Krepšinio lyga Vilniuje - krepsinistau.lt
Bendraukime skype    facebook zaideju_birza
Prisijungti
Turnyro apžvalga, finalo 4 (2016).

altTrečią vasarą iš eilės VASAROS TAURĖS nugalėtojų karūną užsidėjo „Reaktoriaus smogikai“ finale 65:56 palaužę „94“ komandą.

Mažąjį finalą laimėjo ir bronzos medalius iškovojo „KK Riešė“. Pusfinalio ir finalo rungtynių apžvalga bei simbolinis turnyro penketukas paskutinėje šią vasarą turnyro apžvalgoje.

1 Pusfinalis / „KK Riešė“ – „94“ 57:65 (16:18; 13:19; 10:16; 18:12)

Jauna „94“ grupės rungtynėse „KK Riešės“ komandai nusileido 70:73, tačiau pasiuntė varžovams žinutę, kurios kaip parodė antroji šių komandų akistata, jau pusfinalio rungtynėse Ervino Stankevič į ekipą surinkti žaidėjai neperskaitė. „94“ rodė charakterį, kontroliavo rungtynių eigą ir privertė kapituliuoti apie čempionų titulą tik ir galvojusius varžovus.

„94“ pirmoji ataka baigėsi netaikliu metimu, „KK Riešės“ atsakas buvo sėkmingas 2:0. Pastaroji ekipa priekyje išliko ir poto kai sėkmingai jų krepšį atakavo Dominykas Palšis, nes Martynas Paliukėnas greitai atsakė tokios pat vertės taikliu metimu 4:2. „KK Riešė“ bandė gintis labai kibiai, tačiau po Tomo Michnevičiaus tritaškio 5:4 „94“ žaidėjai aikštelėje jautėsi vis tvirčiau. Pirmas 7 kėlinio minutes didžiausią persvara kurią buvo įgijusi bent viena iš komandų buvo 2 taškai. Į Arno Aniulio sėkmingą ataką taikliu metimu atsakęs Arvydas Gydra išvedė į priekį „KK Riešę“ 10:9. Įpusėjus ketvirčiui efektingu dėjimu prasiveržimą baigė Martynas Paliukėnas leisdamas savo komandai įgyti rekordinę 3 taškų pervarą 12:9. Į varžovų sėkmingą atkarpą „94“ suregavo žaibiškai, surengė kelias rezultatyves atakas ir po Tomo Michnevičiaus antrojo tritaškio įsiveržė į priekį 14:12. Po „KK Riešės“ 4 taškų be atsako 16:14, tačiau ketvirčio pabaiga sėkmingiau sužaidę „94“ žaidėjai išpradžių po Igno Rylos efektingo skrydžio išlygino rezultatą 16:16, o surengę dar vieną rezultatyvią ataką kurią metimu iš po krepšio baigė Arnas Aniulis įsiveržė į priekį 18:16. „KK Riešės“ padėtį pataisyti galėjo Arvydas Gydra, tačiau iki šių rungtynių pagal tolimų metimų pataikymą pirmavusio žaidėjo metimas tikslo nepasiekė.

Tritaškių metimų sausra kurią pora kartų nutraukė Tomas Michnevičius tęsėsi ir prasidėjus antrajam ketvirčiui. Pauliaus Naraškevičiaus kovingas žaidimas leido „94“ komandai pabėgti, o po Dominyko Palšio taiklaus metimo pastaroji komanda jau pirmavo 25:17. „KK Riešė“ likus 2 minutėms buvo sumažinusi atsilikimą iki 5 taškų 23:28, tačiau po Tomo Michnevičiaus trečiojo tritaškio šiose rungtynėse „94“ atstatė 8 taškų pranašumą. „KK Riešė“ tokio agresyvaus varžovų žaidimo nesitikėjo ir atrodė sutrikus. Dominykas Palšis pirmaujantiems per 2 kėlinius surinko 11 taškų, Martynas Paliukėnas varžovams per pirmą rungtynių dalį pelnė tašku mažiau.

Dominykas Palšis taikliu metimu baigęs antrą ketvirtį, tritaškiu pasižymėjo vos tik prasidėjus trečiojo laikui 40:29. Komanda demonstravo aukšto lygio gynybą ir po Arno Aniulio 4 taškų be atsako kaip reikalas privertė su nerimti Erviną Stankevič kuris iškart paprašė minutės pertraukėlės 29:44. Po trumpo pasitarimo „KK Riešės“ pirmoji ataka baigėsi nesėkmingai, o labai kovingas vyrukas Paulius Naraškevičius užbaigė ilgą „94“ ekipos ataką 46:29. Gynyboje sužybėjo Ignas Ryla efektingai blokavęs varžovo reidą į baudos aikštelę, o Dominykas Palšis taikliu metimu padidino pervarą iki 19 taškų. „KK Riešės“ žaidėjai buvo pasimetę, nors daugelis jų yra matę visko aikštelėje logiškų sprendimų trūko. Likus žaisti 4 minutes ir 30 sekundžių vienintelį metimą iš žaidimo pataikęs Artūras Besevičius „94“ ekipos pervarą padidino iki rekordinės 20 taškų 51:31. „KK Riešės“ žaidėjai individualiais veiksmais bandė gelbėti padėtį ir likus iki ketvirčio pabaigos 2 minutėms sumažino skirtumą iki 14 taškų 37:51. Matydami, kad varžovai lipa iš duobės „94“ paprašė minutės pertraukėlės. Po jos Dominykas Palšis dar kartą nubaudė varžovus už aplaidumą gynyboje 53:37, o „KK Riešė“ ketvirčio gale taip pat pasižymėjo dvitaškiu 39:53.

Riešės atstovų suaktyvėję veiksmai trečiojo ketvirčio antrojoje pusėje į dvikovą susirinkusiems žiūrovams žadėjo karštą reginį lemiamo ketvirčio metu. „KK Riešė“ į gilę duobę dar kartą nekrito. Komanda ėmė kibiai gintis, dažnai spaudė varžovus. Po Arvydo Gydros tritaškio varžovams buvo paliktas 9 taškų pranašumas 53:44. Prasidėjus 35 dvikovos minutei Paulius Naraškevičius tritaškiu sugrąžino „94“ kolektyvui dviženklę pervarą 58:48, tačiau iškart kitoje aikštelės pusėje jam atsirevanšavo Augustas Šuliauskas 51:58. Iki kėlinio pabaigos buvo likę žaisti 3 minutes, o vis labiau įsismaginusi „KK Riešė“ ėmė kelti grėsmę nuo antro kėlinio iniciatyvą savo rankose turėjusiems varžovams. Ignas Ryla šį kartą buvo kuklus, tačiau lemiamais momentais žaidė labai naudingai ir jo atlikto darbo aikštelėje skaičiai protokole tikrai neatspindėjo. Po universalaus žaidėjo sėkmingo epizodo kurio metu jis dėjimu pataisė netaiklų Naraškevičiaus metimą „94“ pervarą padidino iki 9 taškų, tačiau trumpam. Paulius Joneliūnas kurio perdavimais į baudos aikštelę šiose rungtynėse komandos draugai nelepino pacentravo ir pelnė 2 taškus 53:60. Prasidėjus 39 dvikovos minutei tritaškį žudiką paleido Palšis, bingo 63:53. Ervinas Stankevič griebiasi už galvos ir prašo minutės pertraukėlės. Ignas Ryla gynyboje uždirbtą ataką paverčia 2 taškais iš po krepšio 65:53, „KK Riešės“ laisvas bandęs kilti į viršų vėl ima grimzti. „KK Riešė“ bando dar gelbėtis pavieniais veiksmais, komanda pataiko iš toli, priverčia varžovus suklysti, o Arvydas Gydra prigauna varžovą atakuodamas iš toli. Krašto puolėjas pataiko tik vieną metimą iš trijų 57:65. Rungtynių gale „94“ klysta, tačiau varžovai prameta iš toli. Finalinis rungtynių švilpukas skelbia nedidelę sensaciją 57:65 praėjusios vasaros finalo dalyviai lieka be finalo.

Rezultatyviausias „94“ ekipos gretose buvo Dominykas Palšis, pelnęs 21 tašką (9/12 metimai), 13 taškų pridėjo Paulius Naraškevičius, 10 Arnas Aniulis. „KK Riešės“ komandai 14 taškų pelnė Deimantas Pavlovskis, po 11 pridėjo Arvydas Gydra bei Augustas Šuliauskas, per 2 kėlinius 10 taškų surinkęs Martynas Paliukėnas rungtynėms pasibaigus savo sąskaitoje jų turėjo lygiai tiek pat.

„94“ šiose rungtynėse atliko 16 rezultatyvių perdavimų, dvigubai daugiau nei „KK Riešė“, taip pat komanda pataikė 8 tolimus metimus iš 27, kai varžovai iš 19 metimų pataikė vos 4.

2 Pusfinalis / „Reaktoriaus smogikai“ – „SkyGym“ 71:53 (22:13; 20:11; 19:13; 10:16)

VASAROS TAURĖS 2016 turnyro favorite laikoma „Reaktoriaus smogikų“ komanda galingai pradėjo pusfinalio rungtynes ir nepaisant to, kad buvo priversta žaisti be dviejų naudingiausių savo ekipos žaidėjų į finalą pateko be didesnių komplikacijų.

Rungtynes taikliu tritaškiu pradėjo Tomas Malimenkovas išvedęs „SkyGym“ į priekį. Tai buvo vienintelės 30 sekundžių kai ši ekipa buvo priekyje. Geras varžovų atakų skaitymas bei greitos kontratakos „Reaktoriaus smogikams“ leido spurtuoti 10:0 ir greitai pabėgti į priekį 10:3. Ernestas Varakauskas pirmą „smogikų“ rezultatyvių atakų laviną nutraukė dvitaškiu 5:10, tačiau ir toliau užtikrintai žaidę varžovai pirmą ketvirtį laimėjo 22:13. „Reaktoriaus smogikai“ žaidė greitai, žadėjai dominavo „1x1“ situacijose puolime, o prie tokio poros favoritų pasiūlyto žaidimo braižo „SkyGym“ neprisitaikė.

Į trečią iš eilės finalą vasaros turnyruose išsiruošę „Reaktoriaus smogikai“ didelę spartą puolime išlaikė ir prasidėjus antrajam ketvirčiui, o jam įpusėjus jau turėjo 15 taškų pranašumą 32:17. Niekas nepakito ir komandoms sužaidus dar 3 minutes 36:21. Ketvirčio gale „SkyGym“ deficitas jau siekė 21 tašką, tačiau po Karolis Laucė su kėlinio pabaiga signalizuojančia sirena pataikė tritaškį leidusi sumažinti atsilikimą iki 18 taškų 24:42. Aukštaūgiui sėkmingai atsistavo Giorgi Mačavariani atlikęs pirmąjį „SkyGym“ komandos rezultatyvų perdavimą per 20 minučių.

Per 20 minučių „Reaktoriaus smogikams“ 15 taškų surinko Eduard Rogačiov, 14 pridėjo Žygimantas Kosarevas, pataikęs 2 tolimus metimus iš 3. Karolis Laucė per du kėlinius „SkyGym“ klubui pelnė 9 taškus.

Trečias ketvirtis prasidėjo netaikliu Malimenkovo tritaškiu, tačiau „SkyGym“ sėkmingai pasidarbavo gynyboje ir po Ernesto Varakausko tolimo šūvio sumažino savo atsilikimą iki 15 taškų 27:42. Prie kito krepšio sėkmingai sužaidė Andrius Juknevičius, po šios vasaros ekipos naujoko atakos kuri baigėsi dvitaškiu ir baudos metimu „smogikai“ susigrąžino turėtą 18 taškų persvarą. Paulius Leščinskas užsidirbo trečią asmeninę pražangą, tačiau Viktoras Azarkovas įsigudrino pramesti abu baudos metimus. Eduard Rogačiov atliko perdavimą per visą aikštelę priekyje buvusiam Žygimantui Kosarevui, kuris dėjimu sudrebino varžovų krepšį ir pranašumą padidino iki 20-ties taškų. Prasidėjus 25 dvikovos minutei „Reaktoriaus smogikai“ išlaikę vienodą tempą puolime, koncentraciją gynyboje pirmavo 47:29. Giorgi Mačavariani pasižymėjo dvitaškiu su varžovų pražanga, o realizavęs ir baudos metimą „SkyGym“ atotrūkį sumažino trimis taškais, o po dar vienos jo ekipos atakos skirtumui sumažėjus iki 15 taškų „Reaktoriaus smogikai“ paprašė minutės pertraukėlės. Iki jos „SkyGym“ žaidėjų veiksmai gynyboje buvo kaip reikalas suaktyvėję.

Abiems ekipoms pradėjus atakuoti chaotiškai iš toli pataiko Ernestas Varakauskas 37:51, tačiau „SkyGym“ iš kart tokiu pat būdu nubaudžia be priežiūros likęs Eduard Rogačiov 54:37. „Reaktoriaus smogikai“ ketvirtį baigia spurtu 7:0 (61:37) ir ketvirtą kėlinį palieka tik formalumų tvarkymui.

Ketvirtą kėlinį „SkyGym“ pradėjo nuo gynybos ir po Mariaus Kazlausko dėjimo sumažino atsilikimą iki 22 taškų. „Reaktoriaus smogikai“ kurį laiką strigo, tačiau vėliau sugebėjo išvengti klaidų ir iki dvikovos pabaigos likus 2 minutėms atsatė ketvirčio pradžioje turėtą 22 taškų pranašumą 69:47.

Rungtynių pabaigą skelbianti sirena užfiksavo dar vieną „Reaktoriaus smogikų“ pergalę prieš „SkyGym“ komandą šią vasarą 71:53. Įdomu tai, kad šių komandų akistata grupės rungtynėse baigėsi beveik indentišku rezultatu 70:53.

Rezultatyviausi „Reaktoriaus smogikų“ gretose buvo po 20 taškų surinkę Žygimantas Kosarevas bei Eduard Rogačiov, 11 taškų pridėjo Andrius Juknevičius.

„SkyGym“ komandai 13 taškų pelnė Ernestas Varakauskas, dvigubu dubliu pasižymėjo 11 taškų pelnęs ir 10 atšokusių kamuolių sugriebęs Karolis Laucė.

„Reaktoriaus smogikai“ krepšį gerokai taikliau atakavo iš visų pozicijų, tačiau 28-35 pralaimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių, pagal rezultatyvius perdavimus trečią vasarą iš eilės į turnyro finalą patekusi komanda varžovus pranoko 12-5, o pagal naudingumo balus pranoko daugiau nei dvigubai 67-32.

Mažasis finalas / „KK Riešė“ - „SkyGym“ 95:73 (27:16; 24:26; 22:13; 22:18)

Praėjusią vasarą apie finalą galvojusi „Paysera“ pusfinalyje po atkaklios kovos 52:60 turėjo pripažinti „Reaktoriaus smogikų“ pranašumą ir mažajame finale 98:72 išsiliejo ant didžiausios staigmenos ketvirtfinalyje autorių „Brolių Šaunuolių“. Prieš 2016 metų rungtynes dėl trečios vietos situacija buvo panaši. „SkyGym“ labai netikėtai 73:70 ketvirtfinalyje palaužė „Sportinis įgūdis“ klubą, o „KK Riešė“ pernai žaidusi finale turėjo vieną tikslą, antrus metus iš eilės patekti į finalą ir ten sutikus seną priešą „Reaktoriaus smogikus“ pasiekti saldų revanšą, tačiau geriau nusiteikusi „94“ ekipa pusfinalio rungtynėse Riešės atstovams uždegė raudoną šviesą.

Laukiant mažojo finalo rungtynių kai kuriems turėjo kilti minčių, kad „SkyGym“ į bronzinę dvikovą atvyks labai gerai nusiteikę, o „KK Riešės“ žaidėjai priešingai stokos motyvacijos ir į dvikovą net nesurinks visų žaidėjų kurie gali žaisti. Komandinių veiksmų trūkumas, bandymas įrodinėti savąjį aš pusfinalio rungtynėse pražudė 2015 metų vasaros vicečempionus, tačiau žaidžiant su mėgėjišką sudėtį turinčiais „SkyGym“ viskas vyko kitaip ir mažajame finale pasikartojo 2015 metų istorija.

Mažasis finalas prasidėjo sėkminga „KK Riešės“ ataka, kurią metimu iš po krepšio užbaigė Paulius Joneliūnas 2:0. Jaunasis „SkyGym“ vidurio puolėjas Marius Kazlauskas atsakė tuo pačiu, o netrukus Tomas Malimenkovas išvedė „SkyGym“ į priekį 4:2. Pirmam kėliniui vis labiau įsibėgėjant (liko 7:00) „SkyGym“ pirmavo 9:6, tačiau Mantas Kazlauskas skirtumą sumažino iki minimumo, o dar po minutės Pranas Skurdauskas baudos metimu išlygino 9:9. „KK Riešė“ demonstravo gerą gynybą ir visiškai iš žaidimo išjungė varžovų priekinę liniją. Po Ernesto Varakausko tritaškio 12:11 „SkyGym“ dar grįžo į priekį, tačiau „KK Riešė“ vis labiau įsibėgėjo ir ketvirtį žaisdama pakankamai ramiai laimėjo 27:16.

Antrą ketvirtį „SkyGym“ pradeda spurtu 4:0, po Viktoro Azarkovo metimo 20:27. Komandos apsikeičia dvitaškiais, o Karolis Laucė stabdo Paulių Joneliūną kieta pražanga, „KK Riešės“ vidurio puolėjas prameta abu baudos metimus, tačiau komanda sugeba sutvarkyti reikalus gynyboje ir po Lauryno Kirlio tritaškio įgija 10 taškų pervarą 32:22. „KK Riešės“ pranašumui šoktelėjus iki 12-kos taškų tritaškį pataiko Varakauskas 25:34. Mantas Kadzevičius atasako tuo pačiu, bet gynyboje vėl niekas nepasaugoja Varakausko. Puolėjo antrasis iš eilės tritaškis „SkyGym“ deficitą vėl mažina iki 9 taškų 28:37. Įsimėčiusi komanda sužaidžia geriausią atkarpą šiose rungtynėse ir pabėga į priekį 5 taškais. Didelis dėmesys puolimui apnuogina ekipos gynyba, tuo pasinaudoja aukščiausio lygio mėgėjai Laurynas Kirlys ir Deimantas Pavlovskis varžovams primindami, kad ir jie gali pataikyti iš toli. „KK Riešė“ laukdama didžiosios pertraukos pirmauna 51:39, tačiau dar kartą šį ketvirtį pasižymėjęs Varakauskas sumažina „SkyGym“ deficitą iki 9 taškų 42:51.

alt

Mantas Kadzevičius ir Pranas Skurdauskas padėjo "KK Riešės" komandai laimėti turnyro boronzą

Antroji mažojo finalo dalis prasideda taikliu Kadzevičiaus tritaškiu 54:42, „SkyGym“ ketvirtį pradeda chaotiškais veiksmais prie varžovų krepšio, nepataiko metimų iš po krepšio. Nors komandos gynyba veikia geriau nei antro kėlinio gale, puolime „SkyGym“ neturi jokių opcijų. Po greitos „KK Riešės“ atakos kurią užbaigia Kirlys 45:35. Pastarasis žaidėjas šiame kėlinyje pajaučia savąjį metimą ir kaip reikalas įsismagina, tuo tarpu „SkyGym“ puolime sužiba labai retai ir tai tik žaidėjų pavienėmis pastangomis. Įpusėjus 29 rungtynių minutei iš toli pataiko Laurynas Kirlys 71:52. Ketvirčiui einant į pabaigą „KK Riešė“ puikiai ginasi, tačiau puolime klysta, po 2 iš tuščių atakų Kadzevičiaus metimą pataiso Pranas Skurdauskas 73:52. Paskutinė ataka kėlinyje priklauso „SkyGym“ ir ji labai panaši į tą kurią matėmė antrojo kėlinio gale, Ernestas Varakauskas smeigia tritaškį 55:73.

Ketvirtojo kėlinio metu abi komandos rūpinasi tik reikalais prie varžovų krepšio, „SkyGym“ susitaiko su pralaimėjimu, „KK Riešė“ netiki, kad bronzos medaliai dar gali iškristi iš jų rankų. Efektyviai chaotiško ketvirčio metu rungtyniauja „KK Riešės“ bokštai Joneliūnas ir Skurdauskas kurių dėka komanda likus iki dvikovos pabaigos 2 su puse minutės pirmauja 91:65. Rungtynių gale „SkyGym“ dar parodo norą išvengti visiško sutriuškinimo ir per paskutines dvi minutes pelno 4 taškais daugiau nei varžovai 73:95.

„SkyGym“ šiose rungtynėse kovą dėl atšokusių kamuolių pralaimėjo 32-61, o pagal dvitaškių pataikymo procentą nuo varžovų atsiliko kone dvigubai 30,51% - 60,47%, todėl pralaimėjimo priežasčių toil ieškoti nereikėjo.

Nugalėtojų gretose rezultatyviausiai žaidė 32 taškus surinkęs Laurynas Kirlys. Gynėjas metė 20 tritaškių pataikė 7. Pranas Skurdauskas prie bronzinio medalio prisidėjo pelnydamas 22 taškus (23 atk. kam., 41 naud. bal.), 17 (11 atk. kam.) Mantas Kadzevičius, po 12 Paulius Joneliūnas ir Deimantas Pavlovskis (15 atk. kam.).

„SkyGym“ klube nesulaikomas buvo 25 taškus pelnęs Ernestas Varakauskas (5/8 tritaškiai), 18 pridėjo Viktoras Azarkovas, 10 Marius Kazlauskas.

alt

"SkyGym" komandai smarkiai trūko Tomo Malimenkovo indėlio

Finalas / „Reaktoriaus smogikai“ – „94“ 65:56 (16:15; 25:17; 16:13; 8:11)

Be Osvaldo Olisevičiaus ir Igno Juškevičiaus, su sirguliuojančiais dar keliais žaidėjais „Reaktoriaus smogikai“ pusfinalyje pasiekė nesunkią pergalę prieš „SkyGym“ 71:53. Taip pat lengvai „smogikai“ kelią į finalą išsivalė ir 2014 metais kai pirmą kartą tapo turnyro nugalėtojais. Tada komanda 77:59 įveikė „Sanarių“ komandą kurioje žaidė Augustas Šuliauskas, Tomas Lekūnas, Alvydas Žarskus, Deividas Kumelis, Žygimantas Šeštokas ir dar keli pajėgūs mėgėjai. 2014 ir 2015 metų turnyruose „smogikai“ turėjo patikimą įžaidėją Liną Valatkevičių ir labai naudingai žaidusį „centrą“ Karolį Petrukonį. Darius Kibildis išvyko į JAV su Šilutės „Šilutės“ klubu, iki finalo efektyviu žaidimu neišsiskyrė Paulius Leščinskas, todėl prieš finalo dvikovą „Reaktoriaus smogikams“ daugiausiai nerimo kelti turėjo būtent įžaidėjo pozicija. Pusfinalio rungtynėse su „KK Riešės“ komanda „94“ žaidėjai (Paulius Naraškevičius ir Ignas Ryla) puikiai įžaisdavo kamuolį ir fantastiškai sužlugdė varžovų sumanymus puolime. „94“ pusfinalyje buvo labai motyvuoti, todėl panašaus užsivedimo iš ekipos buvo galima laukti ir finalinėse turnyro rungtynėse, kurios šiai komandai pirmos per jos trijų metų gyvavimo istoriją. Tuo tarpu „Reaktoriaus smogikams“ šis finalas tapo 7-tuoju nuo 2010 metų, kai atsirado komanda. Iš 8 žaidėjų kurie išbėgo ant parketo paskutinėse 2016 metų turnyro rungtynėse tik du dar nebuvo žaidę VASAROS TAURĖS finale.

Iš labai motyvuotos „94“ komandos žaidėjų prieš finalo dvikovą norėjosi iškirti du. Arnas Aniulis labai kovingas, kartais nuo grandinės nutrūkstantis aukštaūgis ankščiau yra gynęs „Reaktoriaus smogikų“ garbę, tačiau vėliau jo paslaugų komanda atsisakė. Aniulį 2015/2016 metų sezoną sustabdė sunki kojos trauma, tačiau pastaruoju metu jis jau grįžo į vėžęs. Buvusiam „smogikų“ žaidėjui finalinės rungtynės turėjo tapti netik kova dėl čempionų kartūnos, tačiau ir dideliu noru buvusiai komandai priminti apie save ir tai jam pavyko. „Reaktoriaus smogikų“ aukštaūgiai susidūrė su kieta buvusio komandos „centro“ gynyba. Antrasis atletas kuriams kelią nuolat pastoja „Reaktoriaus smogikų“ komanda buvo Ignas Ryla. Vienas iš „94“ ekipos lyderių 2014 metais su „BC Medelynu“, o 2015 metais su „Paysera“ atitinkamai finale ir pusfinalyje krito nuo ekipos su kuria vėl buvo lemta susitikti finale rankos. Šį karta Ryla vėl buvo pastebiniausias savo ekipoje, tačiau ant čempionų sosto atsisėdo jo ekipos varžovai. O dabar apie finalinę dvikovą nuo pradžių.

alt

Ignas Ryla finale pelnęs 17 taškų "Reaktoriaus smogikų" neįveikė ir šį kartą

Pirmasis finale pasižymėjo Ignas Ryla kuris ilgai trukusios „94“ komandos pabaigoje pataisė komandos draugo netaiklų metimą 2:0. Eduard Rogačiov prametė savo pirmą ir vienintelį metimą finale, tačiau „smogikai“ apsigynė ir surengę ataką kuri baigėsi Igno Juškevičiaus metimu iš po krepšio išlygino rezultatą 2:2. Dominykas Palšis išprovokavo varžovo pražangą ir pataikęs abu baudos metimus grąžino „94“ į priekį 4:2. „Reaktoriaus smogikai“ strigo prie varžovų krepšio, o dar kartą pasižymėjęs Dominykas Palšis pataikė tritaškį 7:2. „94“ komanda gynyboje kovojo kaip liūtai, vertė „smogikus“ klysti, mesti sunkius metimus. Po dar vieno Dominyko Palšio tritaškio 10:2 atsiliekanti komanda buvo priversta prašyti minutės pertraukėlės. Po trumpo pasitarimo 4 tašką iš 4 komandai pelnė Ignas Juškevičius, tačiau įsismaginęs Palšis įpusėjus pirmojo kėlinio laikui dar kartą pasižymėjo tolimu metimu 13:4. Prasidėjus 8 dvikovos minutei „94“ dar pirmavo 13:9, tačiau du kartus turnyro finalą jau laimėjusi prieš tai komanda sugebėjo žaibiškai pergrupuoti savo pajėgas tiek puolime, tiek gynyboje ir ketvirtį laimėjo 16:15.

alt

Dominykas Palšis puikiai pradėjo dvikovą (pelnė 11 taškų per pirmą kėlinį), tačiau vėliau buvo nepastebimas

Antras ketvirtis prasidėjo „Reaktoriaus smogikų“ spurtu 6:0 (22:15) prie kurio labiausiai prisidėjo 4 taškus iš eilės pelnęs ir vieną ataką efektingu dėjimu baigęs Žygimantas Kosarevas. Paulius Naraškevičius baudos metimais sumažino „94“ minusą iki 5 taškų, tačiau Osvaldas Olisevičius įsūdė tritaškį per rankas 25:17. Prasidėjus 24 dvikovos minutei netaiklų Arno Aniulio metimą efektingai pataiso Ignas Ryla, dėdamas kamuolį į krepšį 19:25. Iki didžiosios pertraukos likus minutei „94“ priartėjo prie varžovų per 4 taškus, tačiau Eduard Rogačiov prasiveržimo metu pelnė 2 taškus ir likus žaisti 36 sekundes padino „smogikų“ atotrūkį iki 6 taškų 36:30. Ignas Ryla netaikliai atakavo iš toli, kamuolį po netaiklaus metimo atkovojęs „Reaktoriaus smogikų“ būrys situaciją įvertino greitai, kamuolį gavęs įsibėgėjęs Andrius Juknevičius pelnė dvitaškį su pražanga ir dar pridėjo taiklų baudos metimą 39:30. Arnas Aniulis į savo buvusios komandos krepšį įrideno kamuolį 32:39, tačiau likusias kelias sekundes varžovai išnaudojo labai efektingai, kamuolį įspūdingai iš viršaus įkrovė Osvaldas Olisevičius. Po puikaus epizodo komandos ilsėtis išėjo rezultatui esant 41:32.

Antra rungtynių dalį atidarė Naraškevičius 34:41, tačiau „Reaktoriaus smogikai“ spurtavo ir padidino savo persarą iki 11 taškų 45:34. „94“ puolimas ėmė buksuoti, o ir gynyboje demonstruoti kažko panašaus kaip pirmo kėlinio pradžioje nepavyko. Patyrę čempionai žaidė protingai, naudojosi ūgio persvara baudos aikštelėje ir vertė daug taškų iš po krepšio. Iki ketvirčio pabaigos likus mažiau nei 4 minutėms „Reaktoriaus smogikai“ pirmavo 51:38 ir tvirtai laikė rungtynių kontrolę savo rankose. Į Igno Rylos metimą užbaigusį „94“ ilgą ataką Eduard Rogačiov atsakė dvitaškiu su pražanga 54:40. Likus minutei iki kėlinio pabaigos Ignas Ryla pasižymėjo dar kartą 42:54, tačiau komandos gynyba ir toliau neveikė. Ketvirčio gale „94“ bandė gintis kibiau, tačiau likus iki atakos pabaigos 4 sekundėms tritaškį pataikė Osvaldas Olisevičius, po jo metimo „smogikų“ persvara šoktelėjo iki 15 taškų 57:42. Į didelį pavojų patekusių „94“ situaciją kėlinio gale dar spėjo pataisyti Artūras Besevičius pasižymėjęs iš toli.

„Reaktoriaus smogikai“ trečią kėlinį žaidė užtikrintai, o ketvirtą pradėjo priversdami varžovus klysti. Iki finalinių rungtynių pagrindinio laiko pabaigos likus 6 su puse minutės arčiau trečiojo čempionų titulo buvo Dariaus Petriko kuruojama ekipa, ji pirmavo 60:45 kai pranėręs po varžovų krepšiu taškus pelnė ekipos kapitonas Rogačiov. Per likusį rungtynių laiką „94“ bandė gintis kietai, netausoti nei savęs, nei varžovų.  Į pabaigą einant 39 dvikovos minutei rezultatas 64:54 švieslentėje jau skelbė apie artėjantį „Reaktoriaus smogikų“ triumfą. „94“ surengė dar vieną sėkmingą ataką 56:64. Po ginčo kamuolys atiteko „Reaktoriaus smogikams“, nors jų varžovai jau buvo beveik prispaudę būsimuosius čempionus į kampą. Arnas Aniulis užsidirba 5 asmeninę pražangą labai kietai stabdydamas Igną Juškevičių, pastarasis „centras“ pataiko antrą baudos metimą ir įformina paskutinius formalumus eilinėse pergale pasibaigusiose VASAROS TAURĖS finalinėse rungtynėse (aukštaūgis su „Reaktoriaus smogikais“ laimėjęs 3 titulą yra visų laikų tituluočiausias turnyro žaidėjas, nes 2013 metais jis šį turnyrą dar yra laimėjęs su „KK Lesykla“). Visiems laukiant finalinio rungtynių švilpuko Dominykas Palšis spėja dar visus prajuokinti nevykusiu bandymu pelnyti paskutinius šios vasaros turnyro taškus dėjimu.

Čempionams 17 taškų surinko Ignas Juškevičius, 16 pridėjo naudingiausias finalo žaidėjas (MVP) Eduard Rogačiov, 11 pelnė Osvaldas Olisevičius. „94“ komandoje su 17 taškų rezultatyviausiai žaidė Ignas Ryla, 13 pridėjo Dominykas Palšis, 10 Arnas Aniulis.

alt

 Dar viena ČEMPIONŲ nuotrauka į kolekciją

Finalinių rungtynių MVP

Eduard Rogačiov „Reaktoriaus smogikai“

Geriausių turnyro žaidėjų TOP5

Įžaidėjas: Mantas Kadzevičius („KK Riešė“)

Patyręs atakų organizatorius šią vasarą sužaidė 7 dvikovas iš 9. Per jas jis rinko 15,43 taško (36/60 dvitaškiai), atkovodavo po 7,86 kamuolio ir atlikdavęs po 4,43 rezultatyvius perdavimus rinko po 18,29 efektyvumo balus. Gynėjas sužaidė prastas rungtynes su „Reaktoriaus smogikais“ (2 naud. balai) ir tai buvo vienintelė dvikovą kurią „KK Riešė“ pralaimėjo kai Mantas Kadzevičius žaidė. Rungtynių su „Broliais Šaunuoliais“ pradžioje kojos traumą patyręs gynėjas buvo priverstas praleisti ketvirtfinalio dvikovą, pusfinalio rungtynėse ekipos draugų pralaimėjimą nuo suolo stebėjęs Kadzevičius komandai rugpjūčio 11 dieną padovanojo bronzos medalius. „KK Riešė“ svajojo apie finalą, po pralaimėjimo pusfinalyje mažajame finale nedalyvavo Arvydas Gydra, Martynas Paliukėnas ir Augustas Šuliauskas, o tam, kad ekipa turėtų 5 žaidėjus prireikė ir traumuoto Kadzevičiaus pastangų. Koją susiteipavęs gynėjas mažojo finalo rungtynėse nebuvo statistas, jis pelnė 17 taškų (7/17 metimai), atkovojo 11 atšokusių kamuolių ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus (20 naud. balų). Nors už žaidimą „KK Riešės“ klube pinigų jam niekas nemokėjo, profesionalus požiūris į komandą vertas pagarbos.

Atakuojantis gynėjas: Ignas Ryla („94“)

Universalus žaidėjas „94“ komandai padėjo pasiekti finalą kuriame jo ekipa pralaimėjo etatiniams čempionams „Reaktoriaus smogikams“ Ignas Ryla šios komandos pranašumą turėjo pripažinti trečią vasarą iš eilės. Daugiausiai taškų (17) finalinėse rungtynėse pelnęs gynėjas rinko po 18,13 taško (65,93% dvitaškiai), atkovodavo po 7,50 kamuolio, atlikdavo po 4,63 rezultatyvius perdavimus ir dar po 2,63 karto per kiekvieną dvikovą perimdavo kamuolį. Solidus 19,25 naudingumo balas ir puikus „94“ komandos pasirodymas garantavo Rylai vieta šiame penketuke.

Lengvasis krašto puolėjas: Eduard Rogačiov („Reaktoriaus smogikai“)

„Reaktoriaus smogikų“ kapitonas finalo rungtynėse surengė aukščiausio įvertinimo vertą pasirodymą ir pelnė MVP titulą. Į „94“ komandos krepšį čempionų simbolis sumetė 16 taškų (6/7 metimai iš žaidimo), taip pat jis atkovojo 7 kamuolius, atliko 9 rezultatyvius perdavimus, po 2 kartus perėmė kamuolį ir blokavo varžovų metimą. Finalo rungtynėse MVP surinko 29 naudingumo balus. Visose dvikovose dalyvavęs Rogačiov per 8 rungtynes rinko po 14,13 taško (6,13 atk. kam., 5,50 rez. perd.) ir 17,50 naudingumo balų.

alt

Jaunystę prisiminęs "Reaktoriaus smogikų" kapitonas tapo finalo MVP

Sunkusis krašto puolėjas: Osvaldas Olisevičius(„Reaktoriaus smogikai“)

Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ komandos puolėjas „Reaktoriaus smogikams“ šią vasarą talkino 4 rungtynėse per kurias rinko 16,50 taško (11/23 tritaškiai), atkovodavo po 7,50 atšokusius kamuolius bei atlikdavo po 4,25 rezultatyvius perdavimus. Su 17,00 naudingumo balo vidurkį pasiekusiu Olisevičiumi „smogikai“ pralaimėjo vienintelę nieko nelėmusią dvikovą 74:78 „Broliams Šaunuoliams“ ir trečią vasarą tapo geriausia turnyro komanda. Fantastišką pasirodymą puolėjas surengė grupės rungtynėse kai jo komanda susitiko su „KK Rieše“ (71:65), tada jis pelnė 25 taškus, atkovojo 15 atšokusių kamuolių ir surinko 38 naudingumo balus. Finalinėse rungtynėse 2014 metais finalo MVP titulą pelnęs žaidėjas buvo kuklus (3 naud. balai), tačiau į šią simbolinio penketuko poziciją neatsirado ryškesnė kandidatūra.

Vidurio puolėjas: Pranas Skurdauskas („KK Riešė“)

Bronzos medalių laimėtojos „KK Riešės“ vidurio puolėjas praleido pusfinalio rungtynes, tačiau ketvirtfinalio ir mažojo finalo rungtynėse demonstravo fantastiškus skaičius. Per šias rungtynes 209 cm ūgio milžinas rinko po 22 taškus, 18 atšokusių kamuolių ir 36,50 naudingumo balus. Daugiausiai naudingumo balų (25,00) šią vasarą turnyre rinkęs būsimasis Molėtų „Ežerūno – Kario“ vidurio puolėjas buvo geriausias turnyre pagal dvitaškių pataikymą (87,88%) bei blokuotus metimus (1,25), o pagal atkovotus kamuolius (13,50) pasidalino 1-2 vietas su „SkyGym“ puolėju Karoliu Lauce.

Turnyro rekordai (pasiekimai vienose rungtynėse)

Naudingumo balas: Pranas Skurdauskas („KK Riešė“) – 41;

Pelnyti taškai: Arnoldas Juchnevičius („Negeri“) – 35;

Atkovoti kamuoliai: Pranas Skurdauskas („KK Riešė“) – 23;

Rezultatyvūs perdavimai: Tomas Galeckas („Sportinis įgūdis“) ir Martynas Paliukėnas („KK Riešė“) – 12;

Perimti kamuoliai: Andrius Gaidys („Negeri“) – 8;

Blokuoti metimai: Eduard Rogačiov („Reaktoriaus smogikai“) ir Ignas Ryla („94“) – 3;

Tritaškiai: Arnoldas Juchnevičius („Negeri“) – 11;

Geriausi turnyro žaidėjai pagal statistikos rodiklius

Naudingumo balas (vid.): Pranas Skurdauskas („KK Riešė“) – 25,00;

Pelnyti taškai (vid.): Mantas Šerkšnas („Sportinis įgūdis“) – 20,43;

Dvitaškių pataikymas (%): Pranas Skurdauskas („KK Riešė“) – 87,88% (29/33);

Tritaškių pataikymas (%): Arnoldas Juchnevičius („Negeri“) – 48,61% (35/72);

Atkovoti kamuoliai (vid.): Karolis Laucė („SkyGym“) – 13,50;

Rezultatyvūs perdavimai (vid.): Tomas Galeckas („Sportinis įgūdis“) – 7,50;

Perimti kamuoliai (vid.): Andrius Gaidys („Negeri“) – 4,00;

Blokuoti metimai (vid.): Pranas Skurdauskas („KK Riešė“) – 1,25;

Labiausiai nustebinęs turnyro žaidėjas

Marius Kazlauskas „SkyGym“: „SkyGym“ prieš turnyro startą į savo sudėtį įtraukė ne vieną labiau patyrusį aukštaūgį, todėl iš 1995 metais gimusio, 205 cm ūgio „centro“ tokio drąsaus žaidimo tikėjosi nedaugelis. Per 8 žaistas rungtynes vasaros atradimu tapęs žaidėjas pelnydavo po 12,50 taško, atkovodavo po 10,13 kamuolio ir viso rinko po 13,75 naudingumo balus. Sėkmingiausiai vidurio puolėjui susiklostė turnyro startas, po dviejų grupės rungtynių savaičių jis su ekipos draugu Ernestu Varakausku buvo geriausi turnyre pagal pelnomus taškus ir atkovotus kamuolius. Prie komandos prisijungus Karoliui Laucei (pirmas savaites nežaidė) Mariaus Kazlausko statistikos rodikliai krito žemyn, tačiau jis ir toliau išliko vienu geriausiai komandoje dėl atšokusių kamuolių kovojančiu žaidėju (antras komandoje) bei geriausiu pagal naudingumo balus. Pusfinalio rungtynėse kuriose „SkyGym“ pralaimėjo „Reaktoriaus smogikams“ aukštaūgis pelnė 6 taškus (3/5 dvitaškiai), atkovojo 6 atšokusius kamuolius bei su 10 naudingumo balų (antras rezultatas komandoje).

Skirtingos 2015 ir 2016 metų vasaros

Paulius Leščinskas „Reaktoriaus smogikai“: Praėjusią vasarą „Fabinių“ komandos garbę gynęs combo gynėjas Paulius Leščinskas padėjo komandai laimėti 7 dvikovas iš 8 (komanda laimėjo visas grupės rungtynes, tačiau ketvirtfinalyje turėjo pripažinti staigmeną pateikusių „Brolių Šaunuolių“ pranašumą 73:75). Visose rungtynėse žaidęs gynėjas rinko po 20,75, pataikė 49,25% metimų, atkovodavo po 6,13 atšokusio kamuolio, atlikdavo po 3,75 rezultatyvius perdavimus ir rinko po 20 naudingumo balų. Paulius Leščinskas visose rungtynėse iškyrus ketvirtfinalio dvikovą (5 naud. bal.) rinko nemažiau 12 naudingumo balų ir ne karto nepaliko aikštelės nepelnęs bent 13-kos taškų. 2015 metų vasarą kuri jo komandai nebuvo tokia sėkminga kaip „Reaktoriaus smogikams“ ši jis užėmė 7 vietą turnyro naudingiausių žaidėjų sąraše, buvo 5-tas pagal pelnytus taškus. Šią vasarą Paulius Leščinskas prisijungė prie čempionų titulą gynusio „Reaktoriaus smogikų“ būrio ir turėjo pakeisti 3 kart iš eilės turnyrą laimėjusį Liną Valatkevičių ir nors jis savo veiksmais aikštelėje komandos žaidimo tikrai negadino jo rodikliai lyginat su 2015 metais suprastėjo radikaliai. Gynėjas per 6 žaistas rungtynes rinko po 5,00 taškus, atkovodavo po 3,17 kamuolius, atlikdavo po 3,33 rezultatyvius perdavimus ir rinko tik po 3,67 naudingumo balus. Komandoje pagal paskutinį rodiklį patyręs žaidėjas pranoko tik du ekipos draugus. Paulius Leščinskas pasiekė daugiau nei praėjusią vasarą, tačiau jo pasirodymai buvo nuviliantys, žinant ką aikštelėje sugeba šis vyrukas.

Geriausias turnyro „senukas“

Šią vasarą VASAROS TAURĖS 2016 turnyro rungtynėse bent kartą aikštelėje pasirodė 8 „senukai“. Senukais mes pavadinome visus kurie gimė 1984 metais ir ankščiau. Iš visų šiai kategorijai priskiriamų žaidėjų toliausiai keliavo Paulius Joneliūnas jis su „KK Rieše“ žengė į pusfinalį „Centras“ šią vasarą sužaidė 5 dvikovas per kurias rinko po 12,20 taško, 11,40 atkovoto kamuolio bei 15,80 naudingumo balo vidurkius. „KK Riešės“ aukštaūgis buvo jauniausias tarp seniausių turnyro žaidėjų. Visgi šį kartą simbolinis titulas atiteko „Brolių Šaunuolių“ lyderiui Dariui Dūdėnui. Puolėjas gimęs 1980 liepos 3 dieną turnyre buvo jaunesnis tik už ledendinį Lietuvos krepšinio mėgėją Dainių Novicką, daugelyje rungtynių demonstravo pavydėtiną sportinę formą ir praktiškai vienas ant savo tvirtų pečių tempė šaunuolius į priekį. Veteranas dalyvavo visose „Brolių Šaunuolių“ dvikovose (7) per jas rinko po 18,29 taško (56,73% dvitaškiai) ir 11,00 atkovotų kamuolių vidurkius. Po 19,14 balo rinkusiam žaidėjui nepavyko penktą kartą iš eilės atvesti komandos į pusfinalį ir išvengti kelių prastesnių rungtynių, jeigu ne jos Darius Dūdėnas be jokių abejonių būtų rimtas pretendentas į turnyro simbolinį penketuką. Vienose iš rungtynių 36 metų žaidėjas efektingai sukišo kamuolį į varžovų krepšį tarytum įspėdamas būsimus savo varžovus, kad su juo skaitytis įvairaus rango krepšinio turnyruose jaunesni turės dar mažiausiai 4-5 metus.

Geriausias turnyro „jaunuolis“

Gimusių 1996 metais ir vėliau žaidėjų šiame turnyre turėjo vienintelis „Sportinis įgūdis“ klubas. Komandoje po vienas rungtynes sužaidė 1996 metais gimę Karolis Bakanauskas bei trimis metais (1999) už jį jaunesnis Danielius Lavrinovičius. Didesnį indėlį į komandos žaidimą Tomas Zdanavičius (11,67 taškai, 71,43% dvitaškiai, 8,33 atkovoti kamuoliai) bei Dominykas Zupkauskas (7,00 taškai, 7,00 rezultatyvus perdavimai), tačiau geriausio turnyro jaunojo žaidėjo titulas be konkurencijos atiteko jų bendraamžiui (1996) puolėjui Mantui Šerkšnui. Visas 7 dvikovas žaidęs žaidėjas rinko po 20,43 taško (geriausias rodiklis turnyre), per rungtynes pataikydavo po 3,86 tritaškius ir dar atkovodavo po 5,29 atšokusius kamuolius. Trijose rungtynėse kuriose „Sportinis įgūdis“ šventė pergales Mantas Šerkšnas rinko po 21,66 taško ir pataikė 12 tolimų metimų. Rugsėjį 20-tą gimtadienį švesiantis puolėjas vengia kietų grumtynių baudos aikštelėje, tačiau būdamas 200cm ūgio yra labai pavojingas perimetro žaidėjas. Jeigu Šerkšnas pagerins kovą dėl atšokusių kamuolių bei žaidimą arčiau krepšio juo tikrai turėtų susidomėti ne viena profesionali komanda. Manto Šerkšno puikų pasirodymą šią vasarą apkartino komandos netikėtas pralaimėjimas 70:73 „SkyGym“ komandai ketvirtfinalyje.

{jcomments on}

 
Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius.
Plačiau apie tai: privatumo politika.