktoriaus smogikų“ pusfinalyje lauks lengvas pasivaikščiojimas ir nesvarbu ar su „Sportinis įgūdis“ ar su „SkyGym“ tektų žaisti. Finale „KK Riešė“? Toks scenarijus realiausias ir net su pilnu jo pakartojimu, gera kova bei „Reaktoriaus smogikų“ eilinis triumfas. Šansai laimėti turnyrą: 30%

"Reaktoriaus smogikų" kapitonui Eduard Rogačiov į viršų kelti čempionų taurę įprastas reiškinys

{jcomments on}

 
Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius.
Plačiau apie tai: privatumo politika.