Krepšinio lyga Vilniuje - krepsinistau.lt
Paskutinių rungtynių rezultatai:
Bendraukime skype    facebook zaideju_birza
Prisijungti
SEKMADIENIO KREPŠINIO LYGOS 7-ojo turo apžvalga!!!

Gruodžio 16 dieną įvyko paskutinis 2018 metais SEKMADIENIO KREPŠINIO LYGOS reguliaraus sezono turas. Po jo visos komandos yra sužaidusios po penkias rungtynes.

Apie „BC Ponų“ gynybos pamokas praėjusį sezoną už juos 5,5 karto daugiau pergalių pasiekusiai „O.P.A.“ ekipai, į mūšio lauką grįžusius čempionų snaiperius, geriausią lygos naujoko pasirodymą dvikovoje su „KK Alkanais“, „Meridiano“ kovą iki finalinio švilpuko bei „Inwido“ kirtį medicinos studentams skaitykite tradicinėje turo apžvalgoje.

Šį kartą įvykių suvestinėje rasite ir komandų turnyrinę rikiuotę, pozicijų pokyčius po antrojo sezono mėnesio bei trumpus komentarus apie kiekvieną iš 14-kos sezoną tęsiančių kolektyvų. Kas nustebino? Kas nuvylė? Ko laukti toliau? Į šiuos ir panašius klausimus atsakymų ieškokite apžvalgos skyriuje „Turnyrinė lentelė“.

Po žiemos švenčių komandas į aikštelę planuojama sugrąžinti 2019 metų sausio 6 dieną. Per 2,5 mėnesio komandos sužais dar po 7 reguliaraus sezono dvikovas, o tada jau žinosime, kas yra tikrieji šio sezono grandai, vidutiniokai bei autsaideriai.

O.P.A. – BC Ponai 31:57

Be lyderių žaidusi „O.P.A.“ krito po „BC Ponų“ kojomis. Dvikovą 26 taškų skirtumu pralaimėjusi komanda pagerino sezono nerezultatyvumo rekordą (31), kuris iki šiol priklausė taip pat dvikovoje su „BC Ponais“ sunkiai taškus rinkusiems „Tores“ vyrams (35).

Praėjusį sezoną, kuris „BC Ponams“ buvo debiutinis, tarpusavio rungtynėse pergalę rezultatu 57:52 šventė „O.P.A.“. Šį kartą į naują nuotykį kolektyvas leidosi be savo lyderių ir tik per plauką išvengė visų laiko komandos rezultatyvumo antirekordo (30 taškai).

Nuo pat susitikimo pradžios gerą gynybą demonstravę „BC Ponai“ įpusėjus pirmajam kėliniui pirmavo 6:2, o jį laimėjo 12:2. Blankiai rungtynes pradėjusi „O.P.A.“ per 10 minučių surengė vos dvi sėkmingas atakas, pirmoji baigėsi taikliu dvitaškiu, antroji - Andriaus Šimelevičiaus išprovokuota pono nesportine pražanga, po kurios jis prametė abu baudos metimus.

Antrojo ketvirčio pradžioje „O.P.A.“ vis sėkmingiau nutraukinėjo „BC Ponų“ atakas, tačiau patys jų susikurdavo retai. Abiejų komandų žaidime buvo matyti daug techninio broko. Atsiliekančios komandos situacija kiek pasitaisė, kai jos krepšininkai aktyviau veržėsi prie „BC Ponų“ krepšio ir sėkmingai išprovokuodavo pražangas metimo fazėje.

Įpusėjus ketvirčiui „O.P.A.“ atsiliko 9:14, o „BC Ponai“ antrą sėkmingą savo ataką surengė tik kėlinio gale, kai po ilgos tylos prabilo Tadas Burmonas (16:11).

Po didžiosios pertraukos „BC Ponai“ vėl suaktyvimo savo gynybą ir tokiu būdu prišaukė varžovų klaidų laviną. Sužaidus dar 5 minutes „O.P.A.“ atsiliko 17:27, o po Luko Beržinsko antrojo tolimo metimo šiame ketvirtyje jos deficitas šoktelėjo iki (-14).

„BC Ponai“ prieš lemiamą kėlinį tą (+14) ir išlaikė 34:20.

Lemiamą ketvirtį taikliu tritaškiu pradėjo Karolis Žibutis (37:20), toliau viskas vyko taip, kaip norėjo „BC Ponai“. Įpusėjus ketvirčiui (+24), rungtynėms einant į pabaigą (+27), joms pasibaigus (+26).

„BC Ponai“ per pirmas penkias šio sezono rungtynes į savo krepšį praleido vidutiniškai tik po 44,40 taško (2 vieta lygoje), todėl nenuostabu, kad 21 kartą klydusi, vos kartą iš toli pataikiusi (1/20) „O.P.A.“ ėmė ir pranyko.

„BC Ponai“ visoms komandoms sužaidus po penkias dvikovas turi geriausią įmestų – praleistų taškų santykį (+13,4), kai žaidžiama antroji susitikimo dalis. Lygos antrokai po didžiosios pertraukos renka po 33,60 taško, o praleidžia tik po 20,20. Pastarasis rodiklis taip pat geriausias lygoje.

O.P.A.: Martynas Urbonaitis 8, Andrius Šimelevičius 7 (10 atk. kam.) / BC Ponai: Karolis Žibutis 12 (11 atk. kam.), Lukas Beržinskas 11, Danielius Krikštaponis ir Tadas Burmonas (11 atk. kam.) po 10;

Broliai Šaunuoliai – RRKK&Bendorėliai 94:58

Gediminas Povilauskas buvo sunkiais sustabdomas, o snaiperius pastelkę „Broliai Šaunuoliai“ paskutinius metų darbus sutvarkė dar pirmojoje (54:28) rungtynių pusėje. Daug asmeninių mikro dvikovų pralaimėję „RRKK&Bendorėlių“ krepšininkai vieninteliai 2018 metus baigė be pergalių.

Valdas Vyšniauskis jau pirmoje atakoje pasižymėjo tolimu metimu (3:0) bei atidarė neoficialų tritaškių konkursą, kurį jo komanda šį kartą pralaimėjo 8-13.

Po Lauryno Ralio dviejų ir Manto Statausko vieno tritaškio „Broliai Šaunuoliai“ greitai įsiveržė į priekį 11:5, tačiau sužaidus 7 minutes Bendorėlių atstovai vis dar laikėsi pagirtinai (12:13). Čempionai nepralaužė varžovų gynybos baudos aikštelėje, o šie, pasinaudoję vaikiškomis klaidomis gynyboje, pelnė daug lengvų taškų iš po krepšio.

Pirmojo kėlinio gale į aikštelę esant rezultatui (17:14) žengė Gediminas Povilauskas, o po Manto Statausko 4 taškų be atsako, kai jis atsidūrė greitų atakų smaigalyje, čempionai ketvirtį laimėjo 21:14.

„RRKK&Bendorėlių“ situacija iš gana palankios į beviltišką virto jau antrojo kėlinio pradžioje, kai tritaškiais pasižymėjęs Darius Jovaišą jų deficitą padidino iki 17-kos taškų (14:31). Žaidimo kontrolę praradęs kolektyvas suskubo prašyti minutės pertraukėlės, tačiau vaizdas aikštelėje nepasikeitė. Įsismaginę čempionai puikiai pataikė tritaškius ir vienu metu pirmavo 30-ties taškų skirtumu.

Artėjant ilgajai pertraukai Bendorėlių atstovai pelnė 5 taškus be atsako, vėliau iš toli pataikė Valdas Vyšniauskis ir situacija buvo šiek tiek suvaldyta. Rezultatas 28:54 po dviejų kėlinių.

"RRKK&Bendorėliai" neatsilaikė prieš gerai organizuotą čempionų puolimą

Trečiojo kėlinio metu „Brolių Šaunuolių“ puolimas nebuvo toks efektyvus kaip iki didžiosios pertraukos, tačiau Bendorėlių gyvenimas dėl to visiškai nepagerėjo. Sunkiai taškus rinkusi komanda, prasidėjus 28 minutei, atsiliko 40:70, o po viso trečio kėlinio 40:75.

Ketvirtas kėlinys tapo formalumu, jį minimaliai 19:18 taip pat laimėjo į 100-to taškų ribą rimčiau nepasikėsinę „Broliai Šaunuoliai“.

Lygoje 2015/2016 metų sezone debiutavę „RRKK&Bendorėliai“, žaisdami su „Broliais Šaunuoliais“, smarkiai svilo ir seniau (42:119, 39:74, 50:67). Per tuos tris sezonus, kai vyko ankstesni šių komandų tarpusavio susirėmimai, „Broliai Šaunuoliai“ net tris kartus pateko į finalo ketvertą, o Bendorėlių atstovai galėjo džiaugtis laimėję vos 17,65% visų žaistų rungtynių. Toks kontrastas rodo, kad ir anksčiau, ir dabar aikštelėje susitiko visiškai kito rango varžovės.

Pagal efektyvumo balus (39,25) lygoje pirmaujantis Gediminas Povilauskas dvikovos metu užfiksavo pirmąjį šio sezono trigubą dublį bei trečią kartą iš keturių dvikovą baigė surinkdamas bent 44 naudingumo balus.

Galima juokauti, kad SEKMADIENIO KREPŠINIO LYGOJE jau reikėtų įvesti POVILAUSKO TAISYKLĘ, kuri būtų panaši į tą, kuri Kinijos krepšinio lygoje taikoma legionieriams. Pavyzdžiui, Gediminas Povilauskas „Broliams Šaunuoliams“ galėtų padėti tik antrame ir ketvirtame kėlinyje...

Broliai Šaunuoliai: Darius Jovaiša 26 (6/13 tritaškiai), Laurynas Ralys 25 (5/12 tritaškiai), Mantas Statauskas 15, Gediminas Povilauskas 10 (24 atk. kam., 13 rez. perd.) / RRKK&Bendorėliai: Valdas Vyšniauskis 21, Augustinas Stropus (15 atk .kam.) ir Mindaugas Martinonis po 10;

Negeri – KK Alkani 80:73

Prie Deimanto Pavlovskio prisijungė 7 tolimus metimus iš 8 pataikęs Romuald Zemlianskij, tačiau vienas geresnių sezono rungtynių sužaidę „KK Alkani“ neišlaikė sezono lyderių egzamino.

Praėjusį sezoną „Negerų“ komandos vadovas Giedrius Kvakšys pagarbiai kalbėjo apie „KK Alkanų“ komandą, tačiau šiems žaidžiant su „raudonai-baltais“ iki šiol buvo pavykę sužaisti vos vienas geresnes rungtynes.

Praėjusio sezono pirmosiose rungtynėse „Negeri“ pergalę šventė tik 45:34. Žodelis „tik“ čia labai tinka, nes kituose susitikimuose ši komanda „KK Alkanų“ kolektyvą trypė be jokio gailesčio (67:35, 84:49, 83:60 ir 73:45). Iki šio sezono tarpusavio mūšiuose alkani sukrapštydavo vos po 44,60 taško. (!)

Sužaidus 3 minutes šeštajame šių komandų tarpusavio susitikime 9:2 pirmavo „Negeri“. Turnyrinės lentelės lyderiai lengvai nuspėdavo „KK Alkanų“ sumanymus, o Raimondas Sadkauskas pastaruosius dar ir baudė tolimais metimais.

Ketvirčio, kurį „Negeri“ laimėjo 22:15, gale „KK Alkani“ taip pat gerai išnaudojo savo tolišaudę ir kelis kartus buvo sumažinę atsilikimą iki 3 taškų (12:15; 15:18).

Antrajame kėlinyje „raudonai – baltiems“ toliau sekėsi pataikyti iš toli, o dar neįpusėjus jam „KK Alkani“ atsiliko jau dviženkliu skirtumu (22:32).

Situacija keistis į kitą pusę ėmė po šios komandos pasitarimo minutės pertraukėlės metu. Ekipos lyderis Deimantas Pavlovskis, turėjęs ką patarti jos metu komandos draugams, greitai ėmėsi iniciatyvos pats, ir likus žaisti dvi minutes iki didžiosios pertraukos, komandas skyrė vos 1 taškas. Šį kartą 34:33 jau pirmavo „KK Alkani“.

"Negeri" metus baigė būdami turnyrinės lentelės lyderiais

Rapolas Čepė švieslentės laikrodžiui skaičiuojant paskutines ketvirčio sekundes dar buvo išlyginęs rezultatą (37:37), bet vėl savo tvirtą žodį tarė Deimantas Pavlovskis, išvedęs savo komandos draugus į priekį per vieną taiklų dvitaškį (39:37).

Antroji šių rungtynių dalis buvo įtempta ir labai įdomi, o „KK Alkani“ kartais parodydavo vadovėlių vertą gynybą. Prasidėjus 26 minutei po Deimanto Pavlovskio dvitaškio rezultatas vėl tapo lygus 47:47, tačiau prabėgus dar kelioms minutėms „Negeri“ šovė į priekį 50:48. Tiesa, į lemiamą ketvirtį po kelių klaidų gynyboje pastarajai komandai teko neštis minimalų deficitą (55:56).

Lemiamą kėlinį „KK Alkani“ pradėjo labai pakiliai ir kurį laiką pirmavo 4 taškų skirtumų, tačiau blykstelėjus Gediminui Mateikai „Negeri“ greitai išlipo iš duobelės ir likus žaisti iki finalinio švilpuko mažiau nei keturias minutes jau pirmavo 71:61.

„KK Alkani“ demonstravo neblogą krepšinį, bandė kovoti dėl pergalės, tačiau vos tik pavykdavo sumažinti atsilikimą iki vienženklio, „Negeri“ surengdavo rezultatyvią ataką ir galėdavo jaustis pakankamai gerai.

Galiausiai „KK Alkanų“ ambicijos kovoti dėl pergalės buvo galutinai atšaldytos. „Negeri“ metus baigia be pralaimėjimų, pirmoje turnyro lentelės vietoje, o atskiri žaidėjai surinkę asmeninių apdovanojimų.

Šį kartą rungtynėse gerų asmeninių pasirodymų buvo ne vienas, tačiau niekas neprilygo „Negerų“ įžaidėjui Raimondui Sadkauskui. Įžaidėjas pelnė 37 taškus (11/11 baudos metimai, 7/10 dvitaškiai, 4/6 tritaškiai), atliko 5 rezultatyvius perdavimus bei iš viso surinko 41 efektyvumo balą. Tai kol kas geriausias šio sezono asmeninis pasirodymas tarp visų 2018/2019 metų sezone lygoje debiutavusių žaidėjų. Dalasas turi savo slovėną, o „Negeri“ - Raimondą Sadkauską, kuris patyliukais jau tapo ir rezultatyviausiu savo komandos žaidėju (17,75 tšk.).

Negeri: Raimondas Sadkauskas 37 (11/16 metimai iš žaidimo, 11/11 baud. met.), Gediminas Mateika 14, Gediminas Astrauskas 13 (11 atk. kam.), Giedrius Kvakšys 12 / KK Alkani: Deimantas Pavlovskis 30 (11/15 dvitaškiai), Romuald Zemlianskij 23 (7/8 tritaškiai);

Meridianas – Šaras sugriovė Marčėlą 51:52

„Šaras surgiovė Marčėlą“ praėjusį sezoną „Meridianą“ paskandino 78:51, kai jau po pirmojo kėlinio pabėgo 24:13. Dabar nieko panašaus nebuvo. Varžovus kiek nuvertinusiems jaunuoliams dvikovos gale, po Almanto Stankevičiaus bei Mindaugo Žilionio prasiveržimų, svilo padai, tačiau pavyko išvengti fiasko.

Esame įpratę, kad abi komandos pastaruoju metu žaidžia nerezultatyviai, todėl rezultatas 2:2 po trijų pirmųjų minučių nešokiravo.

Po labai vangios mačo pradžios pirmieji pabėgti sugalvojo jaunuoliai. Nojui Vaikšnorui pataikius iš toli „Šaras surgiovė Marčėlą“ pirmavo 8:2, įpusėjus kėliniui 10:5.

Vyresnius oponentus greičiu pranokusi komanda po Lino Einilio taškų buvo įgijusi ir dviženklį pranašumą (15:5), tačiau pakako akimirkai sustoti  ir „Meridiano“ vyrai ėmė kandžiotis, o ketvirtį baigė po Dariaus Stankevičiaus tolimo metimo su sirena - su 6 taškų uodega.

Po Pauliaus Tebeliškio penkių taškų antrajame kėlinyje „Šaras sugriovė Marčėlą“ pirmavo 27:16, niekas per daug nepasikeitė ir artėjant didžiajai pertraukai. „Meridianas“ pavėluodavo, o jaunuoliai, nesulaukę šeimininkų, po krepšiu rinko taškus. Nuo didesnių nemalonumų nuo trečios minutės su atsiliekančios komandos vaidmeniu „susidraugavusią“ komandą karts nuo karto apsaugodavo tik Almanto Stankevičiaus kovingumas bei universalumas. Po Nojaus Vaikšnoro dar vieno tritaškio rezultatas 38:26.

Pirmą susitikimo dalį 38:28 laimėję „Šaras sugriovė Marčėlą“ vaikinai spirgėjo tik puolime, kitoje aikštelės pusėje niekas nepersistengė.

Rungtynių favoritų rodomas krepšinis nebuvo vertas pagarbos, o „Meridianas“ varžovų ir „negerbė“. Pajutę, kad varžovai kiek vengia kietesnės kovos po lenta, „Meridiano“ vyrai ėmė vis dažniau brautis į baudos aikštelę ir net kurį laiką kontroliavo kovą dėl atšokusių kamuolių.

Visos po didžiosios pertraukos įsibėgėjusios pastangos po trijų kėlinių puikiai atsispindėjo ir rezultate. „Meridianas“ atsiliko jau tik 41:44.

Lemiamo ketvirčio metu abi komandos žaidė blogai, tačiau intriga, užsilaikiusi iki pat finalinės sirenos, tai visiškai kompensavo.

Sužaidus 3 minutes po to, kai Mantas Zubrickas, mesdamas iš toli, prigavo varžovą bei pataikė du iš trijų baudos metimus, kolektyvus skyrė tik 2 taškai. Vėliau susikaupę ir kamuolį branginti pradėję „Šaras sugriovė Marčėlą“  žaidėjai dar pasikėlė savo akcijas iki 6 taškų (51:45).

Kaip netrukus paaiškėjo, 16-tą tašką jaunimui pelnęs Paulius Tebeliškis pataikė paskutinį savo ekipos metimą iš žaidimo, o jėgų dvikovos gale turėję „senukai“ dar bandė sugroti pergalės maršą.

Mindaugas Žilionis, išprovokavęs pražangą, realizavo du baudos metimus, tą patį padarius Almantui Stankevičiui, rezultatas jau 49:51. Įtampa kyla, o „Šaras sugriovė Marčėlą“ buksuoja toliau bei švaisto progas mesdami baudos metimus.

Almantas Stankevičius jau debiutinį sezoną tapo "Meridiano" lyderiu

Prasidėjus priešpaskutinei dvikovos minutei ryžtingai sužaidžia Mindaugas Žilionis. Jo metimas net ir įsirėžus į varžovų gynėją taiklus 51:51.

Toliau įvykiai klostosi taip, kad Petrui Jasiūnui prametus abu baudos metimus, „Meridianas“ savo atakos nesukuria, o prie baudos metimų linijos siunčiamas Augustinas Navickas pataiko tik vieną (52:51).

„Meridianas“ turi pakankamai laiko uždaryti rungtynes, tačiau chaotiška ataka baigiasi „Šaras sugriovė Marčėlą“ triumfu. Jaunimas apsigina, o Petras Jasiūnas kaip kulka skieja į puolimą, kad tik prieš jį varžovai nepažeistų taisyklių. Galiausiai Augustinas Navickas prameta iš po krepšio, tačiau „Meridianui“ nuo to ne lengviau, jis pats tą kamuolį ir atkovoja.

Taip ir baigiasi (52:51) šios gana blankios, tačiau kiek netikėtos ir nelauktos intrigos padovanojusios rungtynės tarp skirtingų kartų astovų. Šį kartą „Šaras sugriovė Marčėlą“ nuo pralaimėjimo išgelbėjo vyrukas (Augustinas Navickas), kuris į gimtinę grįžo žiemos šventėms.

Meridianas: Almantas Stankevičius 20 (12 atk. kam.), Mantas Zubrickas 16 / Šaras sugriovė Marčėlą: Linas Eininis ir Paulius Tebeliškis po 16, Nojus Vaikšnoras 11;

MF – Inwido 37:50

„Inwido“ skeptikus tildė jau sezono starte, tačiau dabar po pergalės 50:37 prieš „MF“ atrodo, kad šiems dar ilgai teks raudonuoti iš gėdos. Akivaizdu, kad lygoje antrą sezoną tęsiančiai komandai skirti 14-tą vietą buvo šūvis pro šalį, tačiau kas galėjo tikėtis, kad po dviejų pirmųjų sezono mėnesių „Inwido“ jau turės dvigubai daugiau pergalių (4) nei per visą praėjusį? „MF“ šį kartą turėjo savų komplektacijos problemų, tačiau tai nesumenkina 2018/2019 metų sezono atradimu jau spėjusios tapti komandos nuopelnų.

„MF“ iki šiol žengę be pralaimėjimų susitikimą pradėjo kaip iš natų, spurtas 11:0 ir visiškai surakintas varžovų puolimas. Po Vitalijaus Afanasjevo „2+1“ „Inwido“ kiek atgijo ir netrukus sumažino atsilikimą iki 4 taškų (7:11).

Kai „MF“ komanda buvo priversta rengti ilgas atakas ją nuo rimtų problemų ėmė gelbėti puikiai žaidęs Andrius Misiūra. Puolėjas provokavo varžovų pražangas, rinko atšokusius kamuolius bei leido studentams pirmą ketvirtį laimėti 16:9.

Pastaruoju metu gerą sportinę formą pasiekęs vienas iš „Inwido“ lyderių Vitalijus Afanasjevas antrąjį ketvirtį pradėjo taikliu tritaškiu 12:16, tačiau į visus jo ir jo ekipos draugų bandymus sėkmingai reagavę medikai  nesutriko bei ilgą laiką buvo atitrūkę per saugų atstumą (6-7 taškai).

Iki didžiosios pertraukos likus žaisti kiek daugiau nei tris minutes vos šešių žaidėjų rotaciją turėję studentai dar neteko ir Kristijono Česo. Gynėjas veržėsi krepšio link, slystelėjo ir aikštelę buvo priverstas palikti tik padedamas komandos draugų. Ne vieną sezoną už „MF“ žaidžiančio krepšininko trauma suteikė papildomų minučių komandos debiutantui Mindaugui Drukteiniui, bet jis prametė visus 7 metimus bei taškų nepelnė.

„MF“ problemas gerai išnaudoję „Inwido“ po dviejų kėlinių atsilikinėjo 24:25, kai Artūras Grušnius atsakė taikliu tolimu metimu į tokį patį Donato Garjonio sprendimą.

Po didžiosios pertraukos sužaidus keturias minutes „MF“ pirmavo 27:24, tačiau po Artūro Grušniaus „2+1“ rezultatas tapo lygus 27:27.

„MF“ gynybą surakinę „Inwido“ po dar 3 minučių jau galutinai buvo viską pakreipę sau naudinga linkme, o ketvirtį baigę tritaškiu su sirena pirmavo 34:27. Vėl pasižymėjo Vitalijus Afanasjevas.

"Inwido" nuotaikos prieš šventės puikios, komanda jau pasiekė 4 pergales

Lemiamą ketvirtį geriau pradėjo „MF“ (31:34), tačiau įkaitęs Vitalijus Afanasjevas jų gynybą vėl įveikė pataikydamas iš toli 37:31. „Inwido“ visą laiką nuo šios atkarpos buvo nutolusi mažiausiai per du taiklius metimus, tačiau studentai nebuvo linkę pasiduoti.

Po antro taiklaus, kuklias rungtynes žaidusio vieno iš komandos lyderių - Donato Garjonio - baudos metimo „MF“ įpusėjus kėliniui atsiliko 34:39, tačiau greitai šiai komandai baigėsi degalai.

Ilgai tylėjęs Edvardas Žilinskas likus trims minutėms ėmėsi iniciatyvos bei energingais prasiveržimais galutinai pribaigė dvikovos pradžioje net 11:0 pirmavusius varžovus. „MF“ pirmą pralaimėjimą šį sezoną patyrė rezultatu 37:50.

Taip dabar jaučiasi žmogus prognozavęs "Inwido" paskutinę vietą...

Pralaimėjimo priežasčių toli ieškoti nereikėtų: didelis klaidų skaičius (17), prastas tritaškių pataikymas (14,29%) bei blankus komandinis žaidimas.

Praėjusį sezoną 2 pergales per 13-ka rungtynių pasiekusi „Inwido“, žaisdama be savo rezultatyviausio krepšininko Vitalijaus Afanasjevo (20,42 tšk.), „MF“ vaikinams nusileido 24 taškų skirtumu (60:84).

MF: Dominykas Stankevičius 17, Andrius Misiūra 11 (10 atk. kam.) / Inwido: Vitalijus Afanasjevas 17, Edvardas Žilinskas 11;

Turo žaidėjas

Turnyrinė lentelė  

Vieta

W/L

Komanda

Komentaras

1 (1)

5-0

Negeri

Dešimtą savo sezoną „Negeri“ pradėjo galingai, komanda dominavo ir puolime, ir gynyboje, o atskiri žaidėjai nuolat pretenduodavo į geriausio turo žaidėjo titulą.

Puikią sportinę formą sezono pradžioje demonstravo ne tik Gediminas Astrauskas ar Rapolas Čepė, tačiau ir komandoje nuo pat įsikūrimo žaidžiantys Gediminas Mateika bei Giedrius Kvakšys. Labai greitai į komandos žaidimo schemas įsiliejo ir ekipos naujokas Raimondas Sadkauskas. Lygos debiutantas „Negeriems“ renka po 17,75 taško (50% tritaškiai) bei atlieka po 7 rezultatyvius perdavimus. Šis gynėjas puikiai praplėtė tik po 5,8 žaidėjo per rungtynes panaudojančios komandos rotaciją.

„Negeri“ visoms komandoms sužaidus po penkias sezono rungtynes tarp dviejų geriausių patenka net keturiose statistikos kategorijose (naudingumo balai, pelnyti taškai, dvitaškių ir  tritaškių taiklumas),

Jubiliejinį sezoną ant prizininkų pakylos tyliai svajojantis baigti kolektyvas kažką panašaus privalo demonstruoti ir toliau, nes norint neprarasti turimų pozicijų po žiemos švenčių teks padirbėti iš peties. „Negerų“ lauks dvikovos su „TG Sokol“, „Broliais Šaunuoliais“, „MF“, o ir kitos komandos be kovos ginklų tikrai nesudės.

Kovojant dėl vietos turnyrinės lentelės viršūnėje teks dar rimtai pasistumdyti, o tada geresnio žaidimo prireiks iš vis dar buksuojančio Arnoldo Juchnevičiaus. Po 5,0 taškus kol kas renkantis snaiperis yra didžiausias komandos rezervas ir jis tikrai iššaus!

2 (3)

5-0

Broliai Šaunuoliai

Išskyrus pirmąją blankią sezono dvikovą, kai teko iki pat finalinio švilpuko vargti su „BC Ponais“ (63:61), „Broliai Šaunuoliai“ daugiau problemų aikštelėje neturėjo. Nesunkiai buvo įveiktos „O.P.A.“ bei „RRKK&Bendorėlių“ komandos, sutriuškinta 66:42 gana rimta „Šaras sugriovė Marčėlą“ bei sužaidus porą geresnių atkarpų palaužtas (58:51) „TG Sokol“ komandos pasipriešinimas.

Čempionai nerodė aukso medalių verto krepšinio, tačiau šioje sezono fazėje nuo to bendras rezultatas nenukentėjo. Komanda buvo viena iš rezultatyviausių (70,20) bei efektyviausia (82,40), nepaisant to, kad per rungtynes prarasdavo vidutiniškai po 16,80 kamuolio, o tritaškius metė tik 27,38% taiklumu. Atitinkamai pagal šiuos rodiklius lygoje „Broliai Šaunuoliai“ dabar rikiuojasi 13 ir 4 pozicijose.

Kalbant apie tritaškius, situacija tapo graži tik po paskutinės dvikovos, kai „Broliai Šaunuoliai“, pataikę 13 iš 31 (41,94%), triuškino 94:58 Bendorėlių atstovus. Iki Dariaus Jovaišos (6/13) ir Lauryno Ralio (5/12) pasirodymo aikštelėje per 4 dvikovas čempionai tolimus metimus metė tik 18,86% taiklumu (!).

Kalbant apie atskirus žaidėjus galima būtų išskirti didelę įtaką rungtynių baigčiai žaidžiant su „Šaras sugriovė Marčėlą“ ir „TG Sokol“ turėjusius Darių Dūdėną bei Gediminą Povilauską. Pirmasis prieš rimčiausius varžovus rinko po 22 taškus ir 10 atkovotų kamuolių (20 naud. balų), antrasis 15,50 taško, 18,50 atkovoto kamuolio bei 33,50 naudingumo balo vidurkius. Iki žiemos švenčių pastebimas buvo ir 70% komandos tolimų metimų iki gruodžio 16 dienos pataikęs Mantas Kazlauskas (18,33 tšk.).

Žinant faktą, kad čempionų skalpo siekiančių komandų pasitaikys ir likusioje reguliaraus sezono fazėje, „Broliai Šaunuoliai“, net ir puikiai žinodami savo potencialą, visada turėtų išlikti budėjimo rėžime.

3 (4)

4-1

TG Sokol

Negausiai į pirmas penkias sezono dvikovas besirinkę „TG Sokol“ vyrai sezono starte demonstravo gerą komandinį krepšinį bei puikiai išnaudojo savo priekinę liniją. Vienas pralaimėjimas rezultatu 51:58 prieš „Brolius Šaunuolius“ tikrai ne tragedija, kuri atimtų iš be galo daug rezervų turinčios komandos galimybę pakovoti dėl reguliaraus sezono nugalėtojų titulo.

Pažvelgus į statistikos suvestines į akis krenta „sakalų“ lyderiavimas dviejose kategorijose. „TG Sokol“ perima daugiausiai kamuolių (11,80) bei rečiausiai pažeidžia taisykles (6,40). Pagal perimtus kamuolius „TG Sokol“ pastaruosius penkerius sezonus visada patenka į TOP4 ir tai jau nestebina. Įdomu tai, kad „sakalai“ nuo 2013/2014 metų sezono niekada neturėjo mažesnio nei 11,50 pražangų vidurkio.

Žvelgiant į ateitį „TG Sokol“ komandai bus reikalinga didesnė rotacija, nes dabar akivaizdu, kad kolektyvo žaidimo kreivė po didžiosios pertraukos krenta žemyn. Iš 10 kėlinių sužaistų ketvirčių iki didžiosios pertraukos „TG Sokol“ pralaimėjo vos du, iš žaistų po jos net 6.

4 (2)

4-1

MF

„MF“ vaikinai prieš šį sezoną neteko savo lyderio Juliaus Ščipoko. Nepakeičiamų nėra, tačiau įžaidėjo, kuris išnaudodavo kiekvieno ekipos draugo stipriasias puses, išvykimas atsiliepė bendram studentų puolimo reitingui. Po 54 taškų vidurkį fiksuojanti „MF“ su „Zarasais“ tarp visų lygos komandų dalinasi 6-7 vietą.

Žymiai mažiau lengvų taškų renkančiai praėjusio sezono finalo ketverto dalyvei dabar tenka rimčiau padirbėti gynyboje. Tiesa, medikai juodo darbo aikštelėje nevengė ir anksčiau. Komandoms sužaidus po 5 dvikovas „MF“ su 44,20 taško vidurkiu yra geriausiai besiginanti lygos komanda.

Studentai moka branginti kamuolį. Jų klaidų vidurkis (10,20) yran mažiausias lygoje. Dvikovos, kuriose dalyvauja „MF“, dažniausiai būna nerezultatyvios, todėl kiekvienas prarastas kamuolys turi didelę vertę. Sutapimas ar ne, tačiau susitikime su „Inwido“ rekordiškai daug (17) kamuolių praradę medikai patyrė pirmą ir kol kas vienintelį pralaimėjimą (37:50) šiame sezone.

Žvelgiant į astkirų krepšininkų pasirodymus be ilgų apmastymų galima išskirti tris pavardes. Dominykas Stankevičius pagaliau žaidžia taip, kaip iš jo laukiama. Puolėjas renka po 18 taško, atkovoja po 8,75 atšokusio kamuolio, nebijo imtis iniciatyvos ir su 17,50 naudingumo balų vidurkiu yra efektyviausias „MF“ klubo žaidėjas. Solidžiai, išskyrus vieną blankų pasirodymą rungtynėse su „Inwido“, šį sezoną atrodo į komandą grįžęs Donatas Garjonis. Jis renka po 11,20 taško bei pataiko net 40% tolimų metimų. Trečiasis iš karalių  yra Andrius Misiūra. Tvirtai sudėtas „4“ numeris renka po 7,50 taško bei atkovoja po 5,50 atšokusio kamuolio.

Be šios trijulės, ant kurios laikėsi visi „MF“ žaidimo kampai, klaidinga būtų nepaminėti kovingojo Mindaugo Brusoko. Puolėjas, kuris dažniausiai dalyvauja mikro dvikovose prieš aukštesnius varžovų krepšininkus, šį sezoną renka po 9 taškus, o jo atkovotų atšokusių kamuolių vidurkis (7,67) antras ekipoje.

Daugelis kitų komandos krepšininkų sužaidė mažiau rungtynių arba aikštelėje nieko pastebimo dar nenuveikė, todėl galima drąsiai teigti, kad „MF“ 2019 metams tikrai turi pasilikę rezervų.

Šį sezoną „MF“ papildė gausus būrys naujokų, tačiau jie kol kas sunkiai integruojasi ir didelės naudos komandai dar nedavė. Aišku, gilesnė rotacija gal ir būtų išgelbėjusi nuo to vienintelio ekipos pralaimėjimo šiame sezone.

„MF“ per du pirmuosius sezono mėnesius padarė neblogą įžangą, tačiau objektyviai įvertinus komandas, su kuriomis jau teko žaisti, ir komandos rodomą krepšinį, galima teigti, kad studentų kritimas bent jau keliomis pozicijomis artėjant reguliaraus sezono finišui neišvengiamas.

Kovingai komandai galima palinkėti sėkmės, o sunkiai dirbant ateis ir rezultatai. Įdomu ir tai, kad du sezonus iš eilės po techninį pralaimėjimą gruodžio mėnesį užsidirbę studentai šį kartą sulaužė „tradicijas“, nors į abi mėnesio dvikovas rinkosi negausiai.

5 (7)

4-1

Inwido

Prieš sezoną smarkiai nuvertinta „Inwido“ tapo tikru šio sezono visos lygos ATRADIMU. Debiutinį (2017/2018 m.) sezoną komanda pasiekė 2 pergales (2/11), o pirmą kartą laimėjo tik vasario pabaigoje. Iki tol pergalių – pralaimėjimų santykis (neskaičiuojant techninės pergalės) buvo katastrofiškai prastas 0-11.

Dabar „Inwido“ savo sąskaitoje turi 4 pergales ir vos vieną pralaimėjimą ir tai yra kažkas fantastiško. Vienintelis pralaimėjimas 54:57 patirtas prieš turnyrinės lentelės lyderius („Negerų“ komandą) dvikovos gale padarius kelias esmines, tačiau patirties stoka paaiškinamas klaidas.

Į rungtynes su „Inwido“ dabar bus priverstos rimčiau žiūrėti ne tik lygos vidutiniokės, tačiau ir favoritės.

Panašu, kad tarpsezonio metu „Inwido“ netik atliko kelias korekcijas sudėtyje, tačiau ir labai daug dėmesio skyrė fiziniam pasiruošimui bei komandinio krepšinio gijų mezgimui.

Komandos sportinė forma puiki nuo pirmųjų sezono rungtynių, po kelių pergalių atsirado daugiau pasitikėjimo savo jėgomis, o apie tai, kad komanda jau išnaudojo visus savo rezervus kalbėti dar nesinorėtų.

Pirmiausiai vos kartą aikštelėje pasirodė Ruslanas Nikitinas. Šis puolėjas į „Negerų“ krepšį debiutinėse rungtynėse sumetė 17 taškų (6,00 atk. kam., 16,00 naud. bal.), o jo solo pasirodymas rungtynių pradžioje lygos senbuvių gynybai tapo tikrai nemaža staigmena. Jei šis vos kartą susžibėjęs vyrukas dažniau pasirodys rungtynėse „Inwido“ savo arsenale turės tikrai pavojingą ginklą. Tai starto penketuko lygio komandos žaidėjas.

Daug rezervų ekipa turi tarp priekinės linijos žaidėjų, pirmiausiai prasčiau ir mažiau nei pernai žaidė Kristupas Byla, antrą Arūnas Petkevičius gali žaisti efektyviau puolime (2,80 tšk., 28,57% dvitaškių). Šis komandos debiutantas kol kas prie komandos pergalių prisideda tik darbu gynyboje.

Nereikėtų pamiršti, kad komandos sudėtyje yra įtrauktas dar vienas aukštaūgis Marius Kontrimas, kurio puolimo įgūdžiai bent seniau buvo tikrai neblogi. Šis krepšininkas prieš daugelį metų jau yra žaidęs lygoje, o jo pasirodymai aikštelėje dar labiau sustiprintu „Inwido“ šansus.

Šiuo metu „Inwido“ puolimo vežimą traukia tie patys du krepšininkai kaip ir ankščiau. Vitalijus Afansjevas renka po 17,80 taško ir pataiko net 40,00% tolimų metimų, Edvardas Žilinskas pelno po 13,40 taškų ir atkovoja po 8,60 atšokusius kamuolius (1 vieta komandoje).

Abu komandos generolai demonstruoja puikią sportinę formą, dvikovų pabaigoje būna kupini jėgų ir bet kada gali rungtynes pakreipti jų komandai naudinga linkme.

Šį sezoną „Inwido“ komandos žaidimo kreivė nekrenta smarkiai žemyn ir tomis dvikovų atkarpomis kai vienas iš dueto kiek stringa, o tai yra tokių žaidėjų kaip Emilis Žilinskas, Artūras Grušnius ar likusių sunkaus darbo atspindys. Iš šalies žiūrint „Inwido“ žaidimą susidaro nuomonė, kad visi komandos nariai šį sezoną žino savo vieta aikštelėje, labiau pasitiki savimi ir kiek įmanoma geriau stengiasi padaryti tik tą ko iš jų reikalaujama. Puikus pavyzdys vos po 0,75 taško ir 3,00 atšokusio kamuolio renkantis Jurgis Gelčys. Puolėjas visiškai neefektyvus puolime, tačiau jo gynyba yra kažkas įspūdingo. Ne kiekvienas į puolimą orentuotas oponentas nori, kad jį dengtų būtent Jurgis Gelčys.

Pirmus du sezono mėnesius „Inwido“ į savo krepšį praleisdavo tik po 48,40 taško, o tai trečias rezultatas visoje lygoje. Geriau besiginančias „BC Ponų“ bei „MF“ komandas „Inwido“ jau įveikė.

„Inwido“ jėga gynyboje, kai komanda sustabdo varžovus ji moka kontratakuoti. Klampus krepšinis kurį siūlo šį sezoną varžovams „mėlynai – balti“ netinka daugeliui, tačiau čia jau ne sezono atradimu tapusios komandos rūpestis. Reikėtų pastebėti ir tai, kad „Inwido“ geriau žaidžia antrą ir ketvirtą kėlinį bei puikiai išnaudoja savo rotaciją. Kai varžovai prityla, kalba „Inwido“.

Pagal daugelį kitų statistikos rodiklių išskyrus tritaškių taiklumą (28,89%, 2 vieta) „Inwido“ nėra kažkuo išskirtinė, tačiau gal ir ne tai svarbiausia, kai pavyksta įveikti efektyviau žaidžiančius varžovus.

Tai kaip „Inwido“ seksis išlaikyti turimas pozicijas bus begalo į domu stebėti jau nuo 2019 metų sausio. Dvikovos su „Broliais Šaunuoliais“ bei „TG Sokol“ kažkiek leis susidaryti bendrą vaizdą ar komanda pajėgi kautis ketvirtfinalyje, o likusiose penkiose rungtynėse didžiausia grėsmė kils iš „KK Alkanų“, „O.P.A.“ bei „Šaras sugriovė Marčėlą“. Visos trys šios komandos turnyrinėje lentelėje yra žemiau, nei galėtų ir turėtų spausti pirmąjį šešetuką.

Kai komanda kuriai buvo prognozuota 14-ta vieta (!) šoka į turnyrinės lentelės viršų sezonas tampa dar įdomesniu.

6 (9)

2-3

BC Ponai

„BC Ponai“ SEKMADIENIO KREPŠINIO LYGOJE debiutavo 2017/2018 metų sezone 2 pergalės per 13-ka susitikimo nebuvo tas rezultatas kuris tenkino lygos naujokus. Tiesa beviltiškai ponai pralaimėjo tik tris pirmas sezono dvikovas (-26,33 tšk. vid.). Buvo keli pralaimėjimai kiek mažesniais skirtumais, tačiau netrūko ir rungtynių kur lygos debiutantai buvo labai arti to, kad laimėtų jas. Net 6 pralaimėjimai patirti 3-8 taškų skirtumu.

Prieš antrą sezoną „BC Ponai“ sudėtyje atliko gana daug rokiruočių. Šį sezoną komandoje nematyti bent septynių didelio vaidmens neturėjusių žaidėjų, tačiau Tomo Janušausko ir Stepo Rudnicko atvykimas visas tas netektis kuo puikiausiai atpirko. Abu kartu jie aikštelėje yra efektyvesni už išvykusius.

„BC Ponams“ praėjusį sezoną labai trūko bent vieno ryškesnio žaidėjo baudos aikštelėje, kuris galėtų sėkmingai gintis, būtų kovingas ir padėtų kovoja dėl atšokusių kamuolių ir panašu tokį žaidėją komanda turi. Komandos naujokas Danielius Krikštaponis renka po 7,60 taško ir atkovoja po 6,60 atšokusius kamuolius (9,00 naud. bal.). Tai geriausias „BC Ponų“ komandos šio sezono naujokas.

Į akis krenta ir tai, kad vos du iš septynių svarbiausių „BC Ponų“ žaidėjų komandoje likusių po praėjusio sezono šį žaidžia efektyviau nei tą darė kai debiutavo lygoje. Tado Burmono ir Tado Kaminsko naudingumo balų vidurkis pakilo atitinkamai 2,12 ir 0,39 balo.

Įžaidėjas Lukas Beržinskas renka 5,51 taško mažiau, netoks efektyvus ir rezultatyvus kaip pernai ir Karolis Žibutis, savojo žaidimo dar nerado ir Vytenis Žvinys.

Iš kurios pusės tik pažiūrėsi bent jau puldami varžovų įtvirtinimus „BC Ponai“ tikrai neišnaudojo viso savo turimo potencialo.

Jei reikėtų rasti žmogų kuris žaidžia taip kaip ir debiutinį sezoną, juo taptu puolėjas Tadas Orentas. Aukštaūgis renka panašiai taškų, renka panašius naudingumo balų vidurkius bei gerokai sėkmingiau kovoja dėl atšokusių kamuolių (vidurkis nuo 4,83 atk. kam. šoktelėjo iki 7,75).

Šį sezoną „BC Ponai“ renka po 53,20 taško (9 vieta), o tai yra 0,88 mažiau nei praėjusį. Šlubuoja komandos tolimų metimų pataikymas, dreba rankos ponams ir metant baudos metimus (28,21%), 14-ta vieta lygoje. Pramesdami baudos metimus „BC Ponai“ per dvikovą praranda net po 5,60 taško, o tai lygiose rungtynėse kainuoja brangiai.

Tiesa šį sezoną komanda puola drausmingiau, o klaidų skaičius nuo 16,00 sumažėjo iki 12,60. Varžovų komandoms darbą gynyboje kiek apsunkina tik tai, kad „BC Ponai“ turi daug panašaus pajėgumo žaidėjų ir labai sunku nuspėti kas ir kada imsis iniciatyvos.

Daugeliui lygos senbuvių „BC Ponai“ mažai pažystami, todėl kartais tikrai suveikia ir netikėtumo faktorius, kai varžovai nežino kuriose vietose dėti gynybinius akcentus.

Po žiemos švenčių pertraukos lygos antrokai vargu ar padarys kažkokių radikalių pokyčių savo puolimo schemose, todėl juos ir toliau gelbėti turėtų geležinė gynyba. Ši komanda puikiai moka numušti rungtynių tempą iki tokio kuris jai parankus, pagal gynybą (44,40) „BC Ponus“ dabar lenkia tik ne vieną sezoną ja pasižyminti „MF“. Būtinai reikėtų paminėti ir tai, kad „BC Ponai“ agresyviai kovoja dėl atšokusių kamuolių, o su 41,20 vidurkiu nusileidžia tik šio sezono favoritams „Broliams Šaunuoliams“ bei „TG Sokol“.

„BC Ponai“ sezoną pradėjo labai rimtai nusiteikę ir jau pirmosiose sezono rungtynėse kibo į atlapus „MF“. Ši komanda 2017/2018 m. sezoną baigė finalo ketverte, o ponai jau nusileido tik susitikimo gale (38:41). Dar arčiau pergalės antrokai buvo rungtynėse prieš čempionus „Brolius Šaunuolius“, tačiau vėl pralaimėjo susitikimo gale (61:63).

Pasitikėjimo įgavę „BC Ponai“ per likusias tris dvikovas nusileido tik (46:52) „Inwido“, o lygos senbuviai „Tores“ bei „O.P.A.“ jiems rimčiau nepasipriešino (laimėta +27,50 taško). Šiose rungtynėse į savo krepšį „BC Ponai“ praleido tik po 33,00 taškus.

Žvelgiant į likusias 7 reguliaraus sezono dvikovas „BC Ponų“ kelyje bus labai skirtingo kalibro varžovų. Pakiliai sezoną pradėjusi komanda turėtų bandyti kovoti dėl vietos pirmajame aštuntuke, tačiau nieko nestebins, jei ji pavasarį kris ir iki 9-10 pozicijos.

„BC Ponai“ sunkiai įsivažiuoja, tačiau labai efektyviai žaidžia lemiamą susitikimo ketvirtį. Per jį varžovams leidžia pelnyti tik po 12-ka taško, o patys jame renka net po 20,2. Tai rezultatyviausiai ketvirtą kėlinį žaidžianti visos lygos ekipa. Net 37,96% visų pelnytų taškų tada kai daugeliui jau trūksta jėgų tikrai unikalus pasiekimas.

7 (6)

2-3

Zarasai

Jei reikėtų išrinkti didžiausius šio sezono NELAIMĖLIUS, jais taptų „Zarasų“ komandos krepšininkai.

Ežerų krašto atstovai gero krepšinio nerodė, tačiau sezoną sugebėjo pradėti pergalingai (2-0). Vėliau viskas šiai komandai klostėsi pagal patį nepalankiausią scenarijų. „Inwido“, „O.P.A.“ bei „Tores“ ekipoms buvo pralaimėta bendru 5 taškų skirtumu, o trys pralaimėjimai sekė vienas po kito.

Komanda visus tris kartus kontroliavo rungtynes, tačiau jų gale praleisdavo oponentus į priekį, o bandymai gelbėtis paskutinėmis sekundėmis sėkmingi nebuvo.

Po žiemos švenčių po 54 taško vidutiniškai renkančio kolektyvo lauks nauji iššūkiai ir jie tikrai nebus lengvi. Teks žaisti ne tik su rimtai nusiteikusiais vidutiniokais, tačiau ir su visa lygos grietinėle. Šansų išsilaikyti aštuntuke „Zarasai“ tikrai turės, tačiau jiems tam reikės geresnio žaidimo bei didesnės fortūnos meilės.

8 (5)

2-3

KK Alkani

Konkurencija dėl aukščiausių pozicijų lyginant su ankstesniais sezonais kiek apmažėjo, tačiau etatiniai „mažosios taurės“ turnyro prizininkai „KK Alkani“ tuo visai nepasinaudojo. Komanda kuri karts nuo karto įgeldavo ir rimčiau vertintiems varžovams šiuo metu turnyrinėje lentelėje yra per žemai. Aišku intencija po žiemos švenčių šokti į viršų labai stipri.

„KK Alkani“ kurie kol kas įveikė tik turnyrinės lentelės gale esančias „O.P.A.“ bei „RRKK&Bendorėlių“ ekipas per likusias septynias reguliaraus sezono dvikovas sutiks krūvą lygos vidutiniokų bei čempionų titulą ginančius „Brolius Šaunuolius“, o tada ir pamatysime ar „KK Alkani“ jau subrendo rimtesniems žygiams, nei „mažosios taurės“ turnyro finalas.

„KK Alkani“ metus baigė pralaimėjimu (73:80) prieš „Negerų“ kolektyvą, tačiau nepaisant to, kad galutinis rezultatas buvo neigiamas rodytas komandos krepšinis buvo tikrai labai solidus. Gerą dvikovą sužaidę alkani pataikė net 45,83% tolimų metimų (11/24).

Kiti du pralaimėjimai prieš „MF“ (53:72) bei „TG Sokol“ (50:89) buvo patirti demonstruojant labai blogą žaidimą, trūko netik rotacijos, tačiau ir nusiteikimo.

Žvelgiant į jau įvykusias „KK Alkanų“ rungtynes ir tai ką parodė aikštelėje likusios 13-ka komandų galima šią komandą drąsiai priskirti nestabiliausių grupei. Tokiame sąraše ji būtų gal net lyderė.

Žvelgiant į sausą statistiką galima konstatuoti faktą, kad „KK Alkani“ savo repertuare dar turi begalo daug rezervų kurie galėtų įtakoti jos šuolį į viršų turnyrinėje lentelėje. Komanda užima tik 8 vietą, tačiau rinkdama po 64,20 taško pagal šį rodiklį nusileidžia tik dar nepralaimėjusiems „Broliams Šaunuoliams“ bei „Negeriems“. Pagal dvitaškių taiklumą (46,98%) situacija analogiška. „KK Alkani“ gana gerai kovoja dėl atšokusių kamuolių (36,80 vid. , 5 vieta), tačiau šioje vietoje dar turi krūvą rezervų, abu centrai Karolis Marcinkus ir Rolandas Bajoras yra tragiškos sportinės formos, nieko panašaus ką matėme praėjusį sezoną šioje vietoje nedemonstruoja ir Kristijonas Klečkauskas. Komanda mažai klysta (12,40 vid. 3 vieta).

Kalbant apie komandos veiksmus puolime, šlifuoti ką dar tikrai yra, tačiau turėdama pavojingų metikų bei tokį ekstra klasės žaidėją kaip Deimantas Pavlovskis (27,25 tšk., 7,75 rez. perd., 24,50 naud. bal.) jie visada ras būtų kaip įveikti varžovų gynybą. Su pačių gynyba viskas kitaip, ir tai yra didžiausia alkanų problema. Praleisdami į savo krepšį po 67,60 taško „KK Alkani“ šiuo metu lenkia vos pora lygos komandų.

Tai, kad komanda gali stabdyti ir labai gerai organizuotą puolimą mes jau matėme dvikovoje su „Negerais“, tačiau panašu, kad jai kartais pritrūksta noro ir rimtesnio nusiteikimo. Tą galima įžvelgti ir keliuose statistikos rodikliuose. „KK Alkani“ perima tik po 7,20 kamuolio, o taisykles per rungtynes pažeidžia tik po 10 kartų. Jei negali sustabdyti varžovo gal verta prasižengti?

Kalbant apie atskirus „KK Alkanų“ žaidėjus galima būti paminėti visus tris ekipos naujokus Gytį Mackevičių, Rolandą Bajorą bei Ovidijų Kriaunaitį. Visi trys dar nežaidžia kaip galėtų ir iš jų buvo laukta, jų sportinė forma prasta, o integracija vyksta lėčiau nei turėtų. Jei ši trijulė įsibėgės komanda turės žymiai daugiau ginklų kuriais galės pasinaudoti jau 2019 metais.

Iki šiol „KK Alkanų“ žaidimas laikėsi ant keturių vyrukų pečių. Be jau minėto Deimanto Pavlovskio, labai gerą įspūdį paliko Mindaugas Zalatoris (14,00 tšk., 5,00 atk. kam., 16,50 naud. bal.), tačiau jis žaidė vos du kartus ir tikrai ne su tais varžovais kurie jam sukeltų kažkokių nepatogumų (tikroji jo sportinė forma „mįslė“). Patikimai rungtyniavo ir lengvasis kraštas Romuald Zemlianskij, jis rinko po 14,25 taško, atkovojo po 7,25 atšokusius kamuolius, atliko po 3,25 rezultatyvaus perdavimo (18,00 naud. bal). Per tris pirmas rungtynes snaiperis pataikė 1 tritaškį iš 11, tačiau į „Negerų“ krepšį sumetė 7 iš 8, o tai leido jam metus baigti su 42,11% pataikymo procento rodikliu.

Ketvirtasis muškietininkas– Vytautas Dzindulis. Puolėjas rinko po 6,25 taško (11,25 naud. bal.) bei visose rungtynėse išsiskyrė nepaprastu kovingumu. Šiuo metus su 8,75 vidurkiu jis yra geriausias komandos kovotojas dėl atšokusių kamuolių.

Pagerinę gynybą ir demonstruodami panašų puolimą kaip iki šiol „KK Alkani“ po žiemos švenčių gali tikėtis žymiai geresnių rezultatų nei fiksavo 2018 metus apimančioje sezono dalyje. Komandų lygoje kurių negalėtų įveikti etatiniai „mažosios taurės“ turnyro prizininkai tikrai nėra daug.

9 (8)

2-3

Šaras sugriovė Marčėlą

„Šaras sugriovė Marčėlą“ 2017/2018 metų sezone lygoje debiutavo pakankamai garsiai, tačiau po fiasko, patirto pavasarį, nedaug kas tikėjosi, kad ši jauna komanda gyvuos toliau.

Komandos vairą iš Žygimanto Čėno perėmęs Petras Jasiūnas prieš antrąjį komandos sezoną atliko ne vieną esminį pakeitimą sudėtyje, tačiau bent jau popieriuje bendras komandos pajėgumas išliko toks pats. Tiesa, komandos potencialas ir tai, ką ji išpildo aikštelėje, yra du skirtingi dalykai.

Stebint „Šaras sugriovė Marčėlą“ komandos žaidimą praėjusį ir šį sezoną galima suprasti, koks svarbus pernai buvo po 19,94 taško rinkęs puolėjas Mantas Pigaga. Šį sezoną jis užima komandos vyr. trenerio postą ir tikriausiai ne kartą pats norėjo šokti į kedus bei pagelbėti puolime įstrigusiems komandos draugams.

Praėjusį sezoną Mantas Pigaga išmetė 35,26% visų komandos tritaškių, o pagal bendrą pataikymą (30,83%) ji lygoje liko ketvirta. Šį sezoną komandos išmetamų tritaškių per rungtynes vidurkis nuo 28,83 karto susitraukė labai nežymiai (26,40), tačiau bendras pataikymo procentas sumenko beveik dvigubai. Šiuo metu su 17,42% tolimų metimų realizacija „Šaras sugriovė Marčėlą“ lygoje žengia 13-ta.

Jaunos komandos dažniausiai būna orentuotos į puolimą, tačiau šio sezono ex marčiulioniukai į tokių komandų kategoriją nepatenka. Per rungtynes renkamas 52,80 taško vidurkis (10 vieta) prastas pasiekiamas daug atletiškų ir greitų žaidėjų turinčiai komandai. Gruodžio mėnesį komanda per tris dvikovas rinko dar mažiau, po 45,33 taško.

Reikia tikėtis, kad jaunimas savo geriausią krepšinį dar parodys ir jų sezonas nesibaigs taip liūdnai kaip praėjęs. Komanda kol kas ne visada turi noro kautis, tačiau kol kas dar nesileidžia apstumdoma ir, jei šios krypties laikysis toliau, jos šuolis į turnyrinės lentelės 4-6 poziciją yra įmanomas.

Kol kas „Šaras sugriovė Marčėlą“ taškus prarado tik žaizdama su trimis šio sezono favoritais „TG Sokol“, „Negerais“ bei „Broliais Šaunuoliais“.

Reziumuojant galima pasakyti, kad jaunimas šį sezoną dar nieko neįrodė, tačiau kartu ir nieko, ko negalėtų ištaisyti, neprarado.

10 (10)

2-3

Tores

Daugelis „Tores“ komandą jau seniai nurašė, tačiau ji griūna, bando keltis ir kartais net sugeba tą padaryti. Ši komanda nuo senų laikų nemėgsta pralaimėjimų, tačiau komandos vadovas Marek Pščolovski neturėtų būti patenkintas atskirų komandos žaidėjų nusiteikimu. Komanda vangiai renkasi į rungtynes ir ne visada yra pasirengusi kautis dėl kiekvieno aikštelės centimetro.

„Tores“ šį sezoną pataiko tik 17,44% tritaškių, renka tik po 44,00 taškus bei labai dažnai klysta. Net 20,00 prarastų kamuolių per dvikovą tikrai nėra tas skaičius, kuris galėtų džiuginti ankstesniais sezonais ypatinga drausme aikštelėje pasižymėjusį kolektyvą.

Per 10 ankstesnių sezonų „Tores“ vos kartą tolimus metimus metė aukštu procentu (31,42%), tačiau jis niekada nebuvo nukritęs žemiau nei 20,39%.

Komanda sunkiai renkasi į rungtynes, o dar didesnė problema yra ta, kad komanda beveik neturi keitimų perimetro žaidėjams. Kai „Tores“ yra priversta žaisti vienu metu į aikštelę leisdama po tris priekinės linijos žaidėjus, jos puolimo tempas yra labai žemas. Į tokį „sunkų“ lygos senbuvių puolimą kartais sunku net žiūrėti.

Po šventinės pertraukos tikėtina, kad „Tores“ dar pasispardys, o dabar žvelgiant į komandos W/L balansą matant skaičius 2-3 galima konstatuoti, kad su tokiu prastu žaidimu komanda 2018 metus apimančioje sezono dalyje išsisuko visai neblogai.

Į komandos vidinius reikalus lįsti nesinorėtų, tačiau lygos apžvalgininko Audriaus Uzialos nuomone, „Tores“ rinkoje turėtų paieškoti pajėgaus combo gynėjo.

11 (11)

1-4

Meridianas

Debiutinį sezoną „Meridianas“ atsidarė tik reguliaraus sezono finiše (2-14), praėjusį - iškart (5-8), o šį - antrojo sezono mėnesio pradžioje, kai gruodžio 2 dieną kiek netikėtai 62:55 palaužė „Visad gatavs“.

Vyriausiai lygos komandai šis sezonas yra trečiasis, o rezultatai šioje sezono fazėje, lyginant su kitais dviem, nėra kažkuo išskirtiniai. Visgi vieną skirtumą įžvelgti nėra sunku. „Meridianas“ į visas rungtynes eina kovoti dėl pergalės, bando kautis iki galo ir tikrai startavo ne tam, kad tik sudalyvautų. Tokių įspūdžių kartais kildavo po ankstesnių sezonų rungtynių.

„Meridianas“ renka tik po 50,20 taško, tačiau su savo kieta gynyba iš kantrybės išveda beveik visus varžovus. Per penkias dvikovas į savo krepšį komanda vidutiniškai praleido po 57 taškus ir tai 8 rezultatas lygoje.

Į pirmą aštuntuką vieną pergalę turinti komanda patenka dar pagal baudos metimų pataikymo procentą, rezultatyvius perdavimus ir prarastus kamuolius. Pagal pastarąjį rodiklį (10,80) metų gale „Meridianą“ lenkia tik „MF“.

Įdomu tai, kad „Meridianas“ pirmosiose trijose sezono rungtynėse (0-3) metė daugiau tritaškių nei dvitaškių (+5; +2; +4). Sekančiose dvikovose komandos atakos dažniau baigdavosi metimais iš po krepšio ir tai tvirtai atsispindėjo galutiniame rungtynių rezultate. Rungtynėse prieš „Visad gatavs“ pavyko pasiekti pergalę (62:55), o žaidžiant su „Šaras sugriovė Marčėlą“ (51:52) ji buvo visai šalia.

Geriausiose sezono dvikovose „Meridianas“ metė po 41 dvitaškį ir vos po 25 tritaškius metimus. Dvikovoje su „Šaras sugriovė Marčėlą“ ekipos tolimų metimų realizacija buvo prasčiausia (13,04%) šį sezoną, tačiau tai nesutrukdė prieš rimčiausią šio sezono varžovą pasirodyti labai gerai.

Žvelgiant į varžovų kalibrą galima konstatuoti, kad „Meridiano“ po žiemos švenčių lauks kelios dvikovos, kur pergales pasiekti bus be galo sunku, o rungtynėse prieš „O.P.A.“, „BC Ponus“ bei „RRKK&Bendorėlius“ reikės galvoti tik apie pergales.

Neblogą sportinę formą pirmus du sezono mėnesius demonstravo po 9,80 taško rinkęs Mindaugas Žilionis, išsiskyrė ir visus taškus (7,50 vid.) tritaškiais rinkęs Darius Burbulys. Kiti komandoje ne pirmą sezoną registruoti žaidėjai puolime per daug neišsiskyrė arba dar nespėjo išbėgti į aikštę.

Įvertinus tai nesunku suprasti, kad „Meridiano“ puolimo kreivės pokyčius labiau nei buvo tikėtasi prieš sezoną įtakojo naujokai. Darius Stankevičius šį sezoną renka po 7 taškus bei pirmauja komandoje pagal tritaškių taiklumą (30,43%), Matas Zubrickas žaidė vos porą dvikovų, tačiau per jas komandai rinko po 12 taškų ir atkovojo po 6 atšokusius kamuolius. Pagal šiuos rodiklius ji dabar antras žmogus „Meridiano“ įguloje.

Geriausiu komandos žaidėju 2018 metus apimančioje sezono dalyje be jokių gilesnių analizių tapo RKL patirties turintis aukštaūgis Almantas Stankevičius. Jis dalyvavo trijose „žaliai – baltų“ rungtynėse ir buvo geriausias jų žaidėjas pagal visus keturis svarbiausius skaičius.

Į TOP10 lygoje pagal naudingumo balus (19,67) patenkantis Almantas Stankevičius renka po 17,67 taško, atkovoja po 12,67 atšokusius kamuolius ir dar atlieka po 5,33 rezultatyvius perdavimus.

Pagal savo funkcijas ir aikštelėje atliekamus darbus „Meridiano“ lyderis kiek primena Gediminą Povilauską („Broliai Šaunuoliai“). Kai reikia, jis ginasi, kovoja dėl atšokusių kamuolių, kai reikia, renka taškus bei pats pradeda komandos atakas.

Almantas Stankevičius yra vienas iš geriausių, jei ne pats geriausias šio sezono lygos naujokas. Tarp šį sezoną debiutavusių žaidėjų jis antras pagal efektyvumo balus, pelnomus taškus, atkovotus kamuolius bei rezultatyvius perdavimus.

Rimta paraiška į sezono naujoko titulą, tačiau Almantui Stankevičiui 2019 metais reikės ir geresnių komandos rezultatų.

12 (14)

1-4

Visad gatavs

„Visad gatavs“ 2017/2018 metų sezone išgyveno savotišką renesansą, kai po daugelio metų nesėkmingų bandymų prasibrovė į geriausių ekipų aštuntuką. Prieš šį sezoną komandos sudėtyje įvyko vos vienas esminis pokytis. Nedaug (7/19) dvikovų žaidusį, tačiau ekipoje pirmavusį pagal pelnomus taškus bei naudingumo balus Luką Praskorį pakeitė lygoje ankstesniais sezonais jau užsirekomendavęs Donatas Balandis.

Tiesa, kol kas „Visad gatavs“ pasirodymai smarkiai nedžiugina. Komanda meta daugiausiai tolimų metimų visoje lygoje ir beveik nekuria atakų per baudos aikštelę. Krepšininkas, kuris tikrai gali karts nuo karto pacentruoti, (Donatas Balandis) taip pat 1/3 savo metimų išsimeta nuo tritaškio linijos.

Komandos puolimas yra lengvai nuspėjamas, o tai palengvina konkurentų užduotis gynyboje. Kai „Visad gatavs“ nepataiko, varžovams reikia tik susirinkti atšokusius kamuolius ir kontratakuoti. Kova dėl atšokusių kamuolių gynyboje žaidžiant prieš visada pasiruošusius nėra sunki užduotis, nes dažniausiai arčiau krepšio būna vos 1-2 komandos žaidėjai.

Pagal savo turimą sudėtį komanda gali žaisti žymiai įvairiau, o tik su bandymais visus užmėtyti kepurėmis toli neis. Viena pergalė prieš Bendorėlių atstovus (69:57) sužaidus vieną puikų kėlinį (32:16) tikrai ne tas rezultatas, kuris turėtų tenkinti dėl tolimų metimų kiek pamišusį kolektyvą. Jau 51:60 nusileista „Inwido“, 55:62 „Meridianui“, o varžovų, prieš kuriuos galima tikėtis įskaitinių taškų, kuo toliau liks vis mažiau.

13 (12)

1-4

O.P.A.

Po praėjusio sezono starto 7-0, šį 0-3 pradėjusi „O.P.A.“ kiek nuliūdino, tačiau žvelgiant į jos poziciją turnyrinėje lentelėje galima ir apsirikti. „O.P.A.“ nežaidė gerai, tačiau kol kas įskaitinių taškų daug neprarado.

Žaidžiant su „KK Alkanais“ visada viskas gali pakrypti bet kurios komandos naudai, šį sezoną pergalę šventė pastarieji (49:68). Varžantis su „TG Sokol“ bei „Broliais Šaunuoliais“ niekas niekada „O.P.A.“ ir nelaiko rungtynių favoritais. Todėl trys pirmi sezono pralaimėjimai būtent prieš šiuos varžovus buvo dėsningi.

Kai „O.P.A.“ vyrams teko žaisti su komanda, kurią jie įveikdavo nuolat, buvo pasiekta pergalė. „Zarasai“ po labai dramatiškos kovos buvo įveikti 58:56. Šių rungtynių pabaigoje pirmąją sezono pergalę pasiekusį kolektyvą išgelbėjo Martyno Urbonaičio tritaškis ir gera gynyba.

„BC Ponams“ rezultatu 31:57 buvo pralaimėta žaidžiant be lyderių, todėl ši nesėkmė tikrai netapo didele sensacija.

Tai, kad nuo šventinių stalų pakilę „žaliai – balti“ jau nuo sausio mėnesio pradės turnyrinėje lentelėje kilti aukštyn, akivaizdu, tačiau kaip sparčiai viskas vyks ir kaip pavyks finišuoti, priklausys tik nuo „O.P.A.“ demonstruojamo krepšinio.

Kaip ir buvo galima tikėtis prieš sezoną, „O.P.A.“ turi sunkumų organizuodama atakas ir įžaisdama kamuolį, o tai lemia žemą jos rezultatyvumą (45,80 taško vid., 13 vieta lygoje). Prieš sezoną buvo manoma, kad šios komandos gynybai sunkiai seksis sugaudyti varžovų metikus, kurie, pavyzdžiui, praėjusį sezoną „O.P.A.“ kolektyvo aikštės gynybą apšaudydavo dažnai. Visgi kol kas nuo oponentų snaiperių komanda beveik nenukentėjo. Bendrai pagal į savo krepšį praleistų taškų skaičių (60,20) „O.P.A.“ lygoje šiuo metu yra  10-ta, o tai reiškia, kad bendrą rezultatą žemyn labiausiai tempia prastoki puolimo rodikliai. Tiesa, su laiku turėtų įsibėgėti tokie žaidėjai kaip Donatas Strakšys, Artūras Pūkys ar Evaldas Pieslys ir komanda ims žaisti geriau.

Prieš šį sezoną „O.P.A.“ papildė keturi naujokai, jie gana pavyzdingai lankosi rungtynėse ir išplėčia ekipos rotaciją. Nė vienas iš jų stebuklų nesukūrė, tačiau taip pat ir netempė komandos žemyn. Labiausiai tiems, kurie akyliau stebi lygos gyvenimą, turėjo įsiminti Martyno Urbonaičio pavardė - būtent šis gynėjas pataikė lemiamą tritaškį rungtynėse su „Zarasais“.

14 (13)

0-5

RRKK&Bendorėliai

Praėjusį (2017/2018 m.) sezoną „RRKK&Bendorėliai“ progresavo ir net sau už nugaros paliko ne vieną geriau vertintą varžovą. Iš pirmą kartą per tris sezonus 27,77% rungtynių laimėjusio kolektyvo panašaus žaidimo buvo laukta ir dabar, tačiau panašu, kad komanda pati sau užsikėlė kiek per aukštą kartelę.

Daugelis ketvirtą sezoną skaičiuojančios komandos statistinių rodiklių beveik nepakito arba net keitėsi į gera, tačiau, kaip rodo rezultatai, tai visiškai nieko nereiškia.

„RRKK&Bendorėliai“ jau pralaimėjo 5 dvikovas vidutiniu 20,80 taško skirtumu ir metus baigė būdama turnyrinės lentelės dugne.

Tvarkaraštis pirmuosius du sezono mėnesius Bendorėlių atstovams nebuvo pats parankiausias („Broliai Šaunuoliai“, „TG Sokol“, „Visad gatavs“, „Zarasai“ ir „KK Alkani“) ir pergalių reguliaraus sezono metu dar bus galima sulaukti, tačiau tik ne su tokiu blankiu žaidimu.

„RRKK&Bendorėliai“ šiuo metu prasčiausiai visoje lygoje meta dvitaškius (35,58%), silpnai kovoja dėl atšokusių kamuolių (33,00 vid., 12 vieta), perima mažai kamuolių (6,80 vid., 13 vieta) ir į savo krepšį praleidžia daugiausiai taškų (po 71).

Visa tai tik sausa statistika, tačiau ji gerai nusako tai, ko komandai trūksta labiausiai. Šiuo metu „RRKK&Bendorėliams“ tikrai praverstų puolimą sustyguoti galintis įžaidėjas bei didesnis atskirų krepšininkų kovingumas. Gal vienas ar kitas žaidėjas po neblogo praėjusio sezono pradėjo geriau galvoti apie save, gal varžovai kiek labiau vertina komandą, tačiau viską sudėjus aikštelėje sunku įžvelgti tą, ką matėme praėjusį sezoną. Trūksta noro, kovingumo, kai kam gal ir motyvacijos!

Kiek silpniau nei tikėtasi šį sezoną žaidžia Šarūnas Jankauskas bei Mindaugas Matinonis, o tai reikšmingi komandos žaidėjai.

Kol geros sportinės formos nedemonstruoja dauguma krepšininkų, didžiausias krūvis renkant taškus vėl užgula ant Valdo Vyšniauskio pečių. Puolėjas antrajame savo sezone renka po 14 taško ir yra gerokai pagerinęs savo tolimų metimų pataikymo procentą (nuo 24,49 iki 37,71).

Didelės naudos, tačiau ne pergalių Bendorėlių atstovai kol kas gauna iš savo naujojo aukštaūgio Augustino Stropaus. Po 9,80 taško, 12,80 atkovoto kamuolio, 17,60 efektyvumo balų renkantis 205 cm ilgarankis per rungtynes dar blokuoja ir po 4,40 varžovo metimo bei pagal šį rodiklį lygoje dar nesutiko lygių. Naujoko dėka (4,80 blk.) pagal blokus lygoje pirmauja ir visa komanda.

Rakto į pirmąją pergalę dar ieškanti komanda dvikovas dažniausiai pradeda gerai, tačiau sulig antrojo kėlinio pabaiga žaidimo kreivė krenta žemyn, kol galiausiai po didžiosios pertraukos komanda subyra. Komandos pelnomų taškų vidurkis iki didžiosios pertraukos ir po jos skiriasi vos vienu tašku (24,60 ir 25,60), tačiau su gynyba viskas gerokai kitaip. Bendorėlių vyrai per pirmąją rungtynių pusę vidutiniškai į savo krepšį gauna po 31 tašką, per antrą - net po 40. (!)

Pastaba: Lentelėje nurodyta dabartinė komandos vieta turnyrinėje lentelėje (vieta po lapkričio mėnesio).

Simbolinis gruodžio mėnesio penketukas

 

2019/2020 M. SEZONAS

Rėmėjai

Reklaminis skydelis
Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius.
Plačiau apie tai: privatumo politika.